Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prieťahy o Sputniku V pokračujú: Heger klame! Maďari odporúčali vakcínu netestovať, hovorí šéfka ŠÚKL

Zuzana Baťová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Baťová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Meno šéfky ŠÚKL Zuzany Baťovej sa skloňuje už niekoľko týždňov. Môže za to netestovaná ruská vakcína Sputnik V, ktorú na Slovensko priviezol expremiér Igor Matovič s vtedajším ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím.

Jana Bittó Cigániková a šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová reagujú na aktuálne dianie okolo Sputnika (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéfka štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová povedala, že prijatie záveru o pomere prínosov a rizík neumožnili nedostatok a nekonzistentnosť údajov, ktoré mali o ruskej vakcíne Sputnik V. ŠÚKL naďalej odporúča, aby sa na Slovensku očkovalo registrovanými vakcínami. Zároveň pripomenuli, že na prípadné klinické skúšanie Sputnika V je nevyhnutné dodanie chýbajúcej dokumentácie od výrobcu. Rovnako, že vakcíny dovezené na Slovensko sa nedajú porovnávať s tými používanými v zahraničí, keďže ich spája len názov.

Šéfka ŠÚKL o Sputniku V: Od ruskej vakcíny nemáme kompletnú dokumentáciu! Pri jej posúdení existuje riziko

Toto vyjadrenie spustilo lavínu a súčasný minister financií Igor Matovič odletel do Ruska rokovať o vakcíne, ktorú chceli Rusi naspäť. Nakonies bol aj v Budapešti, kde majú vakcínu opäť testovať. Zuzana Baťová vysvetlila pre TV Markízu, že proti očkovacej látke nevydali záporné stanovisko, len skonštatovali, že nemajú dosť dát na jej posúdenie. 

Heger nehovorí pravdu

Zároveň podľa Baťovej premiér Eduard Heger nehovorí pravdu, keď tvrdí, že ŠÚKL oslovil len štyri ďalšie laboratóriá. „Štvrtého marca sme kontaktovali 30 laboratórií,“ povedala Baťová. Ako dôkaz priniesla do relácie aj výpis e-mailových adries.

Igor Matovič a Eduard Heger
Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič a Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Všetci odmietli,“ dodala. Baťová povedala, že oslovili aj maďarské laboratórium, ktoré má na žiadosť Matoviča otestovať šaržu vakcíny, ktorá bola dovezená na Slovensko. „Odporúčali nám, aby sme uznali analytický certifikát, ktorý spravil výrobca,“ skonštatovala Baťová.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaMaďarskoŠÚKLSputnik VZuzana Baťová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu