Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko zažilo veľké protesty: V Bratislave incidenty medzi demonštratmi a políciou, v Košiciach výzvy prezidentke

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Deň Ústavy pre mnohých znamená voľný deň, pre iných príležitosť, ako vyjadriť svoje znepokojenie. V dvoch najväčších slovenských mestách sa totiž práve dnes organizujú zhromaždenia. Na tých sa zúčastňujú aj členovia opozičných strán. Pred Prezidentským palácom v hlavnom meste je v súčasnosti zhruba tisícka ľudí. Protestovalo sa aj v Košiciach.

ONLINE

21:00 Zdravotní záchranári ošetrili počas stredajších protestov v Bratislave tri osoby. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. Išlo o jednu ženu a dvoch mužov. "Žena utrpela úraz hlavy. Bola prevezená do nemocnice. Jeden z mužov mal taktiež poranenú hlavu. Bol ošetrený na policajnej stanici. Prevoz do nemocnice odmietol," spresnila Krčová. Druhý muž mal podľa jej slov poranený krk. Záchranári ho odviezli do nemocnice.

Slovensko zažilo veľké protesty:
Zobraziť galériu (9)

20:30 Policajní ťažkoodenci postupne po 19.00 h vytlačili protestujúci dav ľudí, ktorý takmer tri hodiny blokoval cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Na mieste bolo pripravené aj policajné vodné delo. Použiť ho však nemuseli. Krátko pred 19.30 h sa podarilo opäť obnoviť dopravu v okolí Prezidentského paláca. Počas stredajších protestov v Bratislave zadržala polícia celkovo 12 ľudí.

Dôvodom boli priestupky proti verejnému poriadku, neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa. Taktiež aj blokovanie dopravy či pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. "Podľa doterajších informácií došlo v súvislosti so služobnými zákrokmi k zraneniu jednej osoby. Situáciu na území hlavného mesta v súčasnej dobe aj naďalej monitorujeme," uviedol Szeiff. 

Polícia pred zásahom niekoľkokrát ľudí vyzvala, aby cestu prestali blokovať a upustili od protiprávneho konania. Polícii sa podarilo ľudí postupne z cesty vytlačiť na chodník pri Prezidentskom paláci. "Policajti opakovane vyzývali účastníkov zhromaždenia, ktorí blokovali križovatku na Suchom mýte. Z dôvodu protiprávneho konania boli následne zo Štefánikovej ulice obmedzené na osobnej slobode tri osoby, ktoré policajti následne eskortovali na policajné oddelenie," uviedla bratislavská polícia. Jednou zo zadržaných je aj organizátorka protestov, ktoré sa konali v poslednom období na Hodžovom námestí.

19:00 Policajní ťažkoodenci začali krátko pred 19.00 h postupne vytláčať protestujúci dav ľudí, ktorý už takmer tri hodiny blokuje cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Na mieste je aj policajné vodné delo. Polícia pred zásahom niekoľkokrát ľudí vyzvala, aby cestu prestali blokovať a upustili od protiprávneho konania. Protestujúci odmietajú z cesty odísť.

VIDEO Policajtom sa podarilo vytlačiť protestujúcich z hlavnej dopravnej tepny: Situácia je aktuálne pokojná

Policajtom sa podarilo vytlačiť protestujúcich z hlavnej dopravnej tepny: Situácia je aktuálne pokojná (Zdroj: Tip čitateľa)

18:30 Na stredajších protestoch v Bratislave zadržala polícia doteraz štyroch ľudí z davu protestujúcich. Dôvodom bolo ich protiprávne konanie. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavská polícia. Okrem iného informujú o tom, že sa im podarilo sprejazdniť aj križovatku Šancova-Námestie Franca Liszta, ktorú predtým demonštranti zablokovali. Ide o jednu z hlavných tepien Bratislavy, kde sa tvorili rozsiahle kolóny. 

18:10 Premávka liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave v oblasti Hodžovho námestia je prerušená z dôvodu blokovania komunikácií účastníkmi protestného zhromaždenia. Linky premávajú odklonom. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava na svojom webe

17:40 Medzi protestujúcimi a políciou došlo ku konfliktu po tom, ako sa demonštranti snažili zdvihnúť a prevrátiť dodávku. V dave medzi ľuďmi buchli petardy, protestujúci potom začali na policajtov kričať "gestapo". Jeden z protestujúcich sa na policajtov zaháňal drevenou tyčou.

Niektorí demonštranti sa správajú k policajtom agresívne a nadávajú im. Došlo aj k potýčkam medzi demonštrujúcimi a políciou. Pri jednej z nich musela polícia v sebaobrane zakročiť a použiť pelendreky či slzotvorný plyn. Niekoľko stoviek demonštrantov však naďalej už vyše hodiny blokuje cesty v okolí Hodžovho námestia.

VIDEO Protivládny protest na Hlavnej ulici v Košiciach

Protivládny protest na Hlavnej ulici v Košiciach (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

17:30 Približne 6000 ľudí sa zúčastnilo na protivládnom proteste, ktorý v Košiciach v stredu organizuje strana Smer-SD. Na Hlavnej ulici sa konal i protest, ktorý zorganizovala mimoparlamentná strana Republika. Zúčastnilo sa na ňom viac ako 1000 ľudí. Niekoľko desiatok ľudí prišlo podporiť protest neformálnej občianskej skupiny Otvorené Košice.

Slovensko zažilo veľké protesty:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR / Roman Hanc)

17:19 Antikonfliktnému policajnému tímu sa podarilo dohodnúť s demonštrantmi, aby neblokovali Staromestskú ulicu v Bratislave a presunuli sa späť smerom na Hodžovo námestie. Demonštrantov postupne vytláčajú zo Staromestskej ulice ťažkoodenci. Zasahovať zatiaľ nemuseli. Eskalácii napätia sa snaží zabrániť antikonfliktný tím a členovia zásahovej jednotky bratislavskej mestskej polície. Na mieste už musela zasahovať sanitka. 

16:50 V Košiciach sa k slovu dostal podpredseda Smeru Ľuboš Blaha, ktorý kritizuje vládu a ľudí vyzýva, aby sa s jej predstaviteľmi porátali tak, ako to kedysi urobili naši predkovia s fašistami.  Tvrdí, že vládni predstavitelia "fašizujú" Slovensko. "Som presvedčený, že za toto môžu Matovič a Čaputová," povedal poslanec. Dav následne začal na jeho popud skandovať "zmiznite". 

Slovensko zažilo veľké protesty:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR / Roman Hanc)

16:45 Demonštranti, ktorí zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave, sa presúvajú ďalej po centre mesta smerom k Mostu SNP a začínajú blokovať aj ďalšie komunikácie. Zablokovali už aj podchod pod Hodžovým námestím, Staromestskú ulicu a mieria ďalej. Polícia zatiaľ nezasiahla a nedarí sa jej dostať dav pod kontrolu.

Na Staromestskej ulici pri mestských hradbách, neďaleko Dómu sv. Martina, demonštrantov zastavil zásahový tím bratislavskej mestskej polície. K mestskej polícii sa neskôr pridala štátna polícia so svojimi policajnými ťažkoodencami. Protestujúci dav sa snažia dostať mimo cesty a zabrániť im pokračovať v blokácii ďalších ciest.

16:35 Doprava v Bratislave je obmedzená, demoštranti zablokovali cestu pri Hodžovom námestí. Policajtom sa nateraz nepodarilo dostať dav mimo komunikáciu. V okolí Hodžovho námestia sa začínajú tvoriť kolóny. Dopravný podnik Bratislava informuje, že pre blokáciu cesty musel v okolí zastávky Hodžovo námestie prerušiť premávku liniek mestskej hromadnej dopravy 83, 93, 147, 203, 207 a 212.

16:30 Protestujúci presúvajúci sa od Úradu vlády smerom k prezidentskému palácu vyzývali ľudí stojacich na chodníkoch, aby sa k nim pridali. Počas presunu kričali "my sme tu doma"

Slovensko zažilo veľké protesty:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:25 Podľa bratislavskej polície došlo krátko po 16.00 h zo strany účastníkov zhromaždenia k zablokovaniu cesty na Hodžovom námestí a Suchého mýta. "Vodičov vyzývame aby sa vyhli tomuto úseku a pokiaľ je to možné na prejazd využili alternatívnu trasu," informovali na sociálnej sieti. 

16:19 Fico z Košíc pozdravil prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá podľa jeho slov "zmarila referdum o predčasných voľbách. Dav následne začal skandovať "Hanba". Podľa Fica tak Čaputová "hrubo porušila právo ľudí vyjadriť sa a odoprela ľuďom, aby vykonávali štátnu moc priamo cez referendum. Toto je najväčšia hanba v moderných dejinách Slovenskej republiky."

Slovensko zažilo veľké protesty:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR / Roman Hanc)

16:10 Po príhovore exprezidenta Gašparoviča dav skandoval "slobodu!", či "hanba". 

16:05 Pred Ústavným súdom sa začalo zhromaždenie, ktoré organizuje strana Smer-SD. Na pódiu stojí Robert Fico, Ladislav Kamenický, Juraj Blanár, Ľuboš Blaha, ale aj exprezident Ivan Gašparovič. 

15:40 Pred Ústavným súdom v súčasnosti protestujú priaznivci hnutia Republika. Jej člen Milan Mazurek tvrdí, že "toto dávno nie je o víruse, ale je to snaha zaviesť totalitný režim". Na jeho popud skandovali protestujúci "Matovič do basy". 

Slovensko zažilo veľké protesty:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:25 Dopravný podnik informuje, že premávku niektorých liniek mestskej hromadnej dopravy, ktorú musel pre presun davu prerušiť, už obnovil. Cestujúci, ale aj vodiči individuálnej dopravy však musia počítať s istými obmedzeniami na Palisádach a v okolí Národnej rady SR.

15:18 Pred parlamentom na protestujúci dav čakali ťažkoodenci. Protestujúci na nich kričali "Hanba" či "Prilby dole". Pred parlamentom je aktuálne niekoľko stoviek demonštrantov. Kričia heslá proti vláde i zástupcom parlamentu. Prítomných policajtov vyzývajú, aby sa pridali k protestu a dali svoje prilby a zbrane dole. Dožadujú sa tiež prístupu k parlamentu.

VIDEO Pred Prezidentským palácom prebiehajú protesty: Stretlo sa asi tisíc ľudí

Pred Prezidentským palácom prebiehajú protesty: Stretlo sa asi tisíc ľudí (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

15:10 V Košiciach organizuje protestné zhromaždenie proti vláde aj hnutie Republika. Podľa Denníka N je na mieste zhruba 1500 ľudí, nikto z nich nemá rúška a vo vzduchu vejú slovenské vlajky, aj vlajky strany ĽSNS. 

Slovensko zažilo veľké protesty:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:00 V Košiciach bude od 16:00 prebiehať ďalší protest, konkrétne pred Ústavným súdom. Ten organizuje strana Smer-SD. "Neželáme si, aby vláda pod vedením OĽaNO likvidovala Slovensko a rozdeľovala jeho občanov. Nenechajme si ukradnúť náš štát a naše práva," napísala strana na sociálnej sieti. 

14:45 Dav stoviek ľudí, ktorý doteraz protestoval na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom v Bratislave, sa pohol a smeruje cez Palisády smerom k Národnej rade SR. Doprava cez Palisády je aktuálne zablokovaná, keďže sa protestujúci presúvajú po ceste. Počas toho skandujú rôzne heslá, v rukách držia transparenty i štátne vlajky.

Priebeh doterajšieho zhromaždenia na Hodžovom námestí bol pokojný. Dav sa pohol po tom, ako skončili prejavy viacerých rečníkov. opravný podnik Bratislava aktuálne informuje, že musel prerušiť premávku liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) 83, 93, 147, 203, 207 a 212 v okolí zastávky Hodžovo námestie. Počas toho, ako dav smeroval k parlamentu, došlo aj k incidentu pár demonštrantov s okoloidúcou vodičkou.

14:30 Ľudia v rukách držia rôzne transparenty, napríklad "Čaputová, žiadame tvoju demisiu", či "vakcinačný teror a blázni sa radujú". 

14:20 S davom ľudí sa na Hodžovom námestí fotí aj bývalý sudca a predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. 

Protestujúcich na Hodžovom námestí prišiel podporiť aj Štefan Harabin (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

14:15 Pred Prezidentským palácom reční Marian Kotleba, ktorý tvrdí, že vládni politici zradili Slovensko a vyzval ľudí, aby svojim deťom do školy nedávali rúško. „Žiaden riaditeľ nebude zo seba robiť hrdinu,“ povedal. 

V Bratislave sa v stredu popoludní pri príležitosti Dňa Ústavy SR začali viaceré verejné zhromaždenia. Protestuje sa na Hodžovom námestí i pred Národnou radou (NR) SR, avizované je aj zhromaždenie na Námestí slobody. Pred parlamentom už musela voči pár demonštrantom zasahovať polícia, aby bola dodržaná 50-metrová bezpečnostná vzdialenosť od budovy. Zásah sprevádzali i potýčky. Polícia zadržala aj dvoch protestujúcich. Išlo o členov tzv. Občianskeho tribunálu. 

VIDEO Pred parlamentom protestoval Občiansky tribunál: Dvoch z nich zhabala polícia

Pred parlamentom protestoval Občiansky tribunál: Dvoch z nich zhabala polícia (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

"V čase po 13.00 h boli z dôvodu protiprávneho konania na Námestí Alexandra Dubčeka obmedzené na osobnej slobode dve osoby, ktoré boli následne eskortované na policajné oddelenie," potvrdila bratislavská polícia. Pred parlamentom zasahoval aj antikonfliktný tím. Pripravení boli aj policajní ťažkoodenci. Po zadržaní jedného z protestujúcich sa skupina demonštrantov začala pomaly presúvať na Hodžovo námestie, kde aktuálne prebieha protest stoviek ľudí. 

Bratislavská polícia uviedla, že pre stredajšie protesty v hlavnom meste prijala adekvátne opatrenia. "Situáciu budeme priebežne monitorovať a v prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, využijeme zákonné opatrenia na zjednanie nápravy," skonštatovala polícia.

Pred Prezidentským palácom sú viacerí členovia i sympatizanti strany ĽSNS. Dav protestuje proti vláde, tvrdí, že na Slovensku prebieha "genocída slovenského národa", porušuje sa Ústava SR i základné ľudské práva. Rečníci sa negatívne vyjadrujú voči očkovaniu proti ochoreniu COVID-19, voči pandémii nového koronavírusu i protipandemickým opatreniam. Kritizujú taktiež opatrenia na hraniciach.

Vchod do prezidentského paláca je po skúsenostiach z minulých protestov zatarasený a na mieste sa nachádzajú aj policajti. Kotlebovci na mieste varili guláš a prezidentke Zuzane Čaputovej pustili podľa ich slov hymnu. Išlo o skladbu skupiny Horkýže Slíže Malá Žužu. Pred palácom vejú najmä slovenské vlajky, vidieť je však aj vlajku s podobizňou Che Guevaru. 

Viac o téme: PoliticiProtestyPrezidentský palácĽSNSDeň ústavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu