Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skvelé správy z Mikasovho úradu! Analýza ukázala, aká je účinnosť proticovidových vakcín v praxi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, SITA/AP)

BRATISLAVA – Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR prišli so skvelou správou. Ukázalo sa, že vakcíny proti covidu-19 sú vysoko účinné, a iba v ojedinelých prípadoch môže ochorieť aj zaočkovaná osoba. Aj vtedy však očkovanie naďalej poskytuje ochranu pred ťažkým priebehom infekcie s potrebou hospitalizácie a tiež podstatne znižuje riziko úmrtia v súvise s covidom.

Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac (Zdroj: MZ SR)

„Do 22. apríla 2021 sme zaznamenali 6141 prípadov pozitivity SARS-CoV-2 u zaočkovaných osôb. Vo všeobecnosti tento počet nepresahuje proporciu 0,5 %,“ uviedol ÚVZ a priblížil, že po prvej dávke vakcíny išlo o 4647 prípadov pozitivity, čo je 0,47 % zo všetkých 987 555 zaočkovaných osôb.

Čítajte aj: Termín očkovania proti covidu sa blíži a vás uhryzol kliešť? Odborníčka zo SAV dvíha varovný prst

Skvelé správy z Mikasovho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

„Po druhej dávke vakcíny bez ohľadu na čas, ktorý uplynul po jej podaní, sme zaznamenali celkom 1494 prípadov pozitivity, čiže 0,4 % z 382 953 zaočkovaných druhou dávkou,“ konkretizoval úrad s tým, že druhá dávka vakcíny poskytne komplexnú ochranu očkovanej osobe 14 dní po jej podaní.

„Po viac ako 14 dňoch po druhej dávke očkovania sme zaznamenali 609 prípadov, čo predstavuje 0,16 % zo zaočkovaných druhou dávkou.“

Skvelé správy z Mikasovho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Očkovanie predstavuje bezpečnú a účinnú ochranu pred vírusom

Podľa odborníkov jestvuje viacero dôvodov, prečo k tomu môže dochádzať. „Žiadna očkovacia látka nemá stopercentnú imunogenicitu, teda schopnosť vyvolať u očkovaného tvorbu protilátok, tvorba ochranných protilátok po očkovaní závisí aj od imunitného systému očkovanej osoby a u malého percenta ľudí nemusí postačovať reakcia vyvolaná vakcínou. Vo všeobecnosti tiež nemožno vylúčiť, že k infekcii SARS-CoV-2 u zaočkovaných došlo krátko pred podaním vakcíny, resp. ešte pred vytvorením dostatočných hladín ochranných protilátok v tele,“ podotkli.

Očkovanie proti covidu-19 predstavuje bezpečnú a účinnú ochranu nielen jednotlivca, ktorý je zaočkovaný, ale aj kolektívnu ochranu komunity a celej spoločnosti. „Očkovanie zabezpečuje vysokoúčinnú ochranu pred ochorením, bráni šíreniu nákazy v populácii, priamo napomáha znižovať počet úmrtí na covid-19 a v konečnom dôsledku znižuje záťaž na zdravotnícke zariadenia a systém starostlivosti o pacientov,“ dodal ÚVZ.

Viac o téme: ZdravieOčkovanieVakcínaOchrana KoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu