Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Tlačovka Matoviča k Sputniku sa zmenila na ŠKANDÁL: Nechutné divadlo a úder novinárom!

Igor Matovič vítaním Sputnika naplno otvoril udalosti vládnej krízy. Zobraziť galériu (11)
Igor Matovič vítaním Sputnika naplno otvoril udalosti vládnej krízy. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) mal dnes na tlačovej konferencii vysvetliť jeho včerajšiu mysterióznu cestu do Ruska. Sám potvrdil, že išlo o Sputnik, no vzápätí, hneď po tom ako prišiel na tlačovku neskoro, zmenil konferenciu len na vyhlásenie a pred otázkami spolu s novým ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽaNO) ušli a novinárov zamkli!

VIDEO Tlačová konferencia ministra financií Igora Matoviča:

Matovič potvrdil, že bol v Rusku bojovať za Sputnik, dnes smeruje za Orbánom do Maďarska (Zdroj: Topky/Maarty)


ONLINE

13:22 Premiér Eduard Heger poveril Matoviča a ministra zdravotníctva Lengvarského preverením aktuálnej dostupnosti vakcín na trhu vrátane vakcíny Sputnik V. Súčasne poveril Matoviča, aby v Budapešti s maďarskými partnermi prerokoval možnosť posúdenia vakcíny Sputnik.

11:02 Na tlačovke je spolu s vicepremiérom aj nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Vieme, že o očkovanie touto vakcínou na Slovensku je veľký záujem. Musí to však prejsť štandardným procesom schvalenia aj v rámci EMA," skončil Lengvarský. Matovič a Lengvarský odchádzajú z tlačovky bez odpovedania na otázky novinárov. Tých dokonca zamkli v press centre ministerstva financií!

VIDEO Novinárov po úteku Matoviča a Lengvarského pred otázkami zamkli:

Škandál po tlačovke ministra Igora Matoviča k Sputniku V (Zdroj: Topky/Maarty)

11:01 Z tohto pohľadu rozčarovanie ruskej strany z tohto kroku Matovič chápe. "Bol som v Rusku a bol som tam ohľadom toho, aby sme mali naďalej otvorené dvere. To sa mi podarilo dosiahnuť, viac vám k tomu povedať nemôžem a áno, dnes idem do Maďarska aj s ministrom zahraničných vecí aj s premiérom Viktorom Orbánom a pôjde nie len o vakcíny Sputnik V," potvrdil šumy Matovič.

Tlačová beseda ministra financií
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

10:57 Matovič tvrdí, že vakcína bola geopoliticky zneužitá aby skončil Krajčí a aj on na svojich postoch. "Ďalší fakt je, že podľa prieskumov až 500-tisíc ľudí sa nie je ochotných očkovať sa inou vakcínou ako Sputnik V," opakuje sa expremiér. "Nakoniec na to všetci doplatíme tak tým, že sa tu budeme mordovať s covidom ešte do roku 2030. Rusi de facto vypovedali zmluvu a požiadali o vrátenie 200-tisíc kusov vakcín, namiesto toho, aby sme ju používali tam, kde si ju vážia," hovorí Matovič s tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu. "ŠÚKL dobre vie, že vakcíny môže posudzovať len laboratórium z európskeho zoskupenia OMCL," sťažuje sa minister.

Tlačová beseda ministra financií
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

10:55 Minister prichádza na brífing s vyše 20-minútovým meškaním. V úvode hovorca tvrdí, že ide len o vyhlásenie. Nebude teda možné klásť otázky. "To, čo v rukách nemáme je dostatok vakcín a čo najskoršie očkovanie. Práve preto, aby sme Slovensku pomohli výjsť z tmy, sme my s Marekom Krajčím rokovali s ruskou stranou a dohodli sme kontrakt na 2 milióny mimoriadne kvalitných vakcín Sputnik V," zhrnul Matovič a dodal, že týmto krokom chcel zrýchliť očkovanie o 40 percent.

Tlačová beseda ministra financií
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

10:21 Matovič o pár minút začína svoj brífing, kde vysvetlí, čo robil včera na zahraničnej ceste v Rusku.

Ak chceme spoznať odpoveď na túto otázku, je potrebné sa vrátiť o mesiac späť, kedy dnešný minister financií cez statusy na sociálnej sieti tajomným spôsobom oznamoval odlety a prílety vládnych špeciálov, ktoré mierili do a z ruskej Moskvy. Matovič sa pýšil, že pre Slovensko vybavil 2 milióny ruských vakcín na nový koronavírus Sputnik V.

VIDEO Tlačovka Matoviča k
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vítanie vakcín na letisku

Všetko následne spečatil slávnou tlačovou konferenciou na košickom letisku, kde vládne špeciály škatule s vakcínami dopravili. Prvá várka mala obnos 200-tisíc vakcín, ktoré priviezli lietadla postupne. Matovič na tlačovke stál aj s exministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO), ktorý spolu s profesorom Pavlom Jarčuškom oznámil, že o účinnosti vakcín svedčí aj článok vo významnom lekárskom magazíne Lancet.

Matovič vidí nádej v Sputniku a odmieta stanoviská Za ľudí, pričom ich obvinil z politikárčenia (Zdroj: Topky/Maarty)

Ruské vakcíny pritom stále neboli a nie sú schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA) a ich použitie u nás je teda otázne a hovoriť do toho čo mal iba Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL).

VIDEO Tlačovka Matoviča k
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/František Iván)


Ďalší škandál! Gratulujem idioti, odkázal kritikom expremiér Igor Matovič


Reťazec udalostí

Ak vynecháme pár detailov, slovenská verejnosť, ktorá sleduje aktuálne dianie, dobre vie, čo nasledovalo. Za to, že bol za Sputnik Matovič v Rusku lobovať sám, a to bez akýchkoľvek veľvyslancov z našej strany a vďaka ďalším pochybeniam naplno prepukla vládna kríza, ktorá vyústila do viacerých demisií ministrov a nakoniec padol aj sám Matovič, ktorého v kresle nahradil Eduard Heger ako nový premiér.

Vráťme sa ale ku Sputniku, ktorý bol medzitým skladovaný v sklade v Šarišských Michaľanoch, kde sa mal podrobiť testu na hlodavcoch. Tie dopadli v polovici mesiaca ešte úspešne, no pokračovalo ich ďalšie testovanie. Ruská strana pritom vyjadrila znepokojenie nad tým, že vakcíny sú testované v zariadení, ktoré nie je súčasťou európskych štruktúr. Paralelne s riešením vládnej krízy prebiehali tieto testy ďalej a o Sputnikoch bolo pomerne dlhú dobu ticho.

Úspešné ukončenie skúšky vakcíny Sputnik V (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Naťahovačky so ŠÚKLom a s Baťom

Po príchode Sputnika nastal však aj ďalší problém, a to ten, že vakcína nebola schválená EMOu ako kompetentnou organizáciou v oblasti vakcinácie v krajinách EÚ. Matovič vyzval predsedníctvo organizácie, aby si pri schválení Sputnika "švihli" a pracovali 7 dní v týždni. "Tak by som si teda ja tiež dovolil malý odkaz šéfke EMA - Milá Christa, všetci by sme boli veľmi radi, aby ste si v EMA na nasledujúce mesiace zmenili pracovnú dobu na 24 hodín denne a 7 dní v týždni - a neschvaľovali tak nové vakcíny tri mesiace, ale tri týždne. Ide totiž o život. A nie jeden," písal Matovič v statuse.

Za toto vyjadrenie Matoviča sa musela až do zahraničia ospravedlňovať šéfka Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová.

VIDEO Tlačovka Matoviča k
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Andrea Costa/IssRSMarino via AP)

Po tom sa začala prestrelka na sociálnej sieti a expremiér si zobral na paškál Baťovej manžela a bývalého poradcu exprezidenta Andreja Kisku Radoslava Baťa. Vyvrcholenie konfliktu v podobe zverejnenia čísla expremiéra či vulgarizmov už poznáme všetci.

VIDEO Tlačovka Matoviča k
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Ticho pred búrkou a iné vakcíny, ako boli v Lancete

Nastalo ďalšie ticho okolo vakcín, ktoré čakali v Šarišských Michaľanoch. Priaznivci Sputnika vo vláde sa pritom stále odvolávali na priaznivý článok o ruskej vakcíne v Lancete. Dlho nebolo o vakcíne počuť nič a ani o výsledkoch pokračujúcich testoch na hlodavcoch. Prasklo to až teraz.

Podľa prvý informácií Denníka N ŠÚKL po vládnej kríze, výmene premiéra a rekonštrukcii vlády prišiel so stanoviskom, že Sputniky, ktoré máme v skladoch sú iné, ako tie, ktoré boli prezentované a testované v Lancete. To však nebolo všetko, pretože ruská strana navyše neposkytla dôležité dokumenty o výrobe či bezpečnosti. Stalo sa teda to, že na Slovensku je iná šarža vakcín ako tá, o ktorej písali v prestížnom časopise. Logicky sa preto nedá spoľahnúť ani na danú štúdiu.

Ruský hnev a vrátenie vakcín

Pre ruskú stranu to bola posledná kvapka a počas včerajška sa pomocou svojich zdrojov vyjadrili, že od Slovenska chcú zakontrahované vakcíny späť, čo mimoriadne nahnevalo expremiéra a ministra financií Matoviča, ktorý tam len včera išiel "na koberček". Ruská strana tak urobil aj cez sociálnu sieť Twitter na účte Sputnik V, kde popisuje niekoľkonásobné porušenie podpísaného kontraktu na dodanie vakcín.

VIDEO Tlačovka Matoviča k
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Twitter.com/Sputnik)

Navyše podľa zistení Topiek sa vakcín musíme vzdať v prospech Maďarska a okrem toho nám hrozí aj pokuta. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok včera dokonca potvrdil, že Matovič sa chystá do Budapešti, no dôvod nevedel. Vláda pritom podľa jeho slov neschválila ani jeho včerajšiu nečakanú cestu do Ruska.


EXKLUZÍVNE Slovensko má poriadny malér: Sputniky máme okamžite odovzdať Maďarom, neminú nás ani sankcie!


Matovič sa medzitým vybúril v statuse. Kritikov vakcíny nazval idiotmi, ktorí môžu začať "búchať šampanské". Ešte však predtým, ako sa Matovič chce dostať do Budapešti, má v pláne krátko pred jedenástou hodinou usporiadať tlačový brífing, aby vysvetlil dôvody, pre ktoré včera odcestoval do Ruska.

VIDEO Tlačovka Matoviča k
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Viac o téme: VládaKrízaRuskoIgor MatovičMoskvaKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu