Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vláda to s bojom proti praniu špinavých peňazí myslí vážne, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu

Riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková
Riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Plán obnovy ukazuje, že vláda to s bojom proti praniu špinavých peňazí myslí vážne. Pri hodnotení národného reformno-investičného plánu to uviedla Nadácia Zastavme korupciu. Jej zástupcovia si všímajú, že väčšina z predpokladanej alokácie vo výške 229 miliónov eur sa bude týkať budovania a rekonštrukcie infraštruktúry, ktorá s bojom proti korupcii súhlasí.

Nadácia poukazuje napríklad na takmer 20 miliónov eur, ktoré sa majú investovať do posilnenia finančného vyšetrovania. "Vítame, že kabinet sa rozhodol investovať práve do vyšetrovania finančných podvodov, keďže ide o oblasť, kde Slovensko dlhé roky zaostáva," uviedol analytik Nadácie Zastavme korupciu Martin Suchý.

Riaditeľka Nadácie Zuzana Petková v tejto súvislosti pozitívne hodnotí aj zámer vybudovať z prostriedkov fondu obnovy centrálny register bankových účtov za 3,3 milióna eur. „Oceňujeme, že rezort vnútra ustúpil od pôvodného plánu viesť v registri aj informáciu o zostatkoch na účtoch.“ dodala Petková. Podobne víta aj vyčlenenie 1,7 milióna eur na vznikajúci Úrad na ochranu oznamovateľov.

Nadácia sa pristavuje aj pri alokácii vo výške 80 miliónov eur vyčlenených na modernizáciu a budovanie odborných kapacít policajného zboru, pričom prostriedky majú byť použité najmä na technické vybavenie, rekonštrukciu budov, nový vozový park či systém odhaľovania porušení pravidiel cestnej premávky. V tomto prípade si zástupcovia nadácie myslia, že viac sa malo investovať do budovania personálnych kapacít v požadovanej kvalifikácii, s čím má polícia dlhodobý problém.

Na boj proti korupcii a proti praniu špinavých peňazí, či bezpečnosť a ochranu obyvateľstva, má z plánu obnovy putovať 229 miliónov eur. Investície zahŕňajú napríklad posilnenie kapacít finančného vyšetrovania a modernizáciu polície, zriadenie centrálneho registra účtu, modernizáciu Hasičského a záchranného zboru či posilnenie administratívnych kapacít. Plán obnovy a odolnosti SR v stredu (28. 4.) schválila vláda.

Na zefektívnenie boja proti korupcii kabinet vyčlenil 21,1 milióna eur. Podporiť sa majú personálne kapacity a technické zabezpečenie finančného vyšetrovania. Reorganizáciou má vzniknúť Národná centrála osobitných druhov kriminality (NCODK) spolu s regionálnymi pracoviskami a útvarmi analytickej činnosti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Viac o téme: PeniazeVládaKorupciaNadácia Zastavme korupciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu