Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Povodne na Slovensku! VIDEO Mimoriadna situácia v Rudne nad Hronom, na miesto katastrofy vyrazil aj premiér

Obec spustošili hektolitre vody, na situáciu sa prišli pozrieť aj vládni predstavitelia. Zobraziť galériu (25)
Obec spustošili hektolitre vody, na situáciu sa prišli pozrieť aj vládni predstavitelia. (Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď)

RUDNO NAD HRONOM - Včerajšia mimoriadna situácia v obci na strednom Slovensku Rudno nad Hronom postavila do pozoru všetky blízke záchranné zložky. Prudká voda s pretrhnutej hrádze zaplavila celú obec a dokonca jedného človeka pripravila o život. Miestni teraz už iba rátajú škody, ktoré živel napáchal, no naďalej trvá mimoriadna situácia v súvislosti so zdvíhajúcou sa hladinou ďalších riek.

VIDEO Tlačový brífing vlády v obci Rudno nad Hronom:

Premiér Heger vystúpil na tlačovom brífingu v povodňou zasiahnutej obci Rudno nad Hronom (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Aktualizácia 19:51

Prezidentke Zuzane Čaputovej je ľúto, že príchod jari je v Rudne nad Hronom spojený s takýmto nešťastím, starostovi obce a jej obyvateľom praje veľa síl. Uviedla to po telefonáte so starostom obce Mariánom Šurjanským v súvislosti s pondelkovou (17. 5.) povodňou. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

"V obci sú stále bez pitnej vody aj bez plynu a potrvá niekoľko dní, kým sa život v obci podarí obnoviť. Pri odstraňovaní škôd pomáhali dobrovoľní hasiči aj armáda, no škody na súkromných majetkoch sú značné. Voda zničila záhrady, brala autá, stavebný materiál, hračky aj náradie,“ uviedla Čaputová. Prezidentka vyjadrila úprimnú sústrasť rodine, priateľom a blízkym obete povodne, ale aj súcit so všetkými obyvateľmi obce, ktorým voda zničila majetok a poškodila domovy. Avizovala tiež, že pre obyvateľov povodňou zničeného Rudna nad Hronom sa pripravuje finančná zbierka. „Verím, že pripravovaná pomoc ich ťažkú situáciu aspoň z časti dokáže zmierniť,“ doplnila Čaputová.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Aktualizácia 19:36

Situácia v súvislosti s nepriaznivým počasím na území Slovenska sa momentálne stabilizovala. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že hasiči od utorka obeda nezaznamenali výraznejší nárast výjazdov v súvislosti s intenzívnym dažďom a povodňami.

"Naďalej však na niekoľkých miestach odčerpávajú vodu zo zatopených priestorov a pivníc rodinných domov a odstraňujú následky povodní," dodala Križanová. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe upozorňuje, že hydrologické výstrahy pred povodňami v mnohých okresoch Slovenska naďalej pretrvávajú.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Aktualizácia 18:50

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) ponúkol starostovi povodňou zničenej obce Rudno nad Hronom možnosť krízového ubytovania pre 19 ľudí v priestoroch internátu strednej školy v Žarnovici. Na zasadaní krízového štábu v postihnutej obci sa v utorok dopoludnia zúčastnil aj predseda BBSK Ján Lunter. „Materiálne škody, ktoré živel spôsobil, sú naozaj značné, čo je však najhoršie, povodeň si vyžiadala aj ľudský život,“ povedal Lunter. Ako dodal, v prvom rade je nutné vyčistiť a sprevádzkovať studne, keďže obec nemá obecný vodovod.

Kraj starostovi Rudna nad Hronom ponúkol možnosť krízového ubytovania, využiť ju môžu miestni obyvatelia i záchranné zložky. Voda okrem majetku obce a jej obyvateľov poškodila aj cestu III. triedy v majetku kraja, podľa jeho predsedu ju bude potrebné opraviť. „Rovnako bude určite potrebné vyčistiť rigoly, skontrolovať a prípadne opraviť dva mosty, ktoré rovnako patria kraju,“ doplnil Lunter s tým, že pre túto chvíľu je prvoradé ukončiť záchranné práce.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Aktualizácia 18:22

Vytrvalý dážď spôsobil vo Zvolene vytopenie niekoľkých lokalít a aj evakuáciu obyvateľov, situácia sa však počas utorka stabilizovala. Uviedol to hovorca mesta Martin Svatuška. Nebezpečenstvo v meste spôsobili stúpajúce hladiny riek Hron a Slatina. „Naďalej však pokračujú pravidelné kontroly problémových miest, keďže voda opadáva len veľmi pozvoľna. Okrem toho predpovede hovoria o ďalších zrážkach. Aj z tohto dôvodu je stále v úvahe aj možnosť, že niektorí obyvatelia budú musieť byť dočasne premiestnení. Momentálne pokračujú prípravy, aby sa situáciu podarilo zvládnuť bez väčších problémov,“ doplnil.

Ako ďalej spomenul, v noci z pondelka (17. 5.) na utorok bolo treba pre povodeň evakuovať časť obyvateľov z lokality Pustý hrad do neďalekého komunitného centra. „Rovnako je to v prípade niektorých obyvateľov časti Dolná kolónia, ktorí našli načas útočisko pred stúpajúcou vodou v zasadačke mestského úradu,“ pripomenul. „Voda sa vylievala do záhradkárskej osady na Podborovej, kde musela byť postavená protipovodňová zábrana. Odrezaná bola aj chatová oblasť Červený medokýš, kde Slatina zatopila cestu,“ poznamenala primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Aktualizácia 17:33

Členovia povodňovej komisie mesta Banská Bystrica v utorok popoludní opäť zasadli, aby zosumarizovali škody, ktoré spôsobili intenzívne dažde z pondelka (17. 5.). Podľa oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí magistrátu sa napriek vysokej hladine rieky Hron na tomto toku nič mimoriadne neudialo. „Počas celého dňa boli zamestnanci odborných útvarov v teréne a v niektorých lokalitách mesta zaznamenali znečistenie, poškodenie, podmytie miestnych komunikácií a nahnutie stromov. S odstraňovaním škôd začneme podľa poradia dôležitosti,“ konštatovala Marhefková.

Mesto zrealizovalo dočasné organizačné opatrenia. Uzatvorilo parkovisko na Hronskom predmestí, ktoré patrí k záplavovému územiu. V podchode na Štefánikovom nábreží odčerpávajú vodu pracovníci zmluvného dodávateľa mesta. V Podlaviciach na Mlynskej ulici intenzívne dažde spôsobili zosuv skál, ktoré odpratali z cesty, a v tejto lokalite potok Tajovka podmyl časť komunikácie, ktorú správca označil dočasným dopravným značením.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Podľa Marhefkovej dve škodové udalosti spôsobil Malachovský potok. Podmyl breh, zosunula sa časť cesty a došlo k dopravnému zneprístupneniu štyroch rodinných domov. K druhej došlo v Radvani na mostíku pri Furmanskej krčme, ktorý podmylo a odtrhlo. Samospráva ho však neeviduje vo svojom majetku, osloví preto vlastníka susediacej nehnuteľnosti i správcu toku na odstránenie prekážky. „Odborné útvary primerane označili všetky nebezpečné miesta a v krátkom čase sa budeme venovať odstráneniu škôd, najskôr dočasnými opatreniami a potom trvalými,“ dodal primátor Ján Nosko.

Aktualizácia 16:30

V Horných Našticiach a Uhrovci (obe okres Bánovce nad Bebravou) odvolali v utorok popoludní po pondelkových povodniach tretí stupeň povodňovej aktivity. Starostka Uhrovca Zuzana Máčeková a starosta Horných Naštíc Jozef Hedera zároveň vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity.

Aktualizácia 15:20

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v statuse popisuje svoju cestu do Rudna nad Hronom a ďakuje premierovi Eduardovi Hegerovi za poskytnutý finančný príspevok na pomoc pre obec po zničujúcej povodni. "Bolo veľmi ťažké vidieť smútok a zúfalstvo v očiach ľudí, ktorí na svojich domoch a dvoroch odstraňujú materiálne škody, v niektorých prípadoch naozaj rozsiahle. Mnohí z nich smutne priznali, že im voda zobrala celú úrodu, zaplavila výbehy pre zvieratá..." píše v statuse Mikulec.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Facebook/Roman Mikulec)

Aktualizácia 15:10

Mesto Liptovský Mikuláš ruší tretí stupeň povodňovej aktivity a vyhlasuje druhý stupeň. Hladina vody v Hlbokom klesla a situácia v celom meste aj jeho častiach je už stabilizovaná. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Aktualizácia 14:15

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pred povodňami pre okres Prešov. Ako informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, v teréne sú členovia Dobrovoľného hasičského zboru mesta Prešov aj mestská polícia.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: shmú)

"Situáciu na vodných tokoch v meste od rána nepretržite monitorujeme prostredníctvom príslušníkov mestskej polície. Kontrolujú hladiny všetkých vodných tokov na území mesta - riek Torysa a Sekčov, Švábskeho potoka a Teriakovského potoka. V lokalitách, kde voda zaplavila cestu, prípadne sa vyliala mimo koryta, zasahujú členovia DHZ mesta Prešov. Hasiči zasahujú na Rúrkach aj pri železničnom podjazde na Jilemnického ulici," uviedla Šitárová.

Aktualizácia 14:12

Pre vyliatie vodného toku Hučava v Očovej vo Zvolenskom okrese vyhlásila obec tretí stupeň povodňovej aktivity. V utorok to potvrdila prednostka očovského obecného úradu Janka Holíková s tým, že pre výdatný dážď sú zaplavené rodinné domy, záhrady, dvory a aj cesty.

Ako dodala, pre povodeň sa v dedine nikto nezranil. Počas utorka dobrovoľní hasiči z Očovej a pracovníci obecných služieb odstraňujú škody po povodni. "Voda klesá pomaly a očakávajú sa ďalšie zrážky. Upozorňujeme občanov, že situácia sa môže opakovane zhoršiť,“ uvádza samospráva a obyvateľom pripomína, že ak potrebujú odčerpať vodu zo svojich príbytkov, kontaktovať majú pracovníkov obecného úradu. Nahlásiť treba aj škody na majetku.

Aktualizácia 13:50

Silné pondelkové dažde spôsobili havarijnú situáciu v pavilóne oddelenia infektológie v starom nemocničnom areáli Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Vplyvom extrémnych zrážok došlo k zatopeniu, ktoré spôsobilo výpadok elektriny, a tým aj kúrenia. Informovala o tom nemocnica v utorok na sociálnej sieti.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica)

„Vzhľadom na vzniknutú situáciu nie je v budove možné v tejto chvíli zabezpečovať zdravotnú starostlivosť a celé oddelenie sme museli presťahovať do nového nemocničného areálu. Infektologickým ambulanciám dočasne vyhradíme priestory na oddelení urgentného príjmu,“ uvádza nemocnica.

Aktualizácia 13:05

Predseda vlády Eduard Heger oznámil, že na pomoc obci Rudno nad Hronom pôjde finančná čiastka z jeho vlastnej rezervy z Úradu vlády. 

Aktualizácia 11:57

Členovia vlády vrátane Naďa, Mikulca či Hegera adresovali pozostalým po bývalom starostovi, ktorý pri povodni zahynul, úprimnú sústrasť. "Sú tu veľké škody. Viacerí obyvatelia majú vyplavenú čerstvú úrodu zo záhrad, treba ešte zistiť škody, ktoré v tejto chvíli nie sú ešte jasné," hovorí premiér na tlačovom brífingu v obci po boku svojich ministrov a vedenia obce Rudno nad Hronom.

"Keďže sa to stalo len včera, je neuveriteľné aký veľký kus práce sa tu stihlo pri sanácii škôd urobiť. Chcem sa týmto zložkám za to poďakovať," tvrdí minister obrany Jaroslav Naď.

Aktualizácia 11:54

Štyridsaťpäť profesionálnych a 234 dobrovoľných hasičov likvidovalo v pondelok (17. 5.) večer a v utorok nadránom v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) následky vytrvalého dažďa. Najviac zásahov mali v okresoch Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Partizánske.

Povodeň v Družstevnej pri Hronáde
Zobraziť galériu (25)
Povodeň v Družstevnej pri Hronáde  (Zdroj: TASR - František Iván)

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Marián Petrík, profesionálni hasiči absolvovali v noci 16 zásahov, použili 18 kusov hasičskej techniky, ďalších 46 kusov techniky nasadili dobrovoľní hasiči.

Obec Rudno nad Hronom začiatkom týždňa zaplavila voda, o život prišiel jeden človek (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Aktualizácia 11:28

Technické riešenie hrádze, ktorá sa v pondelok (17. 5.) pretrhla a spôsobila v obci Rudno nad Hronom povodeň, malo veľa chýb. Podľa riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Róberta Hoka bolo vodozádržné riešenie pre danú oblasť zvolené nevhodne.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

„Zadržiavanie vody v krajine rôznymi prehrádzkami má svoj význam, tu bola zvolená zlá forma. Každá takáto stavba, ktorá má viac ako štyri metre, musí byť zaradená do technicko-bezpečnostného dohľadu, čo sa v Rudne nad Hronom nestalo,“ uviedol Hok. Ako dodal, povodňová situácia by v obci v dôsledku intenzívnych dažďov zrejme vznikla aj bez hrádze, situáciu však zhoršilo jej pretrhnutie.

Aktualizácia 11:26

V obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica, kde došlo k pretrhnutiu nádrže a následnej povodni, bolo zanedbané hradenie bystrín. Prehrádzka, ktorá sa pretrhla, mala zrejme chybu v konštrukcii či údržbe. Na mimoriadnom výjazde v obci to uviedol minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO).

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prehrádzka mala podľa Mičovského viac ako desať rokov a manipulačný poriadok k nej nebol zrejme dodržaný. "Aj dobre vybudovaná prehrádzka tak potom stratí zmysel," poznamenal. Povodie má 1200 hektárov a všetky potoky smerujú na prehrádzku, ktorá bola pretrhnutá. Agrorezort kontaktoval hydrometeorológov, ktorí potvrdili, že na jeden meter štvorcový spadlo 35 milimetrov zrážok, čo je 450.000 kubíkov vody. "To je obrovské množstvo," skonštatoval Mičovský.

Aktualizácia 11:06

V Rudne nad Hronom naďalej pokračujú práce hasičov na odstráňovaní škôd po včerajšom ničivom prúde vody. "Hasiči naďalej zasahujú v obci Rudno nad Hronom, kde včera došlo k pretrhnutiu hrádze, pričom prívalová vlna zatopila ulice obce. Hasiči momentálne odstraňujú následky povodne, čistia a dezinfikujú studne a zdroje pitnej vody a odstraňujú nánosy bahna z ulíc a dvorov rodinných domov. Na mieste udalosti zasahujú profesionáli z Novej Bane a z Pliešoviec a členovia DHZ obcí Nová Baňa, Hodruša Hámre, Horné Hámre a Orovnica. Na mieste je prítomný aj predseda vlády SR Eduard Heger, minister vnútra SR Roman Mikulec a prezident HaZZ Pavol Mikulášek," píše hasičský záchranný zbor.

Aktualizácia 10:40

V obci Rudno nad Hronom sú už premiér Eduard Heger, minister obrany Jaroslav Naď aj minister vnútra Roman Mikulec. "Situácia v Rudne nad Hronom je naozaj vážna. V prvom rade nám je nesmierne ľúto ľudského života, ktorý́ si vyžiadala nárazová povodňová vlna. Na základe požiadavky krízového štábu sme obci poskytli sily a prostriedky na odstránenie následkov povodne, pričom naši vojaci budú spolu so zložkami Hasičského a záchranného zboru pomáhať dokedy to bude potrebné. Urobíme všetko pre to, aby sa situácia v obci čím skôr stabilizovala," povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. 

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Ministerstvo obrany SR)

Aktualizácia 10:00

Polícia na sociálnej sieti upozorňuje, že mimoriadna povodňová situácia v Rudne nad Hronom stále trvá. "Povodňová aktivita na Slovensku je stále tu. V priebehu včerajšieho dňa zasahovali hasiči a policajti v obci Rudno nad Hronom. Takto to tam vyzeralo," popísala polícia, pričom príspevok doplnila ďalšími zábermi zo včerajšej katastrofy v obci.

Mimoriadna povodňová situácia v Rudne nad Hronom podľa polície stále trvá (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Aktualizácia 9:50

Hasiči majú plné ruky práce aj v obciach Hronská Breznica a Ostrá Lúka v okrese Zvolen. "Vo vodných tokoch uviazli osobné motorového vozidlá s osobami. Osoby sa z vozidiel z dôvodu silného prúdu a vysokej hladiny vody nedokázali svojpomocne dostať von. V Hronskej Breznici zostala vo vozidle uviaznutá jedna osoba, v Ostrej Lúke sa vo vozidle nachádzali dve osoby. Hasičom sa všetky osoby podarilo pomocou člnov zachrániť a presunúť do bezpečia. Zasahujúci hasiči momentálne pracujú na vytiahnutí automobilov z vodných tokov. Pri udalostiach sa nikto nezranil a všetky osoby sú v poriadku," píše vo vyhlásení Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

Aktualizácia 9:36

Situácia sa pomaly začína komplikovať aj na východe Slovenska v obci Družstevná pri Hornáde. Voda tam podľa záberov tamojších hasičov zaplavuje ulice a záhrady rodinných domov. 

Ako informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), hasiči pokračovali aj v noci v Rudnom nad Hronom v odčerpávaní vody zo zatopených pivníc, priestorov a ulíc. Na mieste zasahovalo 23 príslušníkov HaZZ z Pliešoviec, Novej Bane, Banskej Bystrice, zo Žiaru nad Hronom, Zvolena a zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom s 11 kusmi techniky a 48 členov dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) z Brehov, Hrabičova, Župkova, Banského Studenca, Banskej Štiavnice, Svätého Antona, Prochote, Štefultova, Piteľovej, Hodruše-Hámrov, Hliníka nad Hronom a Novej Bane s 13 kusmi techniky. Na situáciu sa prišiel pozrieť aj prezident HaZZ Pavol Mikulášek.


MIMORIADNE Prvá obeť povodní! VIDEO Hrôzostrašné zábery zo stredného Slovenska


Včerajšia katastrofa pripravila o život jedného človeka

Po pretrhnutí nádrže v obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica zomrela jedna osoba. Voda pretekala cez celú obec a zatopila pivnice rodinných domov. Hasiči na mieste pomocou vysokokapacitného čerpadla a plávajúcich čerpadiel odčerpávali vodu zo zatopených ulíc a pivníc, z jedného domu museli zachraňovať tri osoby, ktoré sa nedokázali dostať von.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

„Silný prúd vody strhol jednu osobu, ktorú hasiči našli bez známok života. Na miesto udalosti smeruje aj evakuačný autobus HaZZ a plávajúci transportér zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom, ktorý bude v prípade potreby a zhoršenia situácie využitý na záchranu osôb z rodinných domov zasiahnutých povodňou,“ uviedla Križanová.

Povodeň v obci spôsobila významné škody
Zobraziť galériu (25)
Povodeň v obci spôsobila významné škody  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)
 

Osudná hrádza a jeden vyhasnutý ľudský život

Starosta obce Marián Šurjanský informoval, že nad obcou došlo k pretrhnutiu vodozádržnej hrádze. „Vybudovaná bola v roku 2011 v rámci protipovodňových opatrení. Jej súčasťou bol priepust, ktorý mal vodu pozvoľne púšťať tak, aby ho koryto potoka stíhalo pozvoľne odvádzať,“ povedal Šurjanský s tým, že hrádza zrejme nevydržala nápor vody po intenzívnych dažďoch.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Povodeň si vyžiadala život jedného staršieho muža. Voda tiež poškodila približne dve desiatky vozidiel a zatopila pivnice domov. „Niektoré autá zobrala pár metrov, iné desiatky metrov,“ uviedol Šurjanský.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ako doplnil vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu Žarnovica Štefan Stripaj, aktuálne sú obyvatelia obce Rudno nad Hronom mimo ohrozenia života, na mieste nešťastia sa naďalej uskutočňujú záchranné práce a čistenie priepustov za prítomnosti veľkého množstva najmä hasičskej techniky.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Na miesto smeruje premiér aj minister

Podľa posledných informácií by sa mal premiér Eduard Heger (OĽANO) v utorok dostať do obce Rudno nad Hronom, v ktorej došlo k pretrhnutiu nádrže. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR. S ním má zároveň do obce prísť aj minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO), ktorý dokonca pre túto návštevu obce zrušil vlastných brífing.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Facebook/E.Č., Topky/Vlado Anjel)

Podľa ÚV SR sa predseda vlády oboznámi s povodňovou situáciou. Situácia v obci si vyžiadala aj ľudský život.

Včera už miesto tragédie navštívil aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča, ktorý sa stretol s krízovým štábom, aby sa oboznámil s povodňovou situáciou. Napriek tomu, že predmetné vodné dielo nebolo v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), na miesto bola vyslaná jeho technika a odborníci, aby pomohli postihnutej obci.

Hasiči boli na nohách celú noc

Hasiči v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou uskutočnili do utorkového rána celkom 203 výjazdov. Ako informovala Katarína Križanová z HaZZ, celkovo zasahovalo 912 príslušníkov zboru a členov dobrovoľných hasičských zborov obcí s 258 kusmi hasičskej techniky.

Priblížila, že najvážnejšia situácia bola v Žilinskom kraji, kde hasiči vykonali až 76 výjazdov. „V Banskobystrickom kraji zasahovali 64-krát a v Trenčianskom kraji bola ich pomoc potrebná 63-krát,“ povedala.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Hasičský a záchranný zbor)

Hasiči vo väčšine prípadov odčerpávali vodu zo zatopených pivníc, priestorov a ulíc, odstraňovali nánosy bahna, čistili priepusty, odstraňovali prekážky z vodných tokoch a na mnohých miestach vykonávali monitoring vodných tokov.

Hasiči v Banskej Bystrici podľa slov Križanovej od skorých ranných hodín stavajú pri zimnom štadióne protipovodňové bariéry, aby tak zabránili vybreženiu rieky Hron.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Hasičský a záchranný zbor)

„Na mnohých miestach hasiči naďalej zasahujú, vykonávajú protipovodňové opatrenia, odčerpávajú vodu a odstraňujú následky intenzívneho dažďa,“ dodala.

Hydrológovia naďalej varujú pred povodňami z trvalého dažďa

Takmer pre celé územie Slovenska platia hydrologické výstrahy od prvého až po najvyšší, tretí stupeň, ktoré upozorňujú na silnú povodňovú aktivitu. Od silného dažďa či vetra si neoddýchnu ani obyvatelia Banskobystrického, Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SHMÚ)

Prvý stupeň výstrahy, ktorý môže spôsobiť škody na majetku menšieho rozsahu, platí pre Skalicu, Senicu, Myjavu, Nové Zámky - sever a juh, Hlohovec, Piešťany, Nové Mesto n. Váhom, Trenčín, Ilavu, Púchov, Považskú Bystricu, Bytču, Poprad, Kežmarok, Starú Ľubovňu, Spišskú Novú Ves, Gelnicu, Košice okolie - Bodvu, Levoču, Košice, Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Sninu, Vranov nad Topľou, Humenné, Michalovce, Sobrance a Trebišov bez Roňavy.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Hasičský a záchranný zbor)

Pre Žilinu - sever, Liptovský Mikuláš, Čadcu, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Nitru, Zlaté Moravce, Levice - západ, Žarnovicu, Banskú Štiavnicu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detvu, Banskú Bystricu, Brezno, Veľký Krtíš, Krupinu, Lučenec, Poltár, Rimavskú Sobotu, Revúcu, Rožňavu, Sabinov a Prešov platí výstraha druhého stupňa. Podľa meteorológov ide o jav, ktorý nie je bežný, môže ohroziť ľudskú činnosť a spôsobiť škody na majetku.     

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Hasičský a záchranný zbor)

SHMÚ upozorňuje, že pre Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Žilinu - Rajčanku, Topoľčany, Partizánske, Bánovce n. Bebravou, Prievidzu, Levice - východ, Košice okolie – Hornád a Trebišov - Roňava platí najvyššia výstraha pred povodňovou aktivitou. Tá svojou intenzitou vážne ohrozuje aktivity človeka a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Hasičský a záchranný zbor)

SHMÚ tiež upozorňuje na silný vietor na horách v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Pre Košický kraj platí výstraha prvého stupňa pred dažďom. Očakávať možno dážď s úhrnom od 25 do 45 milimetrov.

Pre Prešovský a Žilinský kraj platí dopoludnia druhý stupeň výstrahy pred dažďom.

Výdatný dážď spôsobil škody aj ďalších obciach

V utorok nadránom sa vo Zvolenskej Slatine vyliali Rybný potok aj rieka Slatina. „Stupeň povodňovej aktivity však zatiaľ vyhlásený nebol,“ uviedol v utorok ráno hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

„V úseku horného Hrona je v utorok k 6.00 h ustálenosť pri vysokých vodných stavoch a až mierny pokles. Na strednom a dolnom Hrone mierny až výrazný vzostup,“ dodal. „V regióne sú v pohotovosti naši kolegovia s technikou, ktorí vykonávajú bezprostredné zabezpečovacie práce. Situáciu naďalej monitorujeme a v prípade potreby budeme operatívne reagovať,“ spomenul.

Povodne na Slovensku! VIDEO
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Hasičský a záchranný zbor)

Nitrianska radnica zas po prívalových dažďoch v uplynulých dňoch uzavrela podchody a podjazdy pod nitrianskymi mostmi. Dôvodom je stúpajúca hladina rieky Nitra. Podľa mestského úradu už vodohospodári hlásili zvýšený stupeň povodňovej aktivity. „V záujme ochrany zdravia obyvateľov uzatvárame podjazdy a podchody pod Chrenovským a Zoborským mostom. Prosíme všetkých, ktorí sa zdržujú v okolí vodných tokov, aby zvýšili opatrnosť. Toto opatrenie platí od utorka až do odvolania,“ oznámil magistrát.

Zatvorená bude aj časť cyklotrasy v úseku medzi mestskou časťou Krškany a obcou Čechynce. „Konkrétne ide o úsek na 48,05 až 52,81 kilometri. Informoval o tom Nitriansky samosprávny kraj. Naše mestské cyklotrasy sú za povodňovými múrmi, takže sú momentálne bezpečné. Hladina rieky by mala v najbližších dňoch postupne klesať,“ uviedla radnica.

Viac o téme: PovodeňPočasieEduard HegerRudno nad Hronom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu