Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Krivka sa pomaly láme: Analytici upozornili na dôležitú vec! Sledovať treba tento kľúčový faktor

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nový delta variant už udrel v niektorých krajinách, najmä vo Veľkej Británii a v Portugalsku. Je len otázkou času, kedy sa naplno prejaví aj u nás. Analytici z Dát bez pátosu však upozorňujú, že netreba sledovať len čísla infikovaných, dôležitý je iný ukazovateľ.

Podľa analytikov je koronavírus multidisciplinárna záležitosť, ktorá sa netýka len epidemiológov či lekárov. "Je potrebná diskusia mnohých vedných odborov," uviedli s tým, že Slovensko varujú pred dvoma vecami. 

NAŽIVO Po rokovaní krízového štábu


Tretia vlna príde zrejme skôr než na jeseň: Odborníci o DELTA mutácii! Strašiakom by mala byť pre nezaočkovaných


Infikovaní aj nové prípady budú rásť

Všetci sledujeme čísla infikovaných. "Tie sú od Veľkej Británie, Portugalska, už aj Španielska a Írska, o Rusku nehovoriac, vysoké. Ekvivalent stoviek, respektívne tisíc denne. Na Slovensku do 5 týždňov. Ale to nie je jediné, čo treba, a už vôbec nie, čo je dôležité sledovať," uviedli s tým, že aj rast nových prípadov bude vysoký tak ako ešte nikdy nebol. 

Krivka sa pomaly láme:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Kľúčový faktor

"Namiesto 1,04 bude 1,40. Je to dôležité sledovať, ale s ohľadom na ohniská a v ohniskách. Žiadne priemery za okresy a za Slovensko nebudú dávať zmysel," napísali analytici. Veľmi okrajovo sa podľa nich bude sledovať nárast nových pacientov v nemocniciach, pričom ide o kľúčový faktor. "Počuli ste niekedy za posledný mesiac to číslo? Nie? Lebo je nízke, nejde z neho strach, je "na pohodu" a súvisí so zaočkovanosťou a s počtom ľudí, ktorí prekonali kovid," uviedli. 

Krivka sa pomaly láme:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Je to podľa nich najdôležitejší a po okresoch a podľa veku na sledovanie a analýzu jediný parameter vo väzbe na počet infikovaných. "Priemerne by to malo byť u nás niekde v jednociferných hodnotách, asi okolo 5 %, lebo málo testujeme a menovateľ bude nízky. Nominálne to bude desať, neskôr v desiatkách denne. K tomu treba sledovať priemerný počet dní strávený pacientom v nemocnici. Mal by byť jednociferný a skôr 7 ako 9. Tých 5 % a 7 sú hneď 2 dobré správy," myslia si. 

Krivka sa zlomí, nič to neznamená

Problémom je podľa nich aj COVID automat. Podľa analytikov totiž nezmyselne meria na okresnej úrovni len počty pozitívnych prípadov a na celoštátnej úrovni počty infikovaných, rast tohto parametra a pozitivitu PCR testov a rovnako aj hospitalizácie. "Postupne nás dostane na okresnej úrovni v júli do ružovej a neskôr v auguste do červenej (to je výdaj z okienka a šport len 10 pokope)," uviedli. To, že sa krivka nových prípadov zlomí (alebo zlomila) sa dalo čakať. "Vôbec nič to neznamená. Tak to bolo v UK presne 5. mája na čísle 2020. Odvtedy urobili významný krok k uvoľneniu v máji a júnový posledný odložili na júl," uviedli. 

Koronavírus v Česku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Momentálne Slovensko prekročilo dva milióny zaočkovaných prvou dávkou. "Ku koncu júna sa blížime k 40 %, čo je významná méta. Obe dávky dostalo viac ako 1,5 milióna ľudí, hlavne starších, zdravotne znevýhodnených, z I. línie, kriticky chorých, s diagnózami, veľa v domovoch dôchodcov a v DSS/ZSS-kách. Do 30 dní bude mať obe dávky 2 mil. ľudí a to je super správa," myslia si analytici.

V počte nových prípadov z PCR testov sme sa dostali na 30 denne. Vďaka testovaniu dovolenkárov a detí nad 10 rokov sa čísla zrejme zvýšia. "Nemáme dostatočné kapacity na očkovanie a s prideleným termínom a v čakárni je 100-tisíc ľudí. Samozrejme, že mohli byť k dnešku - ku koncu júna zaočkovaní, ale nebudú, lebo nestíhame "regionálne" v niektorých aj "slabých" okresoch," uviedli s tým, že dobehnúť by sa to malo dať o zhruba dva týždne.

"Dnes je stále Bratislava zaočkovaná rovnako dobre alebo lepšie (53% prvá a 40% druhá dávka) ako Londýn (60% prvá a 39% druhá dávka). Je to dôležité preto, že v Londýne je dnes toľko delty, že podľa COVID Automatu by bol celý ružový s nábehom na červenú s predajom "len cez okienko"," zhodnotili analytici. Bez zmeny COVID automatu to naše okresy čaká pri 150 prípadoch na 100-tisíc obyvateľov za 7 dní, uviedli.

Slovensko sa delte nevyhne

Minulý týždeň u nás identifikovali prvé prípady delta mutácie. Analytik Ivan Bošňák pre Topky takisto potvrdil, že tretia vlna zrejme nastúpi skôr. "Delta sa už u nás určite šíri, čo testovaním zistíme v najbližších dňoch. Predpokladám rast počtu pozitívnych prípadov ešte v júni, krivka ich poklesu sa zlomí na prelome júna-júla," povedal pre Topky analytik Ivan Bošňák. 

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili ďalšie prípady delta mutácie, osoby prišli z krajín mimo EÚ a neboli zaočkované (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

Berme si príklad od iných

Okrem toho analytici porovnali, ako bojuje s delta mutáciou Veľká Británia a aká je situácia u nás. "Napriek 15-tisíc prípadom nových pozitívnych denne (ekvivalent 1200 u nás) sú povolené svadby bez limitu, dejú sa tam športové, kultúrne a spoločenské akcie aj s desaťtisíc divákmi a účastníkmi. Kľúčové pre Britániu je sledovať počet príjmov nových pacientov do nemocníc," napísali analytici. 

Krivka sa pomaly láme:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Dáta bez pátosu)

Práve ten je vďaka zaočkovaniu hlavne ohrozenej a dospelej populácie nízky. "Priemer za posledných 7 dní je 234. A to je 2,5% z priemeru nových prípadov spred týždňa (10-tisíc)," uviedli. V čom je teda problém? Podľa analytikov je v našom COVID automate. Čo sa týka Británia, v bledomodrých oblastiach majú incidenciu nových prípadov viac ako 100 za posledných sedem dní na 100-tisíc obyvateľov, v tmavomodrých je to 200. "Ak Epiteam nezmení platný a vládou prijatý COVID automat, tak bude mať Slovensko v mnohých okresoch problém s ružovými farbičkami a neskôr s červenými farbičkami už v júli a začiatkom augusta," dodali. 

"Na rozdiel od Britského rozumného prístupu je totiž Slovensko rigidné a okresy do lepšej farby púšťa pomaly a naopak do horšej rýchlo. Nebolo by to zle (tak to má byť, len to nesmie toľko trvať), ale je to na základe poznania z Mikuláša minulého roku," uviedli. V okolí červeného okresu podľa nich nemôže byť žiaden okres lepšie ako oranžový. "Na zelenú zabudnite. Myjava (červená aj dnes) by vedela príbehy rozprávať." 

Viac o téme: OčkovanieSlovenskoKoronavírusDelta mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu