Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Policajti sa zamerali na zlodejov: Bežne ich stretnete na ulici, poznáte všetky typy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Zlodeji. Všetci sme o nich už počuli, prípadne aj stretli. Každý má svoj tri, ako ľudí okradnúť, prípadne od nich vytiahnuť peniaze. Prípadov čoraz viac pribúda a polícia si preto povedala dosť. Vytvorila preventívnu kampaň, v ktorej upozorňujú na vreckových zlodejov.

Podľa policajtov zlodeji využívajú rôzne triky a sústredia sa na miesta, kde sa zvyčajne vyskytuje veľa osôb. Ide napríklad o železničné stanice, preplnené námestia, a podobne. Viaceré z trikov by však zlodeji nezvládli sami a potrebujú na to svojich komplicov. Kým jedna napríklad upúta pozornosť svojej obete a druhá jej nepozornosť využije a okradne. „Ich repertoár je široký. Za účelom zvýšenia ostražitosti verejnosti sú v kampani popísané najčastejšie metódy,“ informujú muži zákona.

Policajti sa zamerali na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ide o šesť najčastejších metód, s ktorými sa ľudia môžu stretnúť v uliciach či v preplnených miestnostiach. Jeden z nich je vyklopkávač, Špecifický je tým, že počas toho, ako obeť sedí v dopravnom prostriedku, komplic zlodeja zaklope na okno a vyklopkávač zatiaľ okradne svoju obeť.

Druhým typom je blokovač, ktorý zablokuje schodisko alebo eskalátor, aby sa vytvorila tlačenica. „Zatiaľ, čo každý pozerá dopredu, aby zistil, čo sa stalo, jeho komplici ťa okradnú zozadu,“ vysvetľujú policajti.

Policajti sa zamerali na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ministerstvo vnútra)

Ďalším zo zlodejov je strkač, ktorý do obete úmydelne narazí v dave, prípadne bude do obete sácať spolu s komplicom. Využijú to, že je obeť zo správania zaskočená a medzitým ju okradnú.

Štvrtým typom je turista. „Ukáže ti mapu, spýta sa na cestu. Kým sa mu ty pokúšaš pomôcť a vezmeš si do rúk jeho mapu, okradnú ťa vreckoví zlodeji,“ upozornili muži zákona.

Policajti sa zamerali na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ministerstvo vnútra)

Preposledným typom je rozdávač, ktorý pôsobí priateľsky, pozdraví svoju obeť a objíme ju, prípadne podá kvetinu. Medzitým, ako je obeť v rozpakoch, zmizne jej peňaženka.

Posledný zo zlodejov je nešika. „Náhodou ťa obleje alebo žaspiní. Zatiaľ, čo sa v zmätku snaží očistiť tvoje oblečenie, zmiznú ti peniaze z vrecka,“ dodali policajti. Vyzvali preto ľudí, aby boli pred týmito typmi zlodejov na pozore na nenechali sa „nachytať“.

Viac o téme: ZlodejiMinisterstvo vnútraPolícia VreckáriTypy zlodejov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu