Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko víta novú schengenskú stratégiu, uviedol Mikulec

Roman Mikulec
Roman Mikulec (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Slovensko víta novú trojpilierovú schengenskú stratégiu ako aj vytvorenie platformy zameranej na aktívny boj proti nelegálnej migrácii pozdĺž východnej stredomorskej trasy. Vyhlásil to minister vnútra Roman Mikulec na ministerskej konferencii Salzburského fóra v Prahe, ktorá sa konala v stredu a vo štvrtok. Informoval o tom tlačový odbor Minsterstva vnútra SR.

Pandémia koronavírusu spochybnila fungovanie schengenského priestoru, keď väčšina členských krajín začala v súvislosti s protipandemickými opatreniami obmedzovať vstup na svoje územie. Krajiny Salzburského fóra sa toto snažia napraviť, píše tlačový odbor MV SR.

"Slovenská republika víta novú trojpilierovú schengenskú stratégiu - efektívne riadenie vonkajších hraníc, efektívne hodnotiace a monitorovacie mechanizmy, vrátane policajnej spolupráce," konštatoval v rámci svojho príspevku Roman Mikulec.

Ďalšou kľúčovou témou stretnutia bolo fungovanie platformy Joint Coordination Platfom (JCP) zameranej na manažment hraníc, návraty, readmisie, podporu azylového systému a boj proti obchodovaniu s ľuďmi, a to predovšetkým pozdĺž východnej stredomorskej trasy.

Podľa Mikulca sú krajiny západného Balkánu "dôležitými partnermi Európskej únie pri riadení a zvládaní migračných tokov". Bezpečnosť a stabilita v tomto regióne, preto podľa neho priamo ovplyvňuje bezpečnosť Európskej únie. Mikulec preto oceňuje posilnenie spolupráce s týmito krajinami. Od podpísania zakladajúcej zmluvy v roku 2001 je Salzburské fórum najväčším a najdôležitejším regionálnym partnerstvom v rámci EÚ zaoberajúcim sa vnútornou bezpečnosťou. 

Viac o téme: SchengenSlovenskoRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu