Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obvinený Pčolinský prehovoril z väzby: Na scéne je opäť Kočnerov exkamarát! Pochybnosti o vyšetrovaní

Na snímke riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorého privážajú na Špecializovaný trestný súd Zobraziť galériu (2)
Na snímke riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorého privážajú na Špecializovaný trestný súd (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby je už niekoľko mesiacov vo väzbe. Prostredníctvom svojho advokáta zverejnil stanovisko, v ktorom vyjadruje nielen pochybnosti o vyšetrovaní, ale opisuje aj výpoveď svedka Petra Tótha.

Archívne video

Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe a rozšírili mu aj dôvody väzby​ (Zdroj: Topky)

Peter Tóth bol niekdajšou pravou rukou Mariana Kočnera. Po Kočnerovom zadržaní však Tóth začal svedčiť proti nemu aj vo veci úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka, ako aj v prípade zmeniek, za ktoré je už Kočner odsúdený. 

Bývalý Kočnerov kamarát teraz svedčil aj v prípade zadržaného exriaditeľa Slovenskej informačnej sluźby Vladimíra Pčolinského. "Dňa 1.6.2021 v mojej trestnej veci predvolali OČTK na podanie svedeckej výpovede svedka Petra Tótha, ktorý ma prenasledoval v rámci tzv. kočnerovho komanda a mal by byť podľa medializovaných informácií v danej veci aj trestne stíhaný. Po tom ako sa svedok Peter Tóth v úvode výpovede vyjadril, že ku skutkom, ktoré sú mi kladené za vinu nič nevie uviesť, vyšetrovateľ NAKA napriek námietkam mojich obhajcov pokračoval vo výpovedi," uvádza Pčolinský. 

Bývalý riaditeľ SIS Pčolinský ostáva naďalej vo väzbe! Rozšírili mu aj dôvody väzby

"Následne zo svedeckej výpovede vyplynulo, že svedok nepozná mňa a ani osoby, ktoré sú súčasťou trestného konania vedeného voči mojej osobe. Okrem toho stihol svedok počas výpovede mojim obhajcom vynadať vulgárne do ko...ov. Za čo mu nebola udelená ani poriadková pokuta zo strany vyšetrovateľa NAKA (aj keď to moji obhajcovia výslovne namietali a požadovali) a po tom ako vynadal vulgárnym spôsobom mojim obhajcom mohol pokračovať vo výpovedi. Je zarážajúce, že po takomto postupe je alebo nie je možné považovať vyšetrovateľa NAKA za nie nezaujatého, keď vyšetrovateľ NAKA nie je ani len ochotný uložiť poriadkovú pokutu svedkovi, ktorý vulgárne nadáva obhajcom obvineného v kolúznej väzbe, a preto v pondelok podám cestou mojich obhajcov žiadosť o preskúmanie zákonnosti postupu vyšetrovateľa a tiež aj vznášam námietku zaujatosti voči vyšetrovateľovi NAKA," oznámil obvinený Pčolinský. 

Celé stanovisko obvineného Pčolinského
Zobraziť galériu (2)
Celé stanovisko obvineného Pčolinského  (Zdroj: Topky.sk)

Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollár vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Vypovedajú voči nemu dvaja svedkovia - kajúcnici Boris Beňa a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku, ktorého sa mal dopustiť v roku 2020. Obvinenia odmieta.

Viac o téme: VäzbaSvedokNAKAPeter TóthVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu