Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezidentka odobrila zákaz držať psa v domácnosti na prostriedku na uväzovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Držať psa na prostriedku na uväzovanie v chovnom zariadení či domácnosti sa zakáže. Výnimku budú tvoriť nebezpečné psy, služobné psy alebo prípady, keď sa uviaže pes krátkodobo pre potrebu čistenia priestoru, kŕmenia či výcviku. Vyplýva to z novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

V chovnom zariadení vrátane domácnosti sa zakáže chovať alebo držať psa uviazaného prostriedkom na uväzovanie, okrem chovu alebo držby nebezpečného psa. "To neplatí, ak ide o suku v poslednej tretine gravidity, dojčiacu suku, chorého psa alebo šteňa mladšie ako šesť mesiacov," uviedli poslanci parlamentu v dôvodovej správe návrhu novely. Výnimku bude tvoriť aj krátkodobé uviazanie psa pod dohľadom počas čistenia chovného priestoru alebo jeho kŕmenia alebo pri výcviku psa. Zákaz držania psa tiež nemá platiť pri uviazaní služobného psa alebo psa určeného na osobitný účel počas vykonávania stráženia alebo inej pracovnej činnosti, na ktorú je tento pes určený. Za porušenie zákazu bude hroziť aj pokuta.

Mení sa tiež lehota, po ktorej prechádza nájdený pes do vlastníctva obce. Doteraz platilo, že ak sa vlastník odchyteného túlavého zvieraťa neprihlási o zviera do troch mesiacov od jeho umiestnenia do karanténnej stanice alebo do útulku, prechádza vlastníctvo psa na obec. Po novom to bude 45 dní. Nová legislatíva má byť účinná od 1. januára 2022.

Viac o téme: PesDomácnosťZákonNovelaUväzovanieZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu