Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Slováci, majte sa na pozore: Úrady u nás potvrdili ďalšiu mutáciu, jej pôvod je z Kolumbie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Len pred mesiacom sme sa dozvedeli, že na Slovensku bola po britskej mutácii nového koronavírusu potvrdená aj tá indická a už tu máme, bohužiaľ, ďalšiu! Ide o nový variant, ktorý úrady nazývajú kódovo B.1.621 a jeho pôvod je zaznamenaný až spoza veľkej mláky!

Na Slovensku Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) laboratórne potvrdil prítomnosť variantu B.1.621 pandemického vírusu, ktorý bol prvýkrát detegovaný v Kolumbii. Vedci ho odhalili prostredníctvom rutinného sekvenovania SARS-CoV-2 pozitívnych vzoriek.

VIDEO Len pred mesiacom pritom u nás potvrdili aj Indickú mutáciu koronavírusu:

Na Slovensku potvrdili prípad indickej mutácie nového koronavírusu​ (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

“Identifikovali sme tri prípady ako tzv. kolumbijský variant, teda odborne variant B.1.621, na základe bioinformatických analýz vykonaných našimi partnermi z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave,” uviedol virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Variant bol potvrdený u členov jednej z rodín pri rutinnom teste

“Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva nezistil epidemiologickým vyšetrovaním u osôb cestovateľskú anamnézu. Rodina uviedla ako úzky kontakt ďalších troch ľudí. Žiadna z osôb nebola zaočkovaná proti COVID-19. Všetky potrebné protiepidemické opatrenia boli zabezpečené. Osoby sa okamžite po výskyte príznakov vzájomne kontaktovali, dobrovoľne nastúpili do domácej karantény a následne podstúpili testovanie na COVID-19,” povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že aj v čase uvoľňovania opatrení a letných dovoleniek sú obozretnosť a dodržiavanie nastavených preventívnych pravidiel v rámci krajiny i po príchode do nej mimoriadne dôležité: znižujeme tým riziko šírenia pandemického vírusu i jeho variantov.

Čo je strašiak menom B.1.621? Nemá ešte ani označenie gréckym písmenom

„Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb má variant B.1.621 zaradený medzi takzvané varianty záujmu (variants of interest, VOI). Má nahromadených viacero významných mutácií v Spike proteíne, vrátane E484K, N501Y či P681H nachádzajúcich sa v iných nebezpečných variantoch,” vysvetlil Boris Klempa.

Svetová zdravotnícka organizácia tomuto variantu ešte nepridelila označenie písmenom gréckej abecedy.

“Vo viacerých regiónoch Kolumbie sa tento variant veľmi rýchlo rozšíril a začal dominovať, a to aj v oblastiach, kde už bola vysoká úroveň premorenia. Preto sa predpokladá jeho výrazný epidemiologický význam. Momentálne už pribúdajú prípady tohto variantu aj v USA a v Španielsku, potvrdený bol už aj v ďalších európskych krajinách, ako je Dánsko, Nemecko, Holandsko. Ide o krajiny ktoré veľa sekvenujú, takže skutočný rozsah môže byť väčší, dodal Boris Klempa.

Sekvenovanie vzoriek na Slovensku

Všetky pozitívne vzorky určené na sekvenovanie podľa nastavených kritérií sa z regionálnych úradov verejného zdravotníctva aj zo súkromných laboratórií zbierajú v Národnom referenčnom centre pre chrípku na ÚVZ SR.

Laboratórium vyhodnocuje odobraté vzorky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Vzorkám je následne pridelené identifikačné číslo, je z nich izolovaná RNA a takto pripravené vzorky sa rozdeľujú medzi sekvenačné laboratóriá ÚVZ SR (NRC pre chrípku a NRC pre mikrobiológiu životného prostredia), Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave a Biomedicínskeho centra SAV v Bratislave.

“Požiadavku Európskej komisie testovať 5-10% vzoriek spĺňame, v máji sa na Slovensku sekvenovalo 14,7 % všetkých PCR pozitívnych vzoriek. Avšak podľa aktuálnej epidemiologickej situácie s rapídnym klesaním počtu pozitívnych vzoriek uvažujeme o návrhu sekvenovať na Slovensku všetky pozitívne vzorky, bez ohľadu na doterajšie kritériá,” uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Na Slovensku však podľa ÚVZ naďalej prevažuje Alfa variant pandemického vírusu.

Viac o téme: KoronavírusÚrad verejného zdravotníctvaNový variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu