Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PRÁVE TERAZ Ústavný súd rozhodol: Zákaz volebných prieskumov pred voľbami je protiústavný

Budova Ústavného súdu SR v Košiciach
Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

KOŠICE – Zákaz zverejňovať volebné prieskumy 50 dní pred voľbami nie je v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR. Ten už v decembri 2019 pozastavil účinnosť tohto ustanovenia v zákone o volebnej kampani s tým, že platí skorší právny stav, teda 14-dňové moratórium na volebné prieskumy.

Predĺženie moratória na 50 dní napadla na ÚS prezidentka SR Zuzana Čaputová. Podľa rozhodnutia ÚS nie je v súlade s ústavou ani Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. ÚS informoval, že odo dňa vyhlásenia tohto nálezu v Zbierke zákonov SR zaniká pozastavenie účinnosti napadnutého právneho predpisu a zároveň sa obnovuje platnosť a účinnosť paragrafu 17 zákona o volebnej kampani „v znení platnom a účinnom do 3. decembra 2019“. Platí tak pôvodné 14-dňové moratórium.

Parlament schválil predĺženie moratória koncom roka 2019. Bývalý šéf Národnej rady (NR) SR Andrej Danko v minulosti pre TASR povedal, že 50-dňové moratórium nechcel. Podľa jeho slov túto lehotu presadil predseda Smeru-SD Robert Fico. Tvrdil, že z jeho strany to bol ústupok. Dotknúť sa to malo parlamentných volieb v roku 2020.

Na problematickosť predĺženia moratória zo 14 na 50 dní hneď po schválení zmeny v parlamente upozorňovala aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Ombudsmanka poukázala aj na to, že zákon predstavuje hrozbu pre parlamentné voľby v roku 2020.

Prezidentka víta rozhodnutie

Prezidentka Zuzana Čaputová víta stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s moratóriom. Ten rozhodol, že zákaz zverejňovať volebné prieskumy 50 dní pred voľbami nie je v súlade s Ústavou SR. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Pripomenul, že Čaputová zákon vetovala, pretože k nemu mala viacero výhrad. Podľa prezidentky schválená novela potláčala politickú súťaž a bola aj v rozpore s princípom právnej istoty. "Som rada, že Ústavný súd uznal moje argumenty. Vo férovej politickej súťaži nie je žiaden dôvod upierať voličom informácie a prisvojiť si právo rozhodnúť o tom, čo majú brať pri svojom volebnom rozhodovaní do úvahy," uviedla.

Viac o téme: Volebný prieskumÚstava Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu