Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sčítanie obyvateľov je v plnom prúde: Najpomalšie napreduje Bratislavský kraj

Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

TRNAVA - V treťom týždni asistovaného sčítania bolo v Trnavskom kraji spolu sčítaných 90,5 percenta obyvateľov. Od začiatku asistovaného sčítania 3. mája sa v regiónoch kraja sčítalo 12.064 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa pre Sčítanie osôb, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

„V Trnavskom kraji je zriadených 282 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 334 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 485 mobilných asistentov,“ uviedla Stauder. Trnavský kraj patril k úspešným v online sčítaní. K 31. marcu evidoval 88,5 percenta online sčítaných.

Štatistický úrad SR naďalej vyzýva obyvateľov, aby pomohli svojej obci alebo mestu a zúčastnili sa na asistovanom sčítaní. Obyvatelia môžu do 13. júna navštíviť kontaktné miesto vo svojej obci, alebo si  objednať k sebe domov mobilného asistenta na čísle call centra  02/20924919, alebo zavolať na obec. „Osobitne zdôrazňujeme, že asistované sčítanie má využiť každý obyvateľ SR, ktorý si nesplnil svoju povinnosť sčítať sa v čase online samosčítania a  môže tak urobiť na ktoromkoľvek kontaktnom mieste v ktorejkoľvek obci SR, bez ohľadu na obec jeho trvalého pobytu. Môže taktiež využiť asistenciu mobilného asistenta na mieste ním zvolenom - v ktorejkoľvek obci, bez ohľadu na obec jeho trvalého pobytu,“ doplnila hovorkyňa.

Prešovský kraj 

Počet sčítaných obyvateľov Prešovského kraja sa zvýšil na viac ako 88,6 percenta. Ku koncu marca to bolo 82,6 percenta sčítaných. V Prešovskom kraji sa od začiatku asistovaného sčítania sčítalo takmer 50.000 obyvateľov, čo predstavuje šesť percent. Prešovský kraj naďalej v asistovanom sčítaní vedie v rámci SR. Informovala o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Ako povedala, asistované sčítanie najrýchlejšie napreduje v obci Lomnička, kde je nárast podielu sčítaných počas asistovaného sčítania 75,7 percenta. Druhou najlepšou obcou je obec Zbudské Dlhé,  kde je nárast podielu sčítaných počas asistovaného sčítania 68,8 percenta.

"Prešovský kraj veľmi zodpovedne pristúpil k asistovanému sčítaniu, za čo patrí samospráve vďaka. Aj tu sme nútení apelovať na samosprávu v obciach, kde je podiel sčítaných obyvateľov pod 50 percent. Obyvatelia a aj samospráva sa môžu oprieť takmer o 2000 vyškolených asistentov, ktorí pomáhajú obyvateľom. Preto zdôrazňujeme, aby samospráva v týchto obciach neváhala a zintenzívnila asistované sčítanie," uviedla generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková.

Nitriansky kraj 

V Nitrianskom kraji je aktuálne sčítaných 89,5 percenta obyvateľov. Asistované sčítanie doteraz využilo 18.513 ľudí. „V Nitrianskom kraji je zriadených 372 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 469 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 590 mobilných asistentov,“ informovala Jasmína Stauder.

Bratislavský kraj 

V Bratislavskom kraji je pre asistované sčítanie zriadených 120 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 207 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 288 mobilných asistentov. Napriek tomu asistované sčítanie napreduje v Bratislavskom kraji veľmi pomaly.

Kraj evidoval celkovo ku koncu marca  87,6 percenta online sčítaných. Počas troch týždňov asistovaného sčítania tento podiel vzrástol na 88,5 percenta. V Bratislavskom kraji sa zatiaľ asistovane sčítalo 6733 obyvateľov. "Mesto Bratislava eviduje 87,2 percenta sčítaných obyvateľov, čo predstavuje 434.763 ľudí. V sčítaní vedie mestská časť Čunovo. V Čunove je sčítaných 99,5 percenta obyvateľov," spresnila Stauder.

Dodala, že v Bratislave je ďalších päť mestských častí, kde je sčítaných viac ako 90 percent obyvateľov. Sú to mestské časti Jarovce (97 percent), Vajnory (takmer 95 percent), Rusovce (92 percent), Devínska Nová Ves (90,2 percenta) a Záhorská Bystrica (90 percent). K 90 percentám sa blížia aj mestské časti Rača, Devín, Lamač, Dúbravka, Petržalka  a Vrakuňa. Nad 85 percent sú sčítané mestské časti Karlova Ves, Podunajské Biskupice a Ružinov.

Žilinský kraj 

Žilinský kraj stále vedie v počte sčítaných obyvateľov v Slovenskej republike. Ku koncu marca v kraji evidovali 91,6 percenta, k 24. máju je to takmer 93 percent online sčítaných obyvateľov. Celkovo je v kraji 296 obcí s viac ako 90-percentným podielom sčítaných obyvateľov.

Asistovane sa v Žilinskom kraji doteraz sčítalo 9930 obyvateľov. "V kraji je zriadených 353 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 423 stacionárnych asistentov a domov k záujemcom je pripravených prísť 606 mobilných asistentov," doplnila Stauder.

"Žilinský kraj je lídrom počas celého sčítania a k projektu pristupuje veľmi zodpovedne. Výsledok takmer 93 percent sčítaných obyvateľov na úrovni kraja je skutočne veľmi uspokojivý a samospráve treba poďakovať. Taktiež konštatujeme, že mnohé obce v kraji už úspešne končia sčítanie," povedala generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Ivančíková.

Trenčiansky kraj 

V rámci asistovaného sčítania obyvateľov evidujú v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) do pondelka (24. 5.) 10.635 sčítaných obyvateľov. „V Trenčianskom kraji je zriadených 300 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 344 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 523 mobilných asistentov,“ informovala Stauder.

K 31. marcu evidoval Trenčiansky kraj 90 percent online sčítaných obyvateľov. Svojím výsledkom patrí k tým najlepším. K 24. máju kraj eviduje 91,8 percenta sčítaných.

Viac o téme: PočetObyvateliaSčítanieKrajeAsistované
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu