Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Profesor Krčméry prezradil 3 príčiny, prečo niektorí ľudia znášajú AstraZenecu horšie ako ostatní

Vladimír Krčméry
Vladimír Krčméry (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Učitelia, ktorí boli očkovaní prvou dávkou vakcíny AstraZeneca, dostanú v týchto dňoch termín na druhé očkovanie. Oxfordskou vakcínou sa aktuálne očkujú aj ľudia vo veku od 40 do 59 rokov. Uznávaný odborník Vladimír Krčméry na margo nežiaducich účinkov po vpichu spomenutej očkovacej látky hovorí o troch príčinách, prečo niektorí ľudia znášajú AstraZenecu horšie v porovnaní s ostatnými.

VIDEO Starší a chorľavejší ľudia potrebujú očkovanie proti covidu-19 najviac, tvrdia lekári

Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac (Zdroj: MZ SR)

Infektológ Vladimír Krčméry bol hosťom v relácii Na telo plus televízie Markíza. Reč bola o očkovaní proti novému koronavírusu.

Na Slovensku sa momentálne očkuje vakcínami od troch spoločností - Moderna, Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Očkovacia látka od poslednej menovanej firmy sa podáva najmä mladším ročníkom a u niektorých ľudí vyvoláva silnú imunitnú reakciu. Profesor Krčméry načrtol, čo za tým môže byť.

„Frekvencia nežiaducich účinkov u AstraZenecy je do štyridsiatky. Najmä. Veľa mladých ľudí má tri rizikové faktory. O jednom vie, o dvoch nevie,“ skonštatoval Krčméry. „O ktorom vie, že mnohé dámy užívajú antikoncepciu, ktorá zvyšuje riziko trombózy. Ale o dvoch nevedia – či naozaj neprekonali covid, lebo časť mladých ľudí, keď prekoná covid, tak vôbec o tom nevie a ani nejde na test, lebo na test ide len ten, kto má dôvod, a ďalšia vec je, že mohli prekonať adenovírus,“ podotkol. Ide o bežnú virózu, na ktorú sa netestuje.

Oxfordská očkovacia látka AstraZeneca predstavuje tzv. adenovírusovú vakcínu. Jej úlohou je pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusVladimír KrčméryCovid19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu