Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sčítanie obyvateľov sa blíži ku koncu: Zapojiť sa je možné len do 13. júna

Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

BRATISLAVA – Počas piateho týždňa asistovaného sčítania v Bratislavskom kraji stúpol celkový podiel sčítaných na 89,3 percenta. Od 3. mája sa v kraji asistovane sčítalo 12.300 obyvateľov. Informovala o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

"Z 89 obcí v kraji, medzi ktoré zaraďujeme aj mestské časti Bratislavy, má 70 obcí podiel sčítaných vyšší ako 90 percent, 16 obcí má podiel sčítaných nad 85 percent," uviedla Stauder. Samotná metropola SR eviduje takmer 88 percent sčítaných obyvateľov, čo predstavuje 438.000 obyvateľov. "Najvyššia úspešnosť je v Čunove, viac ako 90 percent sčítaných evidujú taktiež Jarovce, Vajnory, Rusovce, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica a Rača. K 90  percentám sa blížia aj mestské časti Devín, Vrakuňa, Ružinov, Dúbravka, Lamač, Petržalka, Podunajské Biskupice a Karlova Ves. Nad 85 percent sčítaných obyvateľov má Nové Mesto, svoje úsilie sčítať maximalizuje aj Staré Mesto," dodala Stauder.

Pripomenula, že v kraji je zriadených 120 kontaktných miest, obyvateľom je k dispozícii 212 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 296 mobilných asistentov. Zdôraznila zároveň, že sčítať sa je možné len do 13. júna. Apelovala preto na tých, ktorí sa nestihli, alebo pozabudli sčítať, aby tak do uvedeného termínu urobili. Tým, ktorí sa na sčítaní nezúčastnia, hrozia zo strany obce pokuty vo výške 50 až 250 eur.

V celoslovenskom meradle sa počet sčítaných zvýšil zatiaľ na 5,15 milióna, čiže 91,4 percenta z predpokladaného počtu obyvateľov SR.

Nitriansky kraj 

V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) je aktuálne sčítaných viac ako 91 percent obyvateľov. Po piatich týždňoch finišuje aj asistované sčítanie, ktoré sa končí 13. júna. V Nitrianskom kraji sa asistovane sčítalo 29.600 ľudí. „Celkovo hodnotíme sčítanie obyvateľov na Slovensku ako úspešné. Svedčí o tom už výsledok online sčítania, keď sa na ňom zúčastnilo viac ako 4,8 milióna obyvateľov. Asistované sčítanie sa rozbiehalo pomalšie, ale potvrdilo svoju nevyhnutnosť práve v regiónoch s digitálne vylúčenými, kde aj zaznamenávame jeho najvyššiu intenzitu,“ zhodnotila Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu SR.

Nitriansky kraj má 354 obcí. Celkovo 275 obcí kraja má stav v sčítaní obyvateľov na úrovni viac ako 90 percent sčítaných z odhadovaného počtu, 60 obcí je nad úrovňou 85 percent, 16 obcí nad úrovňou 80 percent a jedna  obec má podiel sčítaných menej ako 75 percent. V kraji je zriadených 372 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 469 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 590 mobilných asistentov.

Trenčiansky kraj 

V Trenčianskom samosprávnom kraji bolo v pondelok (7. 6.) sčítaných takmer 93 % obyvateľov. Informovala o tom hovorkyňa pre sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.  „Celkovo sa v Trenčianskom kraji zatiaľ asistovane sčítalo takmer 16.900 obyvateľov. Z celkového počtu obcí v kraji sa sčítanie blíži ku koncu v 274 obciach. Jedna obec dosahuje podiel sčítaných do 80 % a jedna obec v kraji dosahuje podiel sčítaných do 70 %. Ide o obec Trebichava,“ doplnila hovorkyňa.

Ako dodala, v Trenčianskom kraji je zriadených 300 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 344 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 523 mobilných asistentov.

Žilinský kraj 

V Žilinskom kraji evidovali v pondelok (7. 6.) takmer 94 percent online sčítaných obyvateľov, čo je stále najviac zo všetkých krajov v Slovenskej republike. Asistovane sa doteraz sčítalo 16.700 obyvateľov Žilinského kraja. Informovala o tom hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Doplnila, že sčítanie v kraji ukončuje až 313 obcí a ich podiel sčítaných je nad 90 percent. "Len dve obce majú podiel sčítaných menej ako 85 percent. V kraji je zriadených 353 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 427 stacionárnych asistentov a domov k záujemcom je pripravených prísť 606 mobilných asistentov," uviedla Stauder.

Banskobystrický kraj 

Ak Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) evidoval ku koncu marca online sčítaných takmer 85 percent obyvateľov, k 7. júnu, keď už prebiehalo asistované sčítanie, je to 92,4 percenta občanov. Informovala o tom Jasmína Stauder zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR s tým, že asistovane sa v kraji sčítalo zatiaľ cez 48.000 ľudí.

„V BBSK je zriadených 533 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 631 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 763 mobilných asistentov. Z celkového počtu 516 obcí kraja smeruje sčítanie k ukončeniu v 506. Do 80 percent sčítaných má šesť obcí a len štyri malé majú podiel menej ako 75 percent,“ konštatovala Stauder.

Košický kraj 

V Košickom kraji je zatiaľ celkovo sčítaných takmer 88,4 percenta obyvateľov. V Košickom kraji bolo ku koncu marca online sčítaných 78,7 percenta obyvateľov. Asistovane sa doposiaľ sčítalo takmer 78.900 ľudí. V tomto kraji je 461 obcí, pričom viac ako polovica z nich má podiel sčítaných nad 90 percent v porovnaní s odhadovaným počtom obyvateľov. Štyri samosprávy majú sčítaných menej ako 70 percent. Ide o Luník IX s 57,3 percentami, Jasov (65 percent), Veľká Ida (68 percent) a Drienovec (69 percent). „Tieto obce by mali naozaj do nedele (13. 6.) pokračovať v intenzívnej činnosti z minulých týždňov a sčítať maximálne množstvo svojich obyvateľov,“ uviedla Stauder. V meste Košice bolo doteraz sčítaných 85,7 percenta obyvateľov.

Prešovský kraj 

Prešovský kraj evidoval po online sčítaní 82,6 percenta sčítaných obyvateľov, k pondelku (7. 6.) sa počet sčítaných zvýšil na 92,1 percenta. V asistovanom sčítaní tak naďalej vedie. Zo 664 obcí v kraji má podiel sčítaných obyvateľov nad úrovňou 90 percent 565 z nich. „Jedna obec - Vyšná Jablonka eviduje len 68,2 percenta sčítaných obyvateľov z odhadovaného počtu,“ doplnila.

Viac o téme: ZapojenieKrajeSčítanie obyvateľovAsistované
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu