Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gröhling vyzýva ľudí: Máte len dve možnosti! OČKOVANIE zohrá na jeseň kľúčovú úlohu

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (2)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministrovi školstva za SaS Branislavovi Gröhlingovi už s principiálnymi odmietačmi očkovania proti ochoreniu Covid-19 stráca posledné nervy. Svedčí o tom posledný status, ktorý apeluje aj na rodičov detí v školách. Podľa neho majú ľudia už len dve možnosti a silno to verejnosti prízvukuje.

"Čo nás čaká od septembra? Buď covid alebo očkovanie. Sami si vyberáme. Nie je to môj tip, ale epidemiológovia, zdravotníci a odborníci na to opakovane upozorňujú," začína minister. Delta variant sa podľa slov Gröhlinga a odborníkov ukazuje byť taký infekčný, že do konca decembra bude mať za sebou každý človek buď covid alebo očkovanie. "Predpokladá sa to na základe veľkej infekčnosti delta variantu a na základe údajov zo zahraničia (v Austrálii sa napríklad človek nakazil pri nakupovaní od okoloidúceho)," upozorňuje minister školstva.

Každý nezaočkovaný sa skôr či neskôr nakazí, tvrdí minister

Každý nezaočkovaný skôr či neskôr covid podľa ministra Gröhlinga dostane. "Áno, niekto si môže povedať, že to riskne a možno covid prekoná bez väčších komplikácií. Nikto ale nevieme, či práve náš priebeh nebude ťažký a aj pri bezpríznakovom priebehu môže mať človek trvalé následky. Covidu podľahli aj zdraví, vitálni a aktívni ľudia," dvíha varovný prst minister školstva.

Minister školstva Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Apeluje na rodičov detí, máme len dve možnosti

"Ak ste rodič a nie ste naklonený očkovaniu dieťaťa, zaočkujte sa aspoň vy, aby vaše deti mohli chodiť do školy. Covidu sa totiž už nikto nevyhne (a v prípade pozitivity ostáva v izolácii celá domácnosť). Keď sa tak stane, máme dve možnosti: telo bude s vírusom bojovať úplne samo. Možno to zvládne a možno nie. Alebo bude mať telo protilátky z očkovania a boj vďaka nim zvládne a my sa vyhneme hospitalizácii," radí minister.

"Preto vyzývame na očkovanie – či už dospelých alebo žiakov, o čom rozhoduje zákonný zástupca. Preto aj považujem za potrebné, aby ľudia očkovanie využili a podporujem opatrenia, ktoré motivujú k očkovaniu. Prioritne by to mali využiť pacienti v riziku, ale aj tí, ktorí sa stretávajú vo väčších kolektívoch. Každý z nás, či mladý alebo starý, by si mal zvážiť, či si od septembra vyberie covid alebo očkovanie," uzavrel.

Archívne video

AKTUÁLNE Minister školstva Branislav Gröhling o letných táboroch (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: RadyRodičiaOčkovanieBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu