Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poslanci Národnej rady pokračujú v zasadaní: Ostáva im niekoľko neprerokovaných bodov

Poslanci NR SR počas rokovania v parlamente
Poslanci NR SR počas rokovania v parlamente (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v zasadaní, na programe 32. schôdze parlamentu majú ešte niekoľko neprerokovaných bodov. V úvode desiateho dňa pokračovali v diskusii k novele zákona o ochrane prírody a krajiny. V rokovacej sále na začiatku dňa sedelo len zopár zákonodarcov.

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny hovorí o presune pozemkov pod envirorezort, aby sa zabezpečila jednotná správa chránených území. Pre štát nie je podľa návrhu efektívne, ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie. Plynú z toho zásadné konflikty, pričom ochrana prírody spravidla ustupuje iným záujmom. Novým správcom pozemkov by mala byť Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.

Legislatívne zmeny predstavil nedávno minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Do parlamentu prišla novela formou poslaneckého návrhu. Takýto postup kritizovalo ministerstvo pôdohospodárstva. Návrh z parlamentu požadovali stiahnuť napríklad mimoparlamentné KDH či platforma Zachráňme lesné bohatstvo Slovenska. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho požiadali o stiahnutie návrhu aj v pléne NR SR.

Poslanci budú v piatok rokovať aj po 14.00h 

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v piatok rokovať aj po 14.00 h, a to až do prerokovania všetkých ostávajúcich bodov programu 32. schôdze, vrátane hlasovania. Zmenu si odsúhlasili počas piatkového rokovania. Zároveň odsúhlasili presunutie voľby člena Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky na septembrovú schôdzu.

Na programe aktuálnej 32. schôdze majú poslanci ešte niekoľko neprerokovaných bodov. V programe ostali napríklad novela zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, novela zákona o diaľničnej známke, ale aj zmeny v rokovacom poriadku NRSR a vládna novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby. Rozhodnúť by mali poslanci na tejto schôdzi aj o novele zákona o ochrane prírody, ktorá hovorí o zmenách v správe pozemkov v národných parkoch.

Viac o téme: ZákonNovelaRokovanie NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu