Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Prvá obeť povodní! VIDEO Hrôzostrašné zábery zo stredného Slovenska

Hrôzostrašné zábery z Rudna nad Hronom. Zobraziť galériu (13)
Hrôzostrašné zábery z Rudna nad Hronom. (Zdroj: Facebook/Hasišcký a záchranný zbor)

RUDNO NAD HRONOM - Dnešné nebezpečné prognózy meteorológov sa bohužiaľ začínajú napĺňať. Svedčia o tom katastrofálne zábery z obce na strednom Slovensku. V Rudne nad Hronom sa po neustálom daždi vylial prvý potok a situácia je mimoriadne vážna a dokonca hlásia aj jednu obeť!

Meteorológovia pritom avizujú už hydrometerorologické výstrahy 3. stupňa na strednom Slovensku. Podľa predbežných informácií sa v obci pretrhla hrádza, ktorá nevydržala obrovský nápor vody.

MIMORIADNE Prvá obeť povodní!
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Ako ujasnil starosta obce Marián Šurjanský, nad obcou došlo k pretrhnutiu vodozádržnej hrádze. „Vybudovaná bola v roku 2011 v rámci protipovodňových opatrení. Jej súčasťou bol priepust, ktorý mal vodu pozvoľne púšťať tak, aby ho koryto potoka stíhalo pozvoľne odvádzať,“ povedal Šurjanský s tým, že hrádza zrejme nevydržala nápor vody po intenzívnych dažďoch. Voda tiež poškodila približne dve desiatky vozidiel a zatopila pivnice domov. „Niektoré autá zobrala pár metrov, iné desiatky metrov,“ uviedol Šurjanský.

Povodeň v obci Rudno
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: HAZZ)

Tragické úmrtie

Tieto strašidelné zábery majú bohužiaľ aj svoje opodstatnenie, keďže na mieste prišiel dokonca o život jeden človek. "Silný prúd vody strhol jednu osobu, ktorú hasiči našli bez známok života," popisujú hasiči. Starosta potvrdil, že povodeň si vyžiadala život jedného staršieho muža. 

Povodeň v obci Rudno
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: HAZZ)

Voda je v celej obci

"Voda preteká cez celú obec a zatopila pivnice rodinných domov. Hasiči momentálne pomocou vysokokapacitného čerpadla a plávajúcich čerpadiel odčerpávajú vodu zo zatopených ulíc a pivníc. Zasahujúci hasiči budú z jedného domu zachraňovať tri osoby, ktoré sa nedokážu svojpomocne dostať von. Na miesto udalosti smeruje aj evakuačný autobus HaZZ a plávajúci transportér zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom, ktorý bude v prípade potreby a zhoršenia situácie využitý na záchranu osôb z rodinných domov zasiahnutých povodňou," uzavreli hasiči.

Povodeň v obci Rudno
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: HAZZ)

Povodeň v obci Rudno
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: HAZZ)

"Vyjadrujem úprimnú ľútosť nad stratou ľudského života, ktorý si vyžiadala povodeň v obci Rudno nad Hronom, okres Žarnovica, kde je situácia najkritickejšia. Myslím na všetkých ľudí, ktorí náhle museli opustiť ich domovy a zároveň ďakujem vyjadrujem podporu hasičom, ktorí sú v tejto chvíli na zásahoch, " vyjadril minister vnútra Roman Mikulec. 

Obyvatelia sú mimo ohrozenia života

Ako doplnil vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu Žarnovica Štefan Stripaj, aktuálne sú obyvatelia obce Rudno nad Hronom mimo ohrozenia života, na mieste nešťastia sa naďalej uskutočňujú záchranné práce a čistenie priepustov za prítomnosti veľkého množstva najmä hasičskej techniky.

Na miesto tragédie aktuálne smeruje aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča, ktorý sa stretne s krízovým štábom, aby sa oboznámil s povodňovou situáciou. Napriek tomu, že predmetné vodné dielo nebolo v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), na miesto bola vyslaná jeho technika a odborníci, aby pomohli postihnutej obci.

Pod vodou je už aj ďalšia obec

Situácia je vážna aj v obci Klátova Nová Ves v okrese Partizánske. Po mimoriadne výdatných zrážkach zaliala celú obec voda.

Klátova Nová Ves
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z. /Richard Toma)

Radiša zaplavila v Bánovciach nad Bebravou niekoľko ulíc

Vytrvalý dážď spôsobil v pondelok problémy v Bánovciach nad Bebravou. Rieka Radiša zaplavila v meste niekoľko ulíc, z koryta sa vyliala i Bebrava, ktorá zaplavila v mestskej časti Biskupice pozemky. Škody odstraňujú v podvečerných hodinách miestni dobrovoľní hasiči v spolupráci s pracovníkmi odboru služieb mestu.

Cesta na Banskú Štiavnicu je po zosuve svahu neprejazdná

Cesta III. triedy z obce Sklené Teplice v okrese Žiar nad Hronom na Banskú Štiavnicu je po zosuve svahu neprejazdná. Pri udalosti sa nikto nezranil, uviedol starosta obce Ľubomír Meliš. „Došlo k odtrhnutiu svahu v dôsledku jeho podmočenia. Skĺzla vrchná vrstva pôdy v hrúbke približne jeden meter, ktorá celkom zatarasila cestu,“ povedal Meliš s tým, že počas zosuvu po ceste neprechádzalo žiadne vozidlo. Ako dodal, na mieste udalosti je aktuálne polícia, informovaná bola aj Banskobystrická regionálna správa ciest a Stredoslovenská energetika, keďže svahom prechádza elektrické vedenie.

III. stupeň povodňovej aktivity

Obce Uhrovec a Horné Naštice vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, problémy voda spôsobila i v Dežericiach. V Horných Našticiach sa vylial potok Radiša približne 100 metrov nad obcou a zaplavil celú jednu ulicu, priblížil starosta Jozef Hedera. "Zatiaľ situáciu riešime pieskom. Domy celkom nezaplavilo, voda sa dostala do niektorých pivníc," doplnil Hedera s tým, že hladina vody postupne klesá.

Horné Naštice a Uhrovec vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Povodeň v obci Horné
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Vrecia s pieskom použili na pomoc proti vode i v Uhrovci, kde už skôr zaplavilo cez polia prístupovú cestu do obce v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja. "V blízkosti priemyselnej zóny išla voda zo záhradiek do tamojších domácností, museli sme tam zabezpečiť rozvoz vriec naplnených pieskom. Vylievať sa začala voda aj z toku Radiša, smerom na Jankov vŕšok. Vytiekla na polia a išla do štyroch rodinných domov. Ďalší občania nás upozornili na zaplavené záhradky z trvalého dažďa," ozrejmila starostka Zuzana Máčeková.

Povodeň v obci Horné
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Výstrahu tretieho stupňa pred povodňami vydali meteorológovia pre ďalšie územie. Aktuálne platí pre okresy Považská Bystrica, Martin, Žilina, Zlaté Moravce, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Prievidza.

SHMÚ vydal výstrahu pred
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: shmú.sk)

Premiér vyjadril úprimnú sústrasť 

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyjadril  úprimnú sústrasť rodine a blízkym obete povodne v obci Rudno nad Hronom. Situáciu v obci označil za kritickú."Myslím na všetkých tých, ktorých povodne zasiahli a poškodili im ich domovy či majetok. Som v kontakte s ministrom vnútra, ktorý ma o vývoji situácie priebežne informuje," uviedol na sociálnej sieti.

Hasiči mali 136 výjazdov

Hasiči za uplynulých 12 hodín uskutočnili v súvislosti s intenzívnym dažďom, ktorý zasiahol územie Slovenska, celkom 136 výjazdov. Informovala o tom hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

Hasiči uskutočnili v súvislosti
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor )

"Najvážnejšia situácia je v Trenčianskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná doposiaľ 49-krát. V Žilinskom kraji zasahovali 29-krát, v Banskobystrickom kraji boli vyslaní k 25 udalostiam spôsobených poveternostnou situáciou a v Nitrianskom kraji zasahovali hasiči 22-krát," priblížila.

Hasiči uskutočnili v súvislosti
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor )

Vo väčšine prípadov hasiči odčerpávali vodu zo zatopených ulíc, pivníc a priestorov, odstraňovali prekážky z vodných tokov, čistili priepusty a odpratávali nánosy bahna. "Pri spomínaných udalostiach zasahovalo takmer 150 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Na mnohých miestach naďalej zasahujú," doplnila hovorkyňa.

Hasiči uskutočnili v súvislosti
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor )

Viac o téme: PovodeňPočasieRudno nad Hronom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu