Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Od dnes sa obnovujú návštevy v nemocniciach: Musíte spĺňať tieto podmienky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Návštevy v zdravotníckych zariadeniach sú síce stále zakázané, od piatka však pacientov bude možné navštíviť za určitých podmienok. Urobiť tak budú môcť ľudia, ktorí sú zaočkovaní, majú negatívny výsledok testu alebo prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR k povinnostiam poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Pacientov môžu od piatka navštíviť zaočkovaní ľudia, ktorí majú najmenej 14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 alebo štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny. Návštevy budú povolené aj pre ľudí s negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Podotkol, že RT-PCR alebo LAMP test však nemôže byť starší ako 72 hodín, negatívny antigénový test zase starší ako 24 hodín. Platí to v okresoch prvého až štvrtého stupňa varovania (ružová, červená, bordová, čierna).

Mikas priblížil, že do nemocníc budú môcť chodiť aj kňazi, ktorí podávajú sviatosť pomazania ťažko chorým alebo umierajúcim. Navštevovať sa podľa hlavného hygienika budú môcť aj osoby v paliatívnej starostlivosti. V okresoch stupňa monitoring a v stupňoch ostražitosti (zelená, žltá, oranžová) budú môcť byť návštevy bez obmedzení.

"Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú môcť vo svojej územnej pôsobnosti určiť miernejšie alebo prísnejšie podmienky," podotkol Mikas na margo nemocničných návštev. Dodal, že podmienky v zariadeniach sociálnej starostlivosti určí ministerstvo práce a rodiny.

Viac o téme: Návšteva OpatreniaNemocnicaPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu