Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tichý vyhadzov na ministerstve školstva? Gröhling sa potichu rozlúčil so štátnou tajomníčkou, poznáme dôvod!

Branislav Gröhling si potichu mení štátnu tajomníčku. Zobraziť galériu (3)
Branislav Gröhling si potichu mení štátnu tajomníčku. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, ktoré už vyše roka vedie Branislav Gröhling z SaS sa potichu rozhodlo ukončiť spoluprácu so štátnou tajomníčkou Monikou Filipovou. Tento vyhadzov bol zrejme nečakaný aj pre samotnú Filipovú, ktorá tvrdí, že nešlo o jej rozhodnutie. My sme sa ministerstva pýtali, prečo došlo k rozviazaniu tejto spolupráce a v takej tichosti.

Vaše tipy

Filipová, ktorá sa na rezorte venovala aj problematike národnostného vzdelávania, svoj odchod oznámila jediným statusom na sociálnej sieti. "Je mi ľúto, že nedokončím zmeny v oblasti národnostného školstva a školstkých úradov, odchod však nebol mojím rozhodnutím," prezradila Filipová, ktorá dodáva, že toto bola "náročná jazda".

Tichý vyhadzov na ministerstve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Monika Filipová)

Ministerstvo tvrdí, že s Filipovou nenašli zhodu

Rezortu sme sa pochopiteľne pýtali, čo sa stalo a prečo Filipova tak náhle odchádza. "K výmene došlo vzhľadom na to, že neprišlo k zhode na systémových riešeniach v školstve. Postoj ministerstva sa k národnostným školám nezmení. Od počiatku ministerstvo systematicky podporuje národnostné školy," vysvetlilo ministerstvo svoj krok.

Minister školstva Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Spomenula mu vraj kauzu diplomovka, potom prišla výpoveď

Podľa Denníka N mala Filipová dokonca ministrovi Gröhlingovi pripomenúť kauzu plagiátu diplomovej práce, ktorá sa prevalila minulý rok. Vyjadrila tak svoju nespokojnosť s vysvetlením kauzy a potom prišla výpoveď.

"V uplynulom školskom roku podporilo ministerstvo národnostné školy a aktivity súvisiace s národnostným školstvom sumou 1,81 milióna eur. V rámci projektov Letné školy a Spolu múdrejší bolo podporených 100 % národnostných škôl, ktoré o príspevok žiadali. Ministerstvo týmto školám pridelilo príspevok v 100 % objeme, ktorý požadovali," dodáva rezort na margo národnostného vzdelávania, ktorého problematiku mala na starosti aj Filipová.

"Dokumenty týkajúce sa podpory národnostných škôl mali nedostatky, preto sú upravované. Navyše sa týkali podpory iba niekoľko desiatok škôl, a preto sa na ne aktuálne navyšuje alokácia a následne budú schválené," uzavreli.

Archívne video

AKTUÁLNE Minister školstva Branislav Gröhling o letných táboroch (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: KoniecMinisterstvo školstvaŠtátna tajomníčkaBranislav GröhlingMonika Filipová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu