Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Budú hradiť PCR testy v táboroch rodičia? Tieto riešenia sú na stole, tvrdí minister školstva

Minister školstva pred rokovaním vlády SR Zobraziť galériu (2)
Minister školstva pred rokovaním vlády SR (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda školského výboru Jozef Habánik (Smer-SD) považuje za neprijateľné, aby PCR testy na ochorenie COVID-19 pre detské letné tábory hradili rodičia. Odmieta návrh konzília odborníkov, podľa ktorého by boli letné tábory dostupné len pre deti, ktoré sa pred nástupom preukážu PCR testom nie starším ako 72 hodín. Hovorí o polene hodenom pod nohy pracujúcim rodičom a poukázal na zvýšené výdavky rodičov za tábory o ďalších 50 či 70 eur, ktoré by táto podmienka znamenala. Aké riešenie má šéf školstva Gröhling?

Vyzval preto ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby nehádzal zodpovednosť za nápady konzília odborníkov na rodičov. Ak štát nastaví takéto požiadavky, mal by ich podľa Habánika aj zaplatiť.

"Ak má ísť o protipandemické opatrenie, nech ho rodičom preplatí štát. Ak bola deťom opäť umožnená prezenčná forma vyučovania na školách a testovanie nie je povinné ani pre stredoškolákov, prečo by ním mali byť zaťažované práve deti, ktoré chcú ísť do letných táborov. Do táborov chodia najmä mladšie deti, napríklad deti 1. stupňa ZŠ, na ktoré sa ani doposiaľ nevzťahovala povinnosť testovania, a to ani antigénovými testami," skonštatoval Habánik.

Poslanec za Smer-SD Jozef
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Poznamenal, že pre väčšinu rodín znamenala pandémia zvýšené náklady a mala na ne negatívne ekonomické dôsledky. Navrhované opatrenie sa podľa neho ešte viac dotkne početnejších rodín, ktorým sa náklady na letné tábory neúmerne predražia.

Habánik preto apeloval na ministra zdravotníctva, aby v prípade nastavenia takýchto podmienok pre tábory štát aj zaplatil náklady. "A rodičom nech prenechá už len samotné rozhodnutie, či svoje deti pošlú do letných táborov aj pod podmienkou testovania," dodal. Podčiarkol, že do úvahy treba brať aj to, že pracujúci rodičia prázdniny nemajú a chcú deťom zabezpečiť pekné prázdniny a prostredníctvom táborov chcú deťom dopriať plnohodnotné aktivity po takmer ročnom online vzdelávaní.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) už avizoval, že bude iniciovať, aby štát preplatil PCR testy, ktoré sú zatiaľ podmienkou pred nástupom detí do letných táborov. Pripustil tiež, že pravidlá pre letné tábory sa ešte môžu zmeniť.

S návrhami riešení prichádza aj minister školstva Branislav Gröhling. Viac sa dozviete vo videu:

AKTUÁLNE Minister školstva Branislav Gröhling o letných táboroch (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Potrebné PCR testy na letné tábory budú preplácané, nebudú ich musieť hradiť rodičia detí. PCR testom sa budú musieť preukázať deti nad desať rokov. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Minister potvrdil, že letné tábory sa budú organizovať. "Nebude sa robiť rozdiel medzi denným a týždenným táborom, PCR test bude potrebný pri nástupe do akéhokoľvek tábora," konkretizoval minister školstva. Šéf rezortu školstva poukázal na to, že dôjde k úprave v systéme na korona.gov.sk, kde pribudne kolónka pre tábory.
 

Viac o téme: Ministerstvo školstvaTestovanie v táboroch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu