Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Lengvarský o OČKOVANÍ: Budeme si môcť vybrať vakcínu? Pfizer zrejme dostanú aj ľudia nad 50 rokov

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (8)
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko dnes počulo tri dobré správy. Prehupli sme sa cez hranicu milión zaočkovaných ľudí, pričom podaných bolo takmer milión a pol dávok. Väčšina okresov je ružových a v nemocniciach je už menej ako 1300 pacientov. Rezort zdravotníctva dnes okrem iného riešil aj aktuálnu situáciu s očkovaním. Budeme si môcť vybrať vakcínu?

Očkovanie je v boji proti koronavírusu veľmi dôležité. Od minulého týždňa sa otvorila Čakáreň pre všetkých nad 16 rokov. Záujem o očkovanie však mierne klesol. Bývalý riaditeľ NCZI vyjadril obavu, že sa nepodarí na Slovensku vybudovať takýmto tempom kolektívnu imunitu. Minister zdravotníctva uviedol, že preto urobí všetko. 

VIDEO Minister zdravotníctva o očkovaní

Pfizer zrejme dostanú aj ľudia nad 50 rokov, minister zdravotníctva nevylúčil, že vakcínu si budeme môcť vybrať (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel)


KORONAVÍRUS Nové rozdelenie okresov: Od pondelka sú v bordovej fáze už len dva! Tri dobré správy pre Slovensko


Budeme si môcť vybrať vakcínu?

Jednou z otázok, ktoré visia vo vzduchu je aj to, či si budeme môcť v najbližšom čase vybrať vakcínu. "Tá možnosť je stále v hre, len keď si pozriete ten zoznam vakcín, ktorú si asi vyberú všetci?" Zvýšený záujem na Slovensku je práve o vakcínu Pfizer. "Pokiaľ bude situácia taká, že vakcíny Pfizer budeme mať dosť aj v treťom kvartáli, tak túto možnosť nevylučujem," dodal Lengvarský na margo možného výberu vakcín. "Budeme robiť všetko preto, aby kolektívna imunita bola čo najvyššia," uviedol Lengvarský. 

Lengvarský o OČKOVANÍ: Budeme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MZ SR)

Galéria: Aktuálna epidemiologická situácia k 5. máju

Pfizer aj pre ľudí nad 50 rokov

Všetky termíny na tento víkend sú vyblokované. "Tí, ktorí sú v Čakárni a majú nárok, budú všetci zaočkovaní. K tomu mám vidieť zajtra analýzu v akom sme stave, aby sme na patričné miesta vedeli doručiť patričné množstvo vakcína a s vysokou pravdepodobnosťou otvoríme Pfizer pre 50 +," povedla Lengvarský.

Minister Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Pokiaľ bude mať Lengvarský k dispozícii analýzu, podšľa ktorej bude počet prihlásených nižší ako aktuálne možnosti dodať Pfizer, tak zrejme otvoria možnosť očkovania vakcínou Pfizer pre skupinu nad 50 rokov už tento týždeň. 

Motivačné mechanizmy pre ľudí

Niektoré z motivačných mechanizmov už podľa Lengvarského fungujú. "Zaočkovaní nemusia chodiť na testy, nemusia predkladať doklad v práci, ale budeme sa o tom baviť ešte s premiérom aj hlavným hygienikom. Momentálne spúšťame masívnu kampaň. Zaoberáme sa ďalšou otázkou, ako zvýšiť kampaň a aké motivačné faktory ľuďom dať, aby sa chceli očkovať," povedal minister. 

Minister Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Čo sa týka očkovania tehotných žien, zatiaľ nie je dostatok údajov o tom, či očkovanie tehotných a dojčiacich žien je bezpečné, alebo nie. Lengvarský si necháva vypracovať analýzu odborníkov. Výsledky Sputnika V z Maďarska Lengvarský stále nemá. Vlastníkom týchto vakcín je podľa jeho slov ruská strana. Čakať chce na výsledky z Maďarska a Ruska.

Očakávame vyše milión vakcín od spoločnosti Pfizer

"Do konca tohto mesiaca očakávame ešte vyše milión a pol dávok vakcín doručených na Slovensko," uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Aktuálne prvú dávku dostala viac ako pätina Slovákov, teda niečo vyše 20 percent. "Ochrana po vakcinácii vzniká až nejaký čas po podaní vakcíny, je dobré pozerať sa také 4 týždne dozadu," uviedol. 

Zaočkovanosť v jednotlivých vekových skupinách narastá. Najvyššia zaočkovanosť je vo vekovej skupine 70 až 80 rokov. "Tam je to na úrovni okolo 64 percent," povedal Mišík. Cieľom je dosiahnuť 80 percent obzvlásť vo vysokých vekových skupinách, ktoré sú najzraniteľnejšie. 

Lengvarský o OČKOVANÍ: Budeme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MZ SR)

Lengvarský o OČKOVANÍ: Budeme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MZ SR)

Lengvarský o OČKOVANÍ: Budeme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MZ SR)

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusPfizerVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu