Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Leteckí záchranári mali plné ruky práce: V horách pomáhali trom Poliakom a jednej Češke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Leteckí záchranári počas soboty (28. 8.) pomáhali vo vysokohorskom prostredí trom Poliakom a jednej Češke. Všetkých previezli do popradskej nemocnice. Informovala o tom hovorkyňa AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE) Zuzana Hopjaková.

V sobotu ráno smeroval záchranársky vrtuľník k Chate pod Rysmi. Pomoc potreboval 36-ročný poľský turista, ktorý sa pošmykol na zľadovatenom teréne, poranil si členok a v zostupe už nedokázal pokračovať ďalej.

Na základňu prišlo aj volanie o pomoc z oblasti pri Batizovskom plese. Poranenie nohy počas pretekov utrpel 36-ročný bežec z Poľska. "Primárne zdravotné ošetrenie mu poskytli horskí záchranári, lekár mu po vysadení z paluby doplnil liečbu od bolesti a v transportnej sedačke bol z miesta evakuovaný," uviedla Hopjaková.

Leteckí záchranári tiež pomáhali 73-ročnému poľskému turistovi, ktorému prišlo na Rázcestí pod Predným zeleným v Západných Tatrách nevoľno a začal kolabovať. Lekára do terénu vysadili pomocou palubného navijaka. "Poskytol mu primárne ošetrenie, podal potrebnú liečbu," doplnila. Na ďalšie vyšetrenie ho do nemocnice letecky transportovali s podozrením na srdcový kolaps.

Do nemocnice previezli aj 27-ročnú českú turistku, ktorá spadla na turistickom chodníku vo Veľkej Studenej doline a vyvrtla si členok. Z miesta ju evakuovali pomocou lanovej techniky.

Viac o téme: PomocHoryLeteckí záchranáriVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu