Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Väčšina utečencov našla svoje útočisko v rozvojových krajinách, tvrdí vedúci Zastúpenia Európskej komisie

Radim Dvořák
Radim Dvořák (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Väčšina utečencov našla svoje útočisko v rozvojových krajinách, konkrétne 86 percent. V rámci stredajšej diskusie o problematike migrácie to uviedol zástupca vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Radim Dvořák.

„Nový koronavírus prehĺbil existujúce nerovnosti, veľmi ťažko dopadol aj na utečencov,“ zdôraznil Dvořák. Regionálny predstaviteľ vysokého komisára OSN pre utečencov pre strednú Európu Roland Schilling doplnil, že za posledných desať rokov sa zdvojnásobil počet ľudí žijúcich mimo svojho domova.

„Ľudí, ktorí sú mimo domova, bolo v minulom roku vyše 82 miliónov, čo je najvyššie číslo od druhej svetovej vojny,“ dodal s tým, že viac ako polovica ľudí zostáva vo svojej krajine, ale bola nútená opustiť svoje domovy. Predstava o mladom mužovi ako typickom utečencovi nie je podľa neho pravdivá, „viac ako polovicu utečencov tvoria mladé ženy“.

Vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu v SR Zuzana Vatráľová považuje za dôležité rozlišovať migrantov a utečencov. „Utečenci síce tvoria malú časť skupiny migrantov, ale tú časť, za ktorú sú krajiny zodpovedné,“ zdôraznila s tým, že z 260 miliónov migrantov je približne 30 miliónov ľudí, ktorých považujeme za utečencov do iných krajín. Podotkla, že ekonomický migrant je pre hostiteľskú krajinu žiaduci.

Zo štatistík rezortu vnútra vyplýva, že na Slovensku je dovedna 150.012 cudzincov s platným pobytom. Z toho vyše 90.000 pochádza mimo krajín EÚ a Spojeného kráľovstva. Neoprávnene sa zdržovalo minulý rok na Slovensku 1295 cudzincov. O medzinárodnú ochranu na Slovensku vlani požiadalo 282 ľudí.

Diskusiu organizuje Migračný úrad Ministerstva vnútra (MV) SR.

Viac o téme: KomisiaMigrantiRadim Dvořák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu