Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hygienici bijú na poplach: Hlásia tri epidémie mimoriadne nebezpečného ochorenia! Najohrozenejšie sú TIETO kraje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na Slovensku medziročne významne narástol počet prípadov kliešťovej encefalitídy. Túto sezónu sú zatiaľ evidované tri epidémie ochorenia, dve v Banskobystrickom a jedna v Prešovskom kraji. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spolu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. 

Archívne VIDEO Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág

Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág (Zdroj: TASR / Maroš Černý)

"Ku dňu 15. 8. 2022 je na Slovensku hlásených 141 prípadov kliešťovej encefalitídy. Pre porovnanie, v roku 2021 išlo za celý rok o 92 prípadov," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Najviac prípadov ochorenia za tento rok bolo hlásených za Banskobystrický kraj (46), Žilinský kraj (41), Trenčiansky kraj (25) a Prešovský kraj (13).

Hygienici bijú na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZSR )

"Pri každej epidémii boli za pravdepodobný prameň nákazy kliešťovej encefalitídy považované výrobky z nepasterizovaného ovčieho mlieka, pričom tieto epidémie pozostávali z dvoch až štyroch prípadov," povedala Jana Kerlik z Odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici. ÚVZ pripomína, že kliešťová encefalitída sa okrem infikovaných kliešťov môže prenášať aj niektorými potravinami, pričom rizikové môžu byť najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka. 

Ochorenie podľa Mikasa postihuje centrálnu nervovú sústavu a môže mať vážne a trvalé následky. Nezáleží pritom, či sa človek vírusom nakazil prostredníctvom infikovaného kliešťa alebo kontaminovaným mliečnym výrobkom.

Hygienici bijú na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZSR )

"Platí, že najlepšou prevenciou kliešťovej encefalitídy je kombinácia očkovania proti tejto infekcii, dôslednej ochrany pred zaklieštením výberom vhodného oblečenia či použitia repelentov, ako aj čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie kliešťa z tela a tepelným spracovaním rizikových výrobkov pred konzumáciou pri min. 70 stupňoch Celzia," doplnila Kerlik.

Viac o téme: KliešťEpidémiaKliešťová encefalitídaNárastPrípady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu