Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Na Slovensku vyčíňajú kliešte: Hygienici varujú pred ochoreniami! Všímajte si symptómy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Sezóna kliešťov je v plnom prúde. Hygienici v tomto súvise upozorňujú na ochorenia prenášané kliešťom. V našich podmienkach ide najčastejšie o lymskú boreliózu, kliešťovú encefalitídu, zriedkavejšie tularémiu a anaplazmózu.  

Obec Rudno nad Hronom začiatkom týždňa zaplavila voda, o život prišiel jeden človek (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Aktivita kliešťov sa začína koncom marca a vrcholí na prelome jari a leta. Ľudia na kliešťov najčastejšie narazia v prírode či vo vysokej tráve. Ak kliešť prelezie na človeka, usadí na ľudskom tele na miestach, kde je najjemnejšia koža. V prvom momente človek necíti nič, pretože kliešť miesto vpichu znecitlivie obsahom štiav, ktoré vylúči. Kliešte však prenášajú rôzne ochorenia. Bratislavskí hygienici priblížili, ktoré to sú.  

Čítajte aj: Termín očkovania proti covidu sa blíži a vás uhryzol kliešť? Odborníčka zo SAV dvíha varovný prst

Lymská borelióza

Lymská borelióza je pomerne vážne ochorenie a vedcom sa proti nej zatiaľ nepodarilo vyvinúť účinnú očkovaciu látku. Jediná ochrana je preto prevencia – navštevovať prírodu vo vhodnom oblečení, spodnú časť nohavíc stiahnuť, po návrate domov si dôkladne prezrieť telo.

„V roku 2020 sme mali v Bratislavskom kraji nahlásených 100 ochorení, z toho bolo 42 mužov a 58 žien. U detí do 15 rokov bolo nahlásených 28 ochorení. Prípady boli hlásené zo všetkých okresov Bratislavského kraja, pričom najviac ochorení bolo evidovaných v mesiaci jún. V epidemiologickej anamnéze bol v 18 prípadoch údaj o zaklieštení, 25 osôb udávalo poštípanie neznámym hmyzom a v 57 prípadoch bola epidemiologická anamnéza negatívna. Ochorenia si vyžiadali hospitalizáciu v 3 prípadoch,“ zhrnuli odborníci.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Kliešťová encefalitída

Ide o akútne horúčkovité ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Inkubačný čas s typickým dvojfázovým priebehom trvá najčastejšie 7 až 14 dní. Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj alimentárnou cestou kozím, kravským či ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Toto ochorenie sa neprenáša z človeka na človeka. „V roku 2020 boli v našom kraji zaznamenané 2 prípady u 1 muža a 1 ženy. Diagnóza bola stanovená na základe klinického obrazu a pozitívneho sérologického vyšetrenia. Obidvaja pacienti boli hospitalizovaní a z ochorenia sa vyliečili,“ informovali bratislavskí hygienici.

Horúčka Q

Vyvolávateľom Q-horúčky je baktéria Coxiella burnetii, ktorú prenášajú kliešte. Tá sa ale na Slovensku vyskytuje zriedkavo. „V minulom roku bolo hlásené 1 ochorenie u 28-ročnej ženy z okresu Bratislava II. Pacientka bola hospitalizovaná a ochorenie skončilo vyzdravením,“ potvrdili odborníci.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: gettyimages.com)

Ako sa chrániť?

Kliešťovej encefalitíde sa dá predchádzať očkovaním. „Očkovanie sa vykonáva inaktivovanou vakcínou: po podaní 1. dávky sa druhá dávka podáva za 1-3 mesiace, po 2. dávke za 9-12 mesiacov sa podáva 3. dávka,“ upresnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava. Podčiarkol však, že očkovanie len jednou dávkou nechráni človeka pred ochorením, pretože až po 2. dávke vzniká dostatočná ochrana. „Borelióz je niekoľko druhov a univerzálna vakcína ešte nebola vyvinutá, pretože je to veľmi náročné. Ak sa nechcete dať zaočkovať, najlepšia ochrana je prevencia. Kliešťom sa dá vyhnúť používaním repelentov aplikovaných na telo a oblečenie, nosením dlhých rukávov a nohavíc a vyhýbaním sa hustej vegetácie v prírode,“ poradili na záver hygienici.

Viac o téme: KlieštePrevenciaOchoreniaKliešťová encefalitídaLymská boreliózaHorúčka Q
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu