Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kto nedostane druhú dávku vakcíny AstraZeneca? ŠÚKL varuje: Títo ľudia sú ohrození najviac!

(Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

BRATISLAVA - Okolo vakcíny AstraZeneca je stále mnoho otázníkov. Zatiaľ, čo iné štáty ňou očkovali starších ľudí, my sme išli presne opačne. Až do úmrtia 47-ročnej ženy, ktoré malo súvis s očkovaním. Potvrdil to aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Máte sa ale druhej dávky báť? Odborníci majú jasné stanovisko.

Archívne video

Je vakcína od Astra Zeneca bezpečná? Informuje o tom zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger (Zdroj: Maarty)

Očkovanie vakcínou AstraZeneca je pozastavené pre ľudí, ktorí ešte očkovaní neboli. Už aj mladí ľudia na Slovensku dostanú vakcínu Pfizer alebo Moderna. Od júna by sa dokonca malo dať vybrať z pomedzi vakcín, dokonca aj tých neregistrovaných. Zatiaľ, čo v iných krajinách sa očkovanie AstraZenecou pozastavilo už skôr, prípadne sa ňou očkovali staršie ročníky, Slovensko prichádza so zmenou až teraz. 

Ďalšie ÚMRTIE po očkovaní AstraZenecou: Žena mala genetické ochorenie! Vakcinačná stratégia sa môže meniť

Štátny ústav pre kontrolu liečiv dokoca vydal aj usmernenie pre ľudí, ktorí majú dostať druhú dávku spomínanej vakcíny. "Po dôkladnom preskúmaní prípadov nezvyčajných krvných zrazenín s nízkymi hladinami krvných doštičiek po očkovaní vakcínou Vaxzevria (pôvodne COVID-19 Vaccine AstraZeneca) sa zdravotníckym pracovníkom odporúča: druhá dávka vakcíny Vaxzevria nesmie byť podaná ľuďom, u ktorých sa vyskytli krvné zrazeniny s nízkymi hladinami krvných doštičiek (syndróm trombózy s trombocytopéniou, TTS) po prvej dávke. V takýchto prípadoch je vakcína kontraindikovaná," píše sa na stránke ŠÚKL.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv ďalej uvádza, že znaky krvných zrazenín sa majú kontrolovať u pacientov s nízkymi hladinami krvných doštičiek do 3 týždňov po očkovaní, ako aj znaky nízkych hladín krvných doštičiek. Zdravotníci majú zabezpečiť špecializovanú starostlivosť pacientom, u ktorých sa po očkovaní vyskytnú krvné zrazeniny s nízkymi hladinami krvných doštičiek. "Je potrebné nasledovať odborné liečebné protokoly a konzultovať liečbu s hematológom/ špecialistom na koagulačnú liečbu," dodáva ŠÚKL. 

Kedy nesmiete dostať druhú dávku AstraZenecy?

Ako informuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv po podaní vakcíny Vaxzevria sa vo veľmi zriedkavých prípadoch môžu vyskytnúť nezvyčajné krvné zrazeniny v kombinácii s nízkymi hladinami krvných doštičiek. "Ak ste mali krvné zrazeniny v kombinácii s nízkymi hladinami krvných doštičiek po prvej dávke vakcíny Vaxzevria, nesmiete dostať druhú dávku," informuje ŠÚKL.

V prípade výskytu týchto príznakov do 3 týždňov po očkovaní bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc:

  • dýchavičnosť
  • bolesť na hrudníku
  • opuch a bolesť končatín
  • pretrvávajúca bolesť v oblasti brucha
  • neurologické príznaky ako pretrvávajúca a silná bolesť hlavy
  • rozmazané/dvojité videnie,
  • zmätenosť alebo záchvat
  • drobné krvné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu (petéchie).

V prípade týchto príznakov lekár vykoná vyšetrenia na zistenie krvných zrazenín a/ alebo nízkych hladín krvných doštičiek.

Úmrtie 47-ročnej ženy

Štátny ústav pre kontrolu liečiv k 6. májú uzavrel tretí prípad úmrtia po očkovaní na prevenciu ochorenia COVID-19. Išlo o pacientku vo veku 47 rokov, ktorá bola očkovaná vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca. Príčina úmrtia stanovená pitvou súvisela s trombózou mozgových žilových sínusov, ktorá patrí medzi možné zriedkavé nežiaduce účinky danej vakcíny. Genetickým vyšetrením boli zároveň u pacientky zistené poruchy zrážanlivosti krvi.

"Vzhľadom na existenciu genetickej predispozície k trombofilnému stavu, súvis medzi očkovaním vakcínou Vaxzevria a následnou trombózou žilového sinusu bol stanovený ako pravdepodobný," uviedla v stanovisku hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaTrombózaKoronavírusKrvné zrazeninyAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu