Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sčítanie obyvateľov sa blíži ku koncu: Zapojilo sa viac ako 5-miliónov ľudí

Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

BRATISLAVA - Počet sčítaných na Slovensku sa zvýšil na 5,09 milióna obyvateľov. Vo štvrtom týždni asistovaného sčítania pribudlo 67.000 asistovane sčítaných, od začiatku mája sa takto sčítalo už takmer 247.000 obyvateľov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V Prešovskom kraji sa asistovane zatiaľ sčítalo viac ako 68.000 obyvateľov, v Košickom kraji 63.000 obyvateľov, v Banskobystrickom kraji 38.000 obyvateľov a v Nitrianskom kraji takmer 25.000 obyvateľov. "Evidujeme k dnešnému dňu iba jednu obec, kde podiel sčítaných obyvateľov na odhadovanom počte je nižší ako 50 percent. Ide o obec Žehra. V štyroch krajoch máme celkovo 15 obcí, kde je podiel sčítaných pod 70 percent," priblížila Jasmína Stauder, hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021. Ostatné obce svoje sčítanie buď ukončujú, alebo pracujú na jeho ukončení.

ŠÚ SR zároveň opätovne vyzýva obyvateľov, ktorí sa ešte nesčítali, aby využili posledné dva týždne. Pripomína, že sčítanie je pre obyvateľa povinné a v prípade nesplnenia povinnosti môže byť udelená pokuta do výšky 250 eur. „Apelujeme na obyvateľov, aby neváhali a do 13. júna 2021 si splnili svoju zákonnú povinnosť sčítať sa. Obyvatelia majú k dispozícii takmer 9000 vyškolených asistentov, ktorí pomáhajú pri sčítaní, a viac ako 3100 kontaktných miest, ktoré môžu navštíviť," podotýka Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie.

Asistované sčítanie sa definitívne skončí 13. júna, po tomto termíne už nebude žiadna možnosť sčítať sa. Zoznam a adresy kontaktných miest nájdu obyvatelia okrem svojho mesta a obce aj na webovej stránke www.scitanie.sk. Číslo call centra na nahlasovanie mobilnej asistencie je 02/20924919.

Viac o téme: ZapojenieSčítanie obyvateľovSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu