Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Novozámocká nemocnica spustila postcovidovú starostlivosť: FOTO Centrum je jediné svojho druhu na Slovensku

Novozámocká nemocnica otvorila prvé centrum postcovidovej starostlivosti Zobraziť galériu (4)
Novozámocká nemocnica otvorila prvé centrum postcovidovej starostlivosti (Zdroj: FNsP Nové Zámky)

NOVÉ ZÁMKY – Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Nové Zámky spustila v pondelok (3. mája) starostlivosť o postcovidových pacientov.  Vo svojich priestoroch otvorila centrum, ktoré vzniklo z iniciatívy lekárov a ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku.

Simona opísala svoj boj s chronickým covidom-19 (Zdroj: FNsP NZ)

Zriadenie centra v novozámockej nemocnici súvisí s nárastom počtu pacientov, ktorí prekonali covid-19 a následky pociťujú už niekoľko mesiacov po ochorení. „Oficiálne dáta ukazujú, že postcovidový syndróm postihuje päť až desať percent pacientov, čo by znamenalo, že na Slovensku to budú tisíce ľudí, ktorí majú problémy rôzneho druhu,“ zdôvodnil riaditeľ nemocnice Marian Viskup.

„Toto centrum bude zamerané hlavne pre pacientov z nášho regiónu, ktorým chceme poskytovať starostlivosť,“ dodala vedúca lekárka Centra postcovidovej starostlivosti FNsP Nové Zámky Daša Viszlayová.

Otvorenie centra
Zobraziť galériu (4)
Otvorenie centra  (Zdroj: FNsP Nové Zámky)

Centrum v Nových Zámkoch spája viacero odborníkov naprieč rôznymi odbormi od pneumológov, internistov, kardiológov, neurológov, psychiatrov, nefrológov, dermatológov, gastroenterológov až po lekárov kliniky fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Starostlivosť budú poskytovať pacientom, u ktorých pretrvávajú symptómy po covide-19 dlhšie ako desať týždňov a majú súvislosť s týmto ochorením tak po hospitalizácii, ako aj po ambulantnej či domácej liečbe.

Pacientka
Zobraziť galériu (4)
Pacientka  (Zdroj: FNsP Nové Zámky)

Na vyšetrenie v postcovidovom centre je potrebný výmenný lístok od obvodného lekára. Pacienti prichádzajúci do centra vyplnia vstupný dotazník, kde uvedú rôzne príznaky ako dýchavičnosť, bolesti, poruchy trávenia, nespavosť, únavu, stratu čuchu, chuti a ďalšie. Na základe uvedených príznakov lekári zvolia ďalší postup.

Primárka
Zobraziť galériu (4)
Primárka  (Zdroj: FNsP Nové Zámky)

U všetkých pacientov bude urobený odber krvi, moču, vyšetrenia funkcionality pľúc, EKG a zhodnotený celkový zdravotný stav. Podľa výsledkov vyšetrení bude pacient zaradený k príslušnému špecialistovi v postcovidovom centre.

Viac o téme: CentrumNemocnicaLiečbaKoronavírusNové ZámkyCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu