Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AKTUÁLNE Krízový štáb o nových opatreniach: Registrácia bude povinná! Nonstop kontroly a prísny režim pre pendlerov

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/ Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Dovolenkové obdobie je v plnom prúde a situácie je síce u nás aj vo väčšine krajín priaznivá, momentálne nás ohrozuje šírenie novej mutácie koronavírusu. Problém majú vo Veľkej Británii a v Portugalsku. Je len otázkou času, kedy táto mutácia vo veľkom udrie aj u nás. Veľkým problémom je aj nedostatočná zaočkovanosť. Sprísneniu niektorých opatrení, ktoré majú čo najviac predísť šíreniu mutácie u nás, sa zrejme nevyhneme.

Práve kvôli šíreniu novej tzv. delta mutácie (pôvodný indický variant) zasadal ešte vo štvrtok po dlhých mesiacoch aj Ústredný krízový štáb. Rokovania boli prerušené a jednotlivé ministerstvá dostali bojovú úlohu. Dnes by mali byť známe nové opatrenia. Kontroly na hraniciach sa zrejme sprísnia. Skloňovalo sa aj zavedenie štátnej karantény. Minister zdravotníctva nevylúčil ďalší lockdown.


AKTUÁLNE Po dlhom čase opäť zasadá Ústredný krízový štáb: Situácia je vážna, v hre je karanténa a nové hrozby


VIDEO Po zasadnúti krízového štábu

Krízový štáb o nových opatreniach: Registrácia bude povinná! Nonstop kontroly a prísny režim pre pendlerov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:08 V blízkej dobe bude daná špeciálna požiadavka pre IT pracovníkov. "E-karanténa nahradí povinnú štátnu karanténu," povedal na záver Lengvarský.

16:06 Kontroly budú na základe semaforu. "Vyhláška musí určiť, čo majú kontrolovať policajti na hraniciach," povedal Mikulec. Bude záležať aj na tom, koľko hraničných priechodov sa bude používať. Cieľom je, aby policajti kontrolovaní certifikát o očkovaní alebo PCR test, keď budú zaregistrovaní v aplikácii e-Hranica.

AKTUÁLNE Krízový štáb o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Jano Zemiar)

16:00 "Status pendlera bude výrazne obmedzený. Podmienkou vstupu bude očkovanie alebo registrácia," uviedol Lengvarský.

15:57 Povinná štátna karanténa zatiaľ nebude, ale bude povinná registrácia. Bude sa to kontrolovať 24/7. "Buď budú mať občania Covid pass od budúceho týždňa, alebo budú registrovaní v eHranica," povedal Lengvarský.

AKTUÁLNE Krízový štáb o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Jano Zemiar)

15:56 Najväčšou motiváciou by mala byť ochrana nášho zdravia, povedal profesor Krčméry na adresu odmien za očkovanie. "Môžeme to nazvať, že prichádza tretia vlna alebo nová epidémie, ale najväčšou motiváciou na očkovanie má byť ochrana nášho zdravia. Nová mutácia je nákazlivejšia 2- až 7-krát," uviedol Krčméry. Prvá dávka nás chráni asi na 30 % a druhá na 85 až 90 percent.

15:55 Nahlasovanie sa do e-Hranice bude povinné, ak nebudete mať green pas alebo tzv. COVID pas. 

AKTUÁLNE Krízový štáb o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Jano Zemiar)

15:54 Cestovanie sa zatiaľ obmedzovať nebude. Vstupenkou však bude očkovanie, vyplnenie formuláru a PCR testu. Zatiaľ nie je isté, odkedy to bude platiť. "Ostatní sa budú musieť registrovať na e-hranici a bude to prísne kontrolované na hraniciach," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

15:50 Rokovanie krízového štábu skončilo.

13:14 Kontrola hraníc má byť kombináciou polície a ozbrojených síl. "Ak budeme musieť kontrolovať všetky autá, tak treba rátať s tým, že bude na hraniciach vznikať zdržanie," povedal šéf polície pred rokovaním krízového štábu. 

Polícia je pripravená na všetky možnosti, ak budú musieť kontrolovať všetky autá, pripravte sa na zdržanie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:09 Polícia sa pripravuje na všetky varianty kontroly hraníc. "Pripravujeme sa na možnosť od najjednoduchšieho variantu až po možnosť 24/7," povedal s tým, že je to ťažké. Čo sa týka COVID pasov, polícia počíta s nákupom mobilov, ktoré budú zvládať kontrolovať tieto pasy. "Neviem v akom štádiu je nákup, ale prebieha obstarávanie. Testovali sme mobily, ktoré to technicky spravia," uviedol. 

13:05 Príprava karantény musí byť založená na nejakých systémových pravidlách. "Predpokladáme, že budeme mať funkčnú e-karanténu, vtedy môžeme kontrolovať hranice nielen fyzickými, ale aj technickými prostriedkami, to je dôležité," uviedol policajný prezident Peter Kovařík. 

13:01 Tí, ktorí sú zaočkovaní, budú mať výhodu. Bude stačiť absolvovať PCR test po príchode, istý čas byť v izolácii a štátna karanténa nebude povinná. Režim pre zaočkovaných tak bude jemnejší. "Dve dávky nás chránia aj pred delta variantom na 85 percent," uviedol. 

Profesor Krčméry apeluje na to, aby sme dovolenkovali doma, zaočkovaní dvoma dávkami budú mať výhody (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:00 Ministerstvo vnútra pracuje s e-karanténou, ale aj s povinnou štátnou karanténou. "Pracujeme aj s alternatívnou, že prejdeme na britský model, teda že občania si budú môcť vybrať hotel a nebudú musieť byť v niektorom zo zariadení," povedal profesor na adresu karantény. 

12:57 Podľa profesora Vladimíra Krčméryho stále platí, aby sme dovolenkovali doma. "Ak nemôžeme dovolenkovať doma, choďme autom, aby sme sa vedeli vrátiť. Ak musíme niekde letieť, leťme tak, aby sme si vedeli spraviť alternatívnu cestu cez trajekty, vlaky, autobusy. Ďalšia vec je, rozložme si návraty z dovoleniek na dva mesiace alebo 30 dní," uviedol Krčméry pred rokovaním vlády. V nedeľu večer už boli nachystané dva varianty riešení. 

Zasadnutie Ústredného krízového štábu: Situácia je vážna, konkrétne opatrenia by mohli prijať v pondelok (Zdroj: Topky/Maarty)

12:50 O jednej má zasadať Ústredný krízový štáb. Po zasadaní má byť tlačová konferencia, na ktorej by mali členovia informovať o nových opatreniach. 

Čaká náš povinné očkovanie?

Ústredný krízový štáb by sa mal zaoberať otázkami povinného očkovania či zavádzaním e-karantény. Povinné očkovanie by sa mohlo týkať zdravotníkov, policajtov, hasičov, vojakov, pracovníkov domovov sociálnych služieb či seniorov nad 60 rokov. "Povinné očkovanie je zatiaľ len taký nástrel, ktorý musí posúdiť rezort spravodlivosti," poukázal Lengvarský.

VIDEO Príchodu novej mutácie na Slovensko sa nevyhneme, hráme o čas a potrebujeme zvýšiť zaočkovanosť, uviedol Klus

Príchodu novej mutácie na Slovensko sa nevyhneme, hráme o čas a potrebujeme zvýšiť zaočkovanosť, uviedol Klus (Zdroj: Topky/Maarty)

Lengvarský nevylúčil, že nás čaká ďalší lockdown

Je otázkou času, kedy sa aj na Slovensku objaví delta variant nového koronavírusu. Ak sa ľudia počas leta nebudú správať zodpovedne, nie je vylúčené, že krajinu na jeseň bude čakať lockdown. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Vyzval preto ľudí, aby cestovali len do bezpečných krajín, nechali sa zaočkovať, dodržiavali základné hygienické opatrenia a v prípade potreby aj domácu karanténu. Krajina zatiaľ nemá potvrdené prípady delta variantu nového koronavírusu.

AKTUÁLNE Krízový štáb o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Ale je to otázka času, kedy sa tento variant u nás objaví," skonštatoval Lengvarský. Uistil však, že úrady sa snažia zachytiť všetkých, ktorí sa vracajú z rizikových krajín. "Problém je ale v tom, že ľudia vracajúci sa z iných krajín ako zelených, sa neprihlasujú, alebo klamú, odkiaľ prišli. Nezavlečenie delta variantu v mnohom zavisí aj od zodpovednosti každého," dodal minister.

Minister pripomenul, že už teraz sa robia opatrenia, aby sa prípadná tretia vlna pandémie čo najviac eliminovala. "Prísnejšie sa kontrolujú hranice, monitorujú sa spodné vody, posilňuje sa trasovanie kontaktov či sekvenovanie vzoriek," vymenoval Lengvarský.

Robíme všetko preto, aby sa zaočkovanosť zvýšila

Lengvarský tiež uistil, že rezort robí všetko preto, aby sa zaočkovanosť proti novému koronavírusu zvýšila. V súčasnosti je zaočkovaných 35 percent populácie. "Snažíme sa dostať vakcínu k ľuďom, očkujú výjazdové očkovacie tímy, očkuje sa vo firmách a od 1. júla sa začne s očkovaním u všeobecných lekárov," spresnil Lengvarský. Opäť pripustil, že ďalšou formou motivácie by mohlo byť finančné odmeňovanie. O tejto možnosti však musí podľa jeho slov rozhodnúť vláda. 

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusVladimír Lengvarskýústredný krízový štábDelta mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu