Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer chce odvolávať ministra Lengvarského, ak do pondelka nevyrieši očkovacie certifikáty

Tlačová konferencia strany Smer-SD Zobraziť galériu (4)
Tlačová konferencia strany Smer-SD (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD chce iniciovať odvolávanie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), ak sa do pondelka 24. mája nevyrieši problém s certifikátmi o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19. Vyhlásil to šéf strany Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii.

Fico dal vláde ultimátum, ak do pondelka nevyriešia očkovacie preukazy, budú požadovať Lengvarského odstúpenie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Upozornil, že Slovensko nie je súčasťou dohody okolitých krajín o voľnom cestovaní, pretože nemáme jednotný certifikát. Chce, aby Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyriešilo tento problém do pondelka, aby mohli mať Slováci k dispozícii medzinárodne uznávaný certifikát, ktorý im umožní voľne cestovať.

 "Zodpovednosť ministra zdravotníctva je na prvom mieste. A už sa musí skončiť doba, keď sa robia zlé veci a nevyvodzuje sa z toho žiadna zodpovednosť," povedal Fico a poukázal na viaceré pochybnosti v súvislosti s nákupom testov, ale aj na nejasnosti pri nákupe ruskej vakcíny Sputnik V. Pri prípadnom odvolávaní sa preto chcú pýtať Lengvarského aj na tieto záležitosti. Šéf Smeru-SD upozornil, že v krajine sa očkuje už takmer pol roka a Slovensko nemá jednotný certifikát o absolvovaní očkovania. "Členovia vlády SR a zodpovední nie sú schopní zabezpečiť jednotné potvrdenie o tom, že človek podstúpil očkovanie," skonštatoval.

Smer chce odvolávať ministra
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Na podanie návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi treba 30 podpisov od poslancov Národnej rady (NR) SR. Okrem 26 podpisov poslancov za Smer-SD by mohli podľa Fica získať podporu aj u nezaradených poslancov, napríklad od skupiny okolo odídenca zo Smeru-SD Jána Podmanického. Ministerstvo zdravotníctva v pondelok (17. 5.) uviedlo, že "intenzívne pracuje na univerzálnom tlačive, ktoré človek dostane po očkovaní proti ochoreniu COVID-19 a ktoré bude aj medzinárodne uznávaným dokladom."

Konkrétne riešenie má predstaviť v najbližších dňoch. Ak niekto potrebuje vycestovať, má podľa MZ kontaktovať svojho všeobecného lekára a požiadať ho o potvrdenie očkovania do Medzinárodného očkovacieho preukazu.

Smer chce odvolávať ministra
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Fico kritizuje konflikty v koalícii i neskorú reakciu na situáciu s povodňami

Opozičný Smer-SD nesúhlasí so zvyšovaním deficitu v štátnom rozpočte, hovorí o rozvrate verejných financií. Pri zmenách v oblasti kolúznej väzby v pléne Národnej rady (NR) SR podporí návrh Petry Hajšelovej (Sme rodina), považuje ho za dobrý základ diskusie. Skonštatoval to predseda strany Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii. V súvislosti s prerušením májovej schôdze parlamentu hovorí o ďalších konfliktoch v koalícii. Zároveň kritizoval vedenie Ministerstva vnútra SR aj premiéra Eduarda Hegera za to, že neskoro reagovali na aktuálnu situáciu s povodňami.

"Môžem garantovať, že poslanci strany Smer-SD sa zúčastnia schôdze, ktorá bude v stredu (26. 5.) budúci týždeň. Pokiaľ ide o návrh štátneho rozpočtu, principiálne odmietame takéto šafárenie, takýto rozvrat verejných financií, ktorý vôbec nemusí nastať. Je to výsledok neschopnosti. V prípade kolúznej väzby podporíme návrh, ak sa o ňom vôbec bude hlasovať, z dielne Sme rodina, pretože je dobrým základom pre diskusiu," uviedol Fico.

Smer chce odvolávať ministra
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Smer-SD podľa Ficových slov nevidí dôvod na zvýšenie verejného dlhu na zhruba 65 percent. Pripomenul, že deficit v rozpočte sa zvyšoval už minulý rok, preto nechápe, prečo by sa tak malo udiať znova. Exministra financií a premiéra Eduarda Hegera i súčasného ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽANO) označil za babrákov. Matovič navyše podľa neho nemá zmysel pre zodpovednosť. Preto sa nečuduje, že jeho návrh na zmeny v rozpočte vyvoláva napätie v samotnej koalícii. Za zdroj napätia v koalícii označil aj konflikt pri novelizácii trestného poriadku, najmä medzi stranou Za ľudí a Sme rodina. Myslí si, že viacerí členovia koalície už oľutovali, že ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) neodvolali z funkcie, pretože je podľa neho čím ďalej drzejšia.

Neschopnosť a nepripravenosť koalície podľa neho podčiarkujú aj ďalšie okolnosti, napríklad neskorá reakcia vlády na záplavy v dotknutých oblastiach Slovenska. "Majú toľko starostí sami so sebou, konflikty a konflikty, plus je tu riadna podriadenosť Hegera Matovičovi, že to všetko znefunkčňuje fungovanie vlády," namieta šéf Smeru-SD. Kritizuje, že premiér Heger sa na miesto vydal až po kritike na sociálnych sieťach. Tvrdí, že keď sa niečo podobné stalo v minulosti za vlád Smeru-SD, okamžite šiel na miesto tím z ministerstva vnútra, ktorý pomáhal organizovať záchranné práce.

Viac o téme: OčkovanieOdvolávanieSmer-SDCertifikátyVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu