Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvé prognózy na LETO 2021: Slovensko čakajú vysoké teploty, má to však háčik!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Leto je čo nevidieť tu. Aké bude? Prvé prognózy naznačujú, že vo veľkej časti Európy budú prevládať poriadne vysoké teploty. Platí to aj pre Slovensko. Očakávajú sa však problémy so suchom.

Európski meteorológovia, na ktorých sa odvoláva server iMeteo.sk, predstavili dlhodobú predpoveď. Z ich prognóz vyplýva, že toto leto bude vo všeobecnosti nadpriemerne teplé vo väčšine európskych krajín.

Čítajte aj: Veľký PREHĽAD o očkovaní: Prečo ešte nemám termín a ako dlho budem čakať? Pozrite si odpovede na najdôležitejšie otázky

Pfizer zrejme dostanú aj ľudia nad 50 rokov, minister zdravotníctva nevylúčil, že vakcínu si budeme môcť vybrať (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel)

Aké leto čaká Slovensko?

Očakáva sa, že v celej strednej Európe vrátane Slovenska budú teploty v priemere od +0,5 až +1 °C vyššie v porovnaní s dlhodobým normálom.

„Severné európske krajiny vrátane Spojeného kráľovstva by sa mali nachádzať pod vplyvom nízkeho tlaku a južné časti ako Španielsko, Taliansko a Balkán pod vplyvom vysokého tlaku,“ uviedli meteorológovia s tým, že takéto rozloženie sa podpíše pod veľké teplotné rozdiely naprieč Európou.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

Pokiaľ ide o búrky, najviac ich hrozí v severnom Francúzsku a v strednom a severnom Nemecku. Naopak, strednú Európu bude sužovať sucho. „Stredná Európa môže mať letných búrok o niečo menej a hrozí aj to, že bude väčšie sucho. Prognózy naznačujú na Slovensku suchšie leto s menším počtom zrážok a búrok,“ skonštatovali meteorológovia. Zároveň pripomenuli, že dlhodobé prognózy nie sú stopercentné, ale skôr orientačné.

Viac o téme: Leto2021PočasiePrognóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu