Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

BOŽIE MLYNY Vypovedal Makó aj exprokurátorka: Úplatok za Kudličku! Kováčik hovoril o nezákonnom výsluchu

Obžalovaný Dušan Kováčik na Špecializovanom trestnom súde.
Obžalovaný Dušan Kováčik na Špecializovanom trestnom súde. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku potvrdil, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik mu odovzdal úradné listiny súvisiace s trestným činom, v ktorom mal Makó figurovať ako podozrivý. Listiny sa našli v polovici septembra 2020 u Makóovej priateľky.

Pojednávanie s Dušanom Kováčikom pokračuje: Zmenil sa na nepoznanie! (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 19:19  

Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó ukázal v auguste 2020 podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi listiny o tom, že sú obaja podozriví z prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu aj odpočúvaní. Makó tvrdil, že ich má od bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Kočner tak vypovedal v piatok pred Špecializovaným trestným súdom v procese s Dušanom K.

Makó mal Kočnerovi povedať, že cez svoje kontakty zistí o podozreniach čo najviac. Neprezradil, odkiaľ vie o podozrení. Podľa Kočnera veci popisované v uznesení o začatí trestného stíhania neboli pravdivé. Mal sa tam popisovať skutok z reštaurácie. "Mal som sa vyjadriť v jednej reštaurácii v Nitre, že mi Makó povedal, že už bolo toho dosť, že tak ľahko mu to neprejde," uviedol pred súdom.

"Nechcel som nijako riešiť situáciu ohľadom toho, čo som sa dozvedel z tých listín, ktoré mi ukázal Makó," dodal s tým, že Čurillu nepozná. Nehovorí mu nič ani zločinecká skupina takáčovci. To, že obvinenie je výmysel, mal podľa neho skonštatovať aj Makó.

Aktualizované o 12:00

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Michala Stanislava prekvapilo, že voči rozhodnutiu sudcu o prepustení z väzby bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku nebola podaná sťažnosť. Udialo sa to počas jeho dovolenky. Zastupovala ho vtedajšia prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová, ktorá na nepodanie sťažnosti mala súhlas od vtedajšieho špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Stanislav dozoroval v roku 2017 trestnú vec zločineckej skupiny takáčovcov. Pred jeho odchodom na dovolenku ho informovali, že obvineného bosa takáčovcov Kudličku pravdepodobne prepustia z väzby na peňažnú kauciu a že sa prípad vráti na prvostupňový súd. To stihol oznámiť jednej z dvoch vyšetrovateliek.

Počas jeho dovolenky mu volala vyšetrovateľka, či vie o prepustení Kudličku na slobodu. Godžová s ním o tom podľa jeho slov hovoriť nechcela, čomu nerozumel. "Pochopil som konanie kolegyne Godžovej tak, že po výsluchu Kudličku zrejme dospela k záveru, že nebude potrebné podávať sťažnosť, a že teda volala špeciálnemu prokurátorovi a žiadala ho v tejto súvislosti o súhlas," skonštatoval. Stanislava nepodanie sťažnosti prekvapilo. Rátal s tým, že Kudličku prepustia, no nevedel, za akých okolností a prečo nebola podaná sťažnosť. Až neskôr sa dozvedel, že dal na to súhlas špeciálny prokurátor. Pri stretnutí s Godžovou bola podľa Stanislava plačlivá, bála sa disciplinárneho stíhania.

"Vysvetľoval som jej, že sa nemá čoho báť, ak postupovala v zmysle súhlasu špeciálneho prokurátora," povedal pred súdom Stanislav.

Aktualizované o 09:30

Na Špecializovanom trestnom súde  v Pezinku pokračuje počas piatka hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Pojednávanie je naplánované aj na tri dni budúceho týždňa.

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská má počas dnešného dňa vypočuť štyroch svedkov, a to prokurátora Úradu Špeciálnej prokuratúry Michala Stanislava, Mariána Kočnera -  ide o menovca odsúdeného Kočnera, Petra Jenčíka a Máriu Karocsányovú. Všetci sú aktuálne prítomní na súde.

Proti Kováčikovi vypovedal kajúcnik

Obžaloba voči Dušanovi Kováčikovi hovorí aj o vynášaní častí vyšetrovacieho spisu pre Makóa. "Bolo tam uznesenie o začatí trestného stíhania. Malo to asi šesť až osem strán, viac neviem. Ja som tie dokumenty videl až pri mojom výsluchu, po mojom zadržaní. Išlo o prípad vydierania. Až neskôr som sa dozvedel, že vec v tom čase nedozoroval žiadny konkrétny prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry," opísal Makó.

ONLINE Pred súdom vypovedá Makó: Kováčikovi som dal 50-tisíc v obálke! Peniaze mu odovzdal v kaviarni

Opakovane počas výpovede zdôraznil, že listiny boli pri zaistení zabalené a pred svojim zadržaním ich ani nečítal. Podľa jeho slov listiny ležali voľne pohodené v dome. "Listiny som si ponechal, keď mi ich Dušan K. odovzdal, a nikto ich odo mňa nechcel späť," dodal Makó. Makó tiež potvrdil, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu, sprístupnením vyšetrovacieho spisu.

Makó v hľadáčiku polície

V júli 2020 sa Makó prvýkrát od známeho, vyšetrovateľa Mariána Kučerku, dozvedel, že je v hľadáčiku polície. Proti nemu mal vypovedať Matej Zeman zo zločineckej skupiny takáčovcov. "Dostal som echo, že som odpočúvaný kvôli prípravám vraždy Čurillu. Napriek závažnosti som sa začal smiať. Čurilla je môj spolužiak z vysokej školy, hrávali sme spolu futbal a do školy som chodil aj s jeho ženou. Bolo to absurdné," opísal Makó. Makó sa preto stretol s Kováčikom a požiadal ho, aby situáciu preveril na Úrade špeciálnej prokuratúry.

"O pár dní mi priniesol celý trestný spis, kde bolo aj uznesenie o vznesení obvinenia a bola tam aj výpoveď Čurillu," spomenul Makó. V rámci spisu, ktorý Dušan Kováčik Makóovi ukázal, bolo aj rozhodnutie sudcu, ktorý zamietol návrh na sledovanie Makóa. Makó dodal, že podľa jeho vedomostí trestné stíhanie voči nemu bolo zastavené s tým, že sa skutok nestal.

"Preukázalo sa, že to nemá žiadne podloženie a teraz sa vyšetruje, kto všetko bol v tejto veci zainteresovaní a ktorí policajti spustili tento proces proti mne," povedal Makó. 

Exprokurátorku mal inštruovať Kováčik

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská počas štvrtka vypočula dvoch svedkov. Druhým bola Blanka Godžová, niekdajšia prokurátorka z Úradu špeciálnej prokuratúry. Tá vypovedala, že ako prokurátorka zastupovala prokurátora Stanislava v prípade mafiánskeho bossa Kudličku.

Podľa Godžovej jej obžalovaný Kováčik povedal, aby v prípade prepustenia Kudličku z väzby, nepodávala voči rozhodnutiu sťažnosť. Godžová povedala, že za normálnych okolností by sťažnosť podala.

Národná kriminálna agentúra zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení. Dušana K. čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

Viac o téme: PojednávanieSúdyPezinokDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu