Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovenskom sa prehnali búrky: Vo viacerých obciach platí zvýšený stupeň povodňovej aktivity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV - Vo viacerých obciach okresu Bardejov a Stará Ľubovňa vyhlásili zástupcovia obcí po utorkovej búrke zvýšený stupeň povodňovej aktivity (SPA).

Ako uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, tretí SPA bol vyhlásený v obci Hrabovec v okrese Bardejov na toku Hrabovčík a jeho prítokoch. Rovnako tretí SPA bol vyhlásený aj v obciach Hažlín, Richvald, Šašová v okrese Bardejov. Rovnako i v obci Ruská Voľa nad Popradom v okrese Stará Ľubovňa, kde došlo k zvýšeniu vodnej hladiny na neupravenom vodnom toku Chotárny a jeho vybreženiu. Mimoriadna situácia bola vyhlásená v obci Komárov v okrese Bardejov.

Podľa Bocáka, pracovníci SVP preverujú povodňovú situáciu na tokoch v jednotlivých obciach a po opadnutí hladiny začnú v prípade potreby bezprostredné zabezpečovacie práce. V súvislosti s búrkou hasiči zasahovali aj vo Svidníku a v obci Gerlachov okrese Bardejov.

Búrka spôsobila na východe Slovenska výpadky elektriny

Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) zaznamenala v utorok výpadky v distribúcii elektriny spolu na takmer 2400 odberných miestach na svojom vymedzenom distribučnom území v dôsledku intenzívnych búrok.

Ako uviedla Andrea Forbergerová z VSD, došlo k poruchám v lokalitách Krompachy, Prešov, Svidník a Bardejov. "Z toho všetky, s výnimkou poslednej, ku ktorej došlo pred 17.00 h, sú odstránené. Momentálne je k 19.10 h bez elektriny približne 560 odberných miest v lokalite Bardejov. Rýchlym zásahom pohotovostných zložiek v teréne v kombinácii s dispečerským riadením sa poruchu podarilo identifikovať," uviedla Forbergerová.

Príčinou je podľa jej slov v dôsledku búrky poškodený izolátor a každú chvíľu predpokladajú odstránenie príčiny poruchy a obnovenie distribúcie elektriny aj do spomenutých elektrinou nezásobených odberných miest.

Viac o téme: PovodneVýstrahaTretí stupeňRuská Voľa nad Popradom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu