Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Klus hovorí o spolupráci s Azerbajdžanom: Chceme naďalej otvárať dvere podnikateľom

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus (Zdroj: Topky/Maarty)

BAKU - Slovensko bude aj naďalej otvárať podnikateľom dvere do Azerbajdžanu, príležitosti sú v obchodno-ekonomickej oblasti, energetike aj turizme, vyhlásil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus počas oficiálnej pracovnej návštevy Azerbajdžanskej republiky, ktorá sa uskutočnila v dňoch 2. až 3. júla. Informoval o tom Komunikačný odbor MZVEZ SR.

Klus v Baku rokoval s azerbajdžanským námestníkom ministra zahraničných veci Khalafom Khalafovom a s poradcom prezidenta pre zahraničnú politiku a vedúcim oddelenia zahraničnej politiky Kancelárie prezidenta Hikmetom Hadžijveom. Podľa Klusa je Azerbajdžan pre Slovensko "dôležitou partnerskou krajinou v regióne južného Kaukazu".

"Som rád, že moje rokovania s azerbajdžanskými predstaviteľmi potvrdili obojstranný záujem o prehlbovanie bilaterálnych vzťahov, s dôrazom na obchodno-ekonomickú spoluprácu. Z našej strany som deklaroval proaktívny prístup a rastúci záujem slovenských podnikateľských subjektov o pôsobenie v krajine," uviedol Klus.

Podľa MZVEZ SR slovenský záujem o prehĺbenie spolupráce s Azerbajdžanom potvrdzuje aj otvorenie Zastupiteľského úradu SR v Baku koncom roka 2019. Klus zároveň vyjadril nádej, že Azerbajdžan "urobí recipročný krok pri opätovnom otvorení diplomatickej misie v Bratislave".

Klus sa v Azerbajdžane zaoberal aj situáciou v regióne po vlaňajšom vojenskom konflikte medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach a privítal nedávne prepustenie Arménov zadržiavaných azerbajdžanskou stranou, ako aj súbežné poskytnutie máp mínových polí Azerbajdžanu arménskou stranou.

V závere pracovnej návštevy sa Klus stretol s predstaviteľmi rímskokatolíckej cirkvi v Azerbajdžane, slovenskými rehoľnými bratmi a sestrami rádu Saleziánov don Bosca a rádu Matky Terezy, ktorým sa poďakoval za ich obetavú prácu.

Viac o téme: SpoluprácaSlovenskoAzerbajdžanMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu