Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

POZOR Last minute dovolenku v zahraničí by ste mali zvážiť: MAPA ukazuje, v akom stave je juh Európy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Ak ste ešte nestihli absolvovať letnú dovolenku pri mori, mali by ste zvážiť, či sa na to vôbec podujmete. Obľúbené dovolenkové destinácie v Európe sa totiž sfarbujú do červena. Dôvodom sa počty nakazených koronavírusom, ktoré začali rásť.

Z obľúbených destinácií, do ktorých počas leta vo veľkom cestovali aj Slováci, nie je zelená žiadna. Práve naopak, farby na nej sú stále tmavšie a tmavšie. V čase vrcholiacej sezóny sa v nich vyskytlo čoraz viac prípadov nákazy. Ukazuje to mapa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ktorá najmä na juhu aktuálne hrá odtieňmi červenej.

Najvážnejšia situácia je momentálne v prevažnej časti Španielska, vrátane ostrovov Ibiza či Malorka. Zle je na tom ale aj francúzska Korzika a ostrovný štát Cyprus a grécky ostrov Kréta. Všetky tieto oblasti sú v bordovej farbe. Rovnako tak je v bordovej farbe aj južné pobrežie Francúzska, ktoré patrí stále k vychyteným dovolenkovým destináciám.

Epidemiologická situácia v Európe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ECDC)

O málo lepšie sú na tom Portugalsko či značná časť Francúzska, s výnimkou spomínaného juhu. Tieto sú červené. Rovnako tak je červená aj značná časť Grécka vrátane obľúbených gréckych ostrovov.

Situácia nie je dobrá ani v Talianku, ktoré je už takmer celé v oranžovej farbe. Turistami vyhľadávané ostrovy Sicília a Sardínia sú na tom dokonca horšie ako pevnina a nachádzajú sa v červenej farbe. Aktuálne sfarbené do oranžova je aj pobrežie Chorvátska a Bulharska. 

Viac o téme: MapaSfarbenieEurópaKoronavírusCOVID-19Dovolenkové destinácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu