Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zomrela česká sociologička a disidentka Jiřina Šiklová (†85)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Vo veku 85 rokov zomrela česká sociologička Jiřina Šiklová. Informoval o tom v sobotu internetový spravodajský portál Novinky.cz. Šiklová vyštudovala históriu a filozofiu, neskôr stála pri založení Katedry sociológie na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe.

V rokoch 1956-1969 bola členkou Komunistickej strany Československa (KSČ), pričom patrila k jej reformnému krídlu. Po vystúpení zo strany ju prepustili z univerzity a nemohla sa venovať vedeckej práci. V 70. rokoch sa v rámci disentu podieľala okrem iného na pašovaní zakázanej literatúry zo západnej Európy do Československa, za čo v roku 1981 skončila vo väzbe. Šiklová bola signatárkou Charty 77 a po nežnej revolúcii v novembri 1989 sa venovala prednášaniu sociálnej práce a rodových štúdií.

V roku 2009 kandidovala za Zelených vo voľbách do Európskeho parlamentu, v roku 2010 viedla kandidátku Zelených za Královohradecký kraj vo voľbách do Poslaneckej snemovne. Ani v jedných voľbách však Zelení nezískali žiadny mandát, dopĺňa webový portál denníka Mladá fronta DNES. Šiklová bola autorkou niekoľkých kníh, publikovala v desiatkach odborných časopisov. Pôsobila tiež v správnych radách niekoľkých nadácií. V roku 1995 získala cenu Žena Európy udeľovanú v Bruseli ženám, ktoré prispeli k integrácii Európy. V roku 1999 vtedajší český prezident Václav Havel jej udelil medailu Za zásluhy prvého stupňa.

Viac o téme: ČeskoSociologičkaJiřina Šiklová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu