Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podvodníci udreli v plnej sile! Polícia opísala ich nové praktiky: Najprv sa vydávajú za rodinu a potom...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NITRA – Krátko po tom, ako dunajskostredská polícia našla páchateľov, ktorí lákali od seniorov peniaze, udreli podvodníci aj v Nitre a jej okolí. Hyenizmus je slabým pomenovaním ich konania.

V Nitre a okolí zaznamenala polícia v priebehu jedného dňa osem podozrivých telefonátov seniorom. Dôchodcom sa podľa ochrancov zákona prihovoril "milý mužský hlas", ktorý sa im predstavil ako ich príbuzný so slovami: „Ahoj, čo ma nepoznáš?“ Každý z oslovených sa, samozrejme, slušne spýtal: „Si to ty?“ Následne menoval svojho blízkeho príbuzného - syna, vnuka, synovca, bratanca.

Polícia uvádza, že hlas v telefóne sa priznal k prvému počutému menu a vyrozprával príbeh. „Raz to bola kúpa domu, na ktorú mu chýbajú peniaze, potom to bola nehoda a treba uhradiť škodu,“ podotkli zástupcovia zákona s tým, že vo viacerých prípadoch išlo o žiadosť o pôžičku niekoľkých tisícok eur z dôvodu vydierania mafiou. „Vzápätí po tomto telefonáte volali „policajti“, ktorí údajne odpočúvali tento telefonát a sú mafii na stope a radili volanému, aby peniaze mafii vydal,“ doplnili.  

Čítajte aj: Polícia upozorňuje na podvodníkov, ktorí okrádajú seniorov

Podľa ich slov mal podvodník v telefóne milý, mladší, bojazlivý až ustráchaný hlas a údajný policajt pôsobil veľmi rázne, prísne a jeho hlas bol starší, bez prízvuku a dialektu. „Nedajte sa ani vy oklamať. A pokiaľ nie ste senior, povedzte to vašim rodičom a starým rodičom,“ odkázali muži zákona.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podvodníci menia modus operandi

Polícia v Komárne má nové informácie o podvodoch na senioroch. „Podvodníci menia modus operandi a mimo klasických telefonátov o nehode príbuzného alebo rôznych výplatách finančných výhier, sa v súčasnej dobe objavujú nové pokusy o podvody na senioroch,“ priblížili ochrancovia zákona.

Ako prvú spomenuli ponuku investovania peňazí (úspor) s prisľúbeným vysokým ziskom do tzv. virtuálnych mien ako bitcoin a pod. „V týchto prípadoch sú prevažne seniori kontaktovaní prostredníctvom e-mailov alebo cez aplikácie v mobile. Páchatelia ich nahovoria, aby previedli svoje úspory v banke na zahraničné bankové účty pod domnienkou, že ide o investovanie. Všetko vyzerá veľmi vierohodne, avšak ide o podvod. Páchateľom zvyknú byť prevažne zahraničné osoby, ktoré využívajú vymyslené mená ako p. Kvietik a pod. Na komunikáciu s nimi využívajú google prekladač a z formulácie viet sa hneď dá zistiť, že niečo nie je v poriadku,“ upozornili policajti.    

Podvodníci okrádajú dôchodcov aj pod zámienkou vybavenia dedičstva zo zahraničia. Páchatelia sa taktiež na seniorov nakontaktujú elektronickou formou, prevažne e-mailom. „Prisľúbia im vybavenie dedičstva zo zahraničia (zaregistrované napr. Francúzsko) vo výške niekoľko desiatok tisíc eur s tým, že predtým musia zaslať niekoľko stoviek eur na bankový účet v zahraničí. Tým sa to vlastne začína a neskôr to môže prerásť až na vyššie sumy podľa požiadaviek páchateľa. Seniori v domnienke, že budú dediť veľa peňazí, sú schopní si aj požičať, aby sa dostali k vymyslenému dedičstvu,“ doplnili muži zákona.

Viac o téme: PodvodníciPraktikyPolícia Seniori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu