Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sčítanie obyvateľov sa rozbieha: Za prvý týždeň sa asistovane sčítalo takmer 40-tisíc obyvateľov

Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

BRATISLAVA - Po prvom týždni od začiatku asistovaného sčítania obyvateľov 3. mája sa počet sčítaných v SR zvýšil na 4.883.357 obyvateľov. Asistovane sa za prvý týždeň sčítalo 39.350 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

"Prvý týždeň vnímame ako úvod do asistovaného sčítania. Treba si však uvedomiť, že asistované sčítanie trvá šesť týždňov a je na každej obci a meste, aby v maximálnej miere informovali obyvateľov o možnosti asistovane sa sčítať," uviedla generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR vyzýva obyvateľov, aby pomohli svojej obci alebo mestu pri realizácii asistovaného sčítania. "Môžu do 13. júna navštíviť kontaktné miesto vo svojej obci alebo si objednať k sebe domov mobilného asistenta na čísle call centra 02/20924919," priblížila Stauder s tým, že telefónne číslo určené na objednanie si mobilného asistenta zverejní aj každá obec.

Aktuálne je na území SR zriadených 3162 kontaktných miest. Obyvatelia majú k dispozícii pomoc od 3772 stacionárnych asistentov a k obyvateľovi domov je pripravených prísť 5013 mobilných asistentov. "Zoznam a adresy kontaktných miest nájdu obyvatelia okrem svojho mesta a obce aj na stránke www.scitanie.sk," dodala hovorkyňa.

Asistované sčítanie sa na Slovensku spustilo 3. mája a potrvá šesť týždňov, teda do 16. júna.

Viac o téme: ZapojenieSčítanieSlovenskoAsistované
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu