Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šialený HOAX: Šéfa vnútra označili za objednávateľa vraždy Lučanského! Mikulec podáva trestné oznámenie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

BRATISLAVA - Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO) podáva trestné oznámenie pre príspevok na sociálnej sieti, ktorý ho spája so smrťou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Minister o tom informoval na sociálnej sieti. Reagoval na status stránky, ktorá podľa polície existuje pár hodín.

Mikulec podotkol, že sa v piatok na sociálnej sieti objavil príspevok, ktorý ho spája so smrťou generála Lučanského a označuje ho za objednávateľa vraždy.

Nechutnosť nepozná hranice

Podľa Mikulca ani v demokratickej spoločnosti nemá priestor "nepodložené, nechutné a úbohé fabulovanie" najmä v prípade, ak sa dotýka smrti človeka. "Na sociálnej sieti sa dnes objavil príspevok, ktorý ma spája so smrťou generála Lučanského a dokonca ma označuje za objednávateľa vraždy. Dokázať uverejniť takéto do neba volajúce klamstvo je absolútnym hyenizmom," uviedol a pripomenul, že bola zriadená aj nezávislá komisia, v ktorej boli zástupcovia opozície aj koalície. 

"Zistenia tejto komisie sa ani nepribližovali k “informáciam”, ktoré kolujú po sociálnych sieťach. Aj moja trpezlivosť má svoje hranice. Stránka, ktorá tento blud zverejnila, vznikla len pred niekoľkými hodinami a to, samozrejme, tiež o niečom svedčí. Na adminov stránky Národná Protikorupčná jednotka SR podávam trestné oznámenie a svoje skutočne “závažné” zistenia môžu prezenzovať pred orgánmi činnými v trestnom konaní," dodal.

Status sa nezakladá na pravde

Mikulec pripojil k statusu aj stanovisko Zboru väzenskej a justičnej stráže. "Informácia uvedená na FB stránke Národná Protikorupčná jednotka SR sa nezakladá na pravde. Pán Mikulec počas svojho pôsobenia vo funkcii ministra vnútra SR nenavštívil Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody Prešov, pričom vstup do chráneného objektu zboru bez preukázania totožnosti a oprávneného záujmu nie je možný ani pre ministra vnútra SR," píše sa v stanovisku. Na základe uvedeného je podľa ZVJS zrejmé, že zbor neposkytol takéto informácie či už relevantným médiám alebo akýmkoľvek skupinám na sociálnych sieťach.

Stránka existujúca niekoľko hodín zdieľala dva hoaxy.
Zobraziť galériu (4)
Stránka existujúca niekoľko hodín zdieľala dva hoaxy.  (Zdroj: Facebook)

Šialený HOAX: Šéfa vnútra
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Obludné klamstvo

Na nepravdivú informáciu upozornila stránka Hoaxy a podvody, ktorú zriadila polícia. "Facebooková stránka "Národná protikorupčná jednotka SR" zverejnila pred pár hodinami status o tom, že podľa najnovších informácií má byť objednávateľom vraždy generála Milana Lučanského pán Mikulec," uviedla polícia. "Autor statusu si ako inak nedal tú námahu, aby svoje tvrdenia oprel o dôkazy alebo zdroje. Namiesto toho použil hoaxerské klišé: "ZDIEĽAJTE ĎALEJ" a vyzval samotný Facebook, aby mu jeho príspevok neblokol. Prečo asi? Nuž preto lebo sa jedná o obludné klamstvo," napísali. 

Facebooková stránka Národná Protikorupčná jednotka SR existuje iba 13 hodín. "Áno, presne iba 13 hodín. Proti komu táto jednotka zasahuje zostáva pre nás záhadou. To, že stránka existuje tak krátko je podozrivé, upozorňujeme na to predovšetkým pri podvodných facebookových súťažiach," informovala polícia.

Status facebookovej stránky je teda podľa polície klamstvom. "Bez akéhokoľvek dôkazu či zdroja očierňuje osobu ministra vnútra SR Romana Mikulca," uviedla polícia a pripomenula závery kontrolnej komisie, podľa ktorých spáchal Lučanský samovraždu. Generál Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa 29. decembra 2020 v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

Viac o téme: SmrťTrestné oznámenieRoman MikulecMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu