Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Smer nedá vláde jediný hlas: Strana predloží vlastné uznesenie s požiadavkami

Tlačová beseda strany Smer-SD Zobraziť galériu (2)
Tlačová beseda strany Smer-SD (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD nedá jediný hlas súčasnej vládnej zostave. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico na stredajšej tlačovej konferencii. Na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR k programovému vyhláseniu vlády (PVV) plánuje Smer-SD predložiť vlastné uznesenie. Chce, aby parlament nevyslovil dôveru vláde a požaduje tri ďalšie veci ako zrušenie plošného testovania, okamžité hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu a zriadenie akejsi parlamentnej komisie na preskúmanie zodpovednosti za negatívne javy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

"Budeme na tejto schôdzi aktívni a predložíme v súvislosti s PVV vlastný návrh uznesenia," informoval Fico. Uznesenie má konštatovať nevyslovenie dôvery vláde Eduarda Hegera (OĽANO). V súvislosti s požiadavkou zrušiť plošné testovanie tvrdí, že len na nákup testov sa minulo 500 miliónov eur. Takéto pravidelné testovanie označil za "šikanujúce občanov" a za nezmyselné. "Robia to len preto, lebo sa pri tom nakradli," tvrdí.

Opozičný Smer sa dnes vyjadril k aktuálnemu politickému dianiu: Kto sa bojí, nech nechodí do lesa, povedal Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na čele parlamentnej komisie, ktorej vytvorenie Smer-SD navrhuje, má podľa Fica stáť opozícia. Vytvoriť sa má na základe pomerného rozdelenia mandátov v zmysle výsledkov volieb. "Táto komisia by mala prešetriť všetky súvislosti a zodpovednosť vládnych činiteľov v roku 2020 a 2021 za negatívne javy, ktoré sa na Slovensku vyskytli v súvislosti s pandémiou," povedal a ako príklad uviedol zbytočné úmrtia či mrhanie financiami. Treťou požiadavkou Smeru-SD je, aby sa počas rokovania NR SR o vládnom programe hlasovalo aj o odsúhlasení predĺženia núdzového stavu. Fico nevidí dôvod, aby sa s tým čakalo 20 dní.

Tlačová beseda strany Smer-SD
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Schôdza NR SR k vládnemu programu by mala byť v piatok 30. apríla. Premiér má na nej predstúpiť pred parlament, predložiť program rekonštruovaného kabinetu a požiadať snemovňu o dôveru. Svoj program schválila vláda v stredu. Materiál má 131 strán a 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je aj tentoraz venovaná boju proti korupcii, posledná kapitola kultúre. PVV je zároveň doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19.

Viac o téme: VládaUzneseniePožiadavkyRobert FicoSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu