Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matovič prelomil mlčanie: VIDEO Stretnutie s Ľudovítom Makóom! Lobovanie za prestup do SIS odmieta

Igor Matovič a Ľudovít Makó Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič a Ľudovít Makó (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Expremiér Igor Matovič odmieta, že by to bol práve on, kto tlačil na to, aby kajúcnik Ľudovít Makó odišiel z Kriminálneho úradu Finančnej správy do Slovenskej informačnej služby.

Igor Matovič odmieta tvrdenie, že Ľudovíta Makóa tlačil do SIS (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bývalý predseda vlády SR a súčasný minister financií Igor Matovič odmietol, že by intervenoval za presun bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa do SIS. "Nemám s tým nič spoločné," uviedol pred novinármi pred stredajším rokovaním vlády. "Bol som len informovaný, že odchádza z KUFS do SIS," povedal Matovič. Tvrdí, že článok, ktorý sme publikovali, zatiaľ nečítal. 

Matovič zároveň v stredu popoludní priznal, že sa s Ľudovítom Makóom raz stretol. Podľa jeho slov to malo byť ešte v čase, keď bol v opozícii. Stretnutie nemalo byť súkromné, ale ani pracovné.

Igora Matoviča sme v súvislosti s Ľudovítom Makóom kontaktovali v utorok prostredníctvom hovorcov Ministerstva financií. Doteraz nám však neodpovedal. Branislav Zurian vo svojom trestnom oznámení, ktoré podal vo februári na Borisa Beňu, spomínal aj Igora Matoviča. 

EXKLUZÍVNE Šokujúce trestné oznámenie exšéfa NAKA! Na upratanie Makóa do SIS tlačil priamo Matovič

"Povedal mi (Beňa), že premiér Igor Matovič ho (Makóa, pozn. red.) potreboval bez problémov a v tichosti bez kriku dostať z funkcie od Hegera z Kriminálneho úradu Finančnej správy a tak ich požiadal, aby ho zobrali do SIS. Neskôr mal ísť robiť do Budapešti. že bol taký barter, aby dobrovoľne uvoľnil miesto riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy," šokoval Zurian.

Branislav Zurian nám odpísal, že kým nebude vypočutý vyšetrovateľom, k prípadu sa vyjadrovať nebude. Podľa našich informácií sa Zurian dožadoval výsluchu pred prokurátorom Kyselom a chcel vysvetliť okolnosti, ktoré tvrdí Boris Beňa. Kysel mal reagovať, že ho vypočuť nechce. Otázku sme zaslali aj na Úrad špeciálnej prokuratúry aj do Slovenskej informačnej služby. SIS sme sa pýtali, či je pravda, že Ľudovít Makó bol ich príslušníkom a či tam išiel na žiadosť vtedajšieho premiéra Igora Matoviča.

Branislav Zurian
Zobraziť galériu (2)
Branislav Zurian  (Zdroj: SITA/Polícia SR)

"Spolupráca fyzických osôb so spravodajskou službou vrátane služobného pomeru je utajovanou skutočnosťou chránenou zákonom. Z tohto dôvodu bez ohľadu na pravdivosť alebo nepravdivosť informácií, na ktoré sa môže vzťahovať vaša otázka, Slovenská informačná služba nesmie komentovať žiadne informácie, ktoré by sa týkali prípadnej spolupráce spravodajskej služby s konkrétnou osobou alebo jej zaradenia do služobného pomeru v SIS," napísala Katarína Némová, hovorkyňa SIS. Z Úradu špeciálnej prokuratúry sme odpoveď na otázku, či bol Branislav Zurian vypočutý, dostali v priebehu stredy. 

"Úrad špeciálnej prokuratúry sa nebude vyjadrovať k spôsobu a vedeniu dokazovania. Uvedená trestná vec je síce ukončená dohodou o vine a treste, ale čaká sa na rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu," napísal pre Topky.sk hovorca Dalibor Skladan.

Viac o téme: Igor MatovičSISĽudovít MakóBranislav Zurian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu