Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hubársky vrchol sezóny ako zo zlého sna: Lekár upozorňuje na nástrahy, pribúda otrávených pacientov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: FB / Milan Kulkovsky blog)

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Intenzívne dažde a následne vysoké teploty znamenajú len jediné – lesy voňajú po hríboch. To Slovákov vyháňa von, aby si košíky naplnili čerstvými hríbmi. S hubačkou však v ruka v ruke idú aj rôzne nástrahy. Primár považskobystrickej nemocnice Milan Kulkovský upozorňuje na rastúci počet intoxikovaných pacientov.

V lesoch to teraz žije. Môžu za to rastúce hríby, ktoré ľudí lákajú na turistiku a zber. Avšak, nie všetky huby sú jedlé a človek musí byť odborník v tom, či tá-ktorá huba je vôbec jedlá. Podľa Kulkovského však s rastom húb pribúda v nemocnici aj pacientov s intoxikáciou hubami. „Podozrenie na najobávanejšiu otravu, teda muchotrávkou zelenou, sa našťastie nepotvrdilo ani u jedného z nich. Opakovane som aj v minulosti upozorňoval na to, aby boli hubári pri konzumácii svojich nálezov opatrní. Našťastie väčšina intoxikácii je spôsobená len zlou úpravou, konzumáciou nadmerného množstva a v mnohých prípadoch kombináciou s alkoholom (z troch včerajších dvaja kombinovali plávky s pivom resp. vodkou),“ upozornil Kulkovský.

Hubársky vrchol sezóny ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Dodal, že v lekári majú v nemocnici veľa práce aj bez koronavírusu, a preto by ocenili, aby sa ľudia správali zodpovedne. Poukázal na to, že liečba a diagnostika ťažkých intoxikácii je finančne náročná, pričom ani rýchly zásah zdravotníkov nemusí vždy pomôcť. „Buďte prosím opatrní. Keď ste v lese na hubách, zbierajte len to, čo poznáte a v takom množstve, ktoré sami spotrebujete. Myslite na to, že huby nepatria len nám, ale aj zvieratám,“ požiadal milovníkov húb. Zber hríbov nazval slovenským folklórom a keďže rastú prakticky všade, je ich zber pomerne jednoduchý. Poukázal na to, že podľa niektorých zdrojov sa zberu húb venuje až 80 percent Slovákov.

Hubársky vrchol sezóny ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Tvrdohlavosť ľudí takmer pripravila o život

Nebezpečenstvo húb tkvie v tvrdohlavosti človeka. Všetci veľmi dobre vieme, že mnohé huby sú jedovaté, no aj napriek tomu sa každoročne objaví niekoľko “expertov”, ktorých tvrdohlavosť a pocit neomylnosti takmer pripraví o život. Otrava hubami patrí medzi najnebezpečnejšie akútne otravy. S rôznou formou jej závažnosti, od ľahkýh intoxikácii nejedovatými hubami, ktoré boli nedostatočne upravené, staré, zle skladované, prípadne skonzumované v nadmernom množstve, až po závažné, život ohrozujúce, sa lekári stretávajú pravidelne,“ upozornil lekár, pričom uviedol, že otravy hubami patria k jeseni ako kraslica k Veľkej noci či strom k Vianociam a mykóza k plavárňam.

Hubársky vrchol sezóny ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Keďže je človek tvor sociálny a málokedy až tak lakomý, aby sa nepodelil, intoxikácie hubami väčšinou vedú k skupinovým, rodinným pobytom v zdravotníckych zariadeniach. Výnimkou nie sú viacgeneračné liečebno-pobytové stretnutia,“ uzavrel s tým, že každý rok ošetria niekoľko závažných otráv muchotrávkou zelenou a požiadal ľudí, aby sa vždy pred konzumáciou poradili s odborníkmi, či je daná huba naozaj jedlá.

 

Viac o téme: Muchotrávka zelenáOtravaPacientiHubárska sezónaMilan KulkovskýIntoxikácia hubamiOtrava hríbmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu