Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezidentka Čaputová prezradila: Pre TOTO som opäť vymenovala do vlády Matoviča

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Igora Matoviča.
Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Igora Matoviča. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu pod vedením Eduarda Hegera. Jej členom a ministrom financií je aj bývalý premiér Igor Matovič, ktorý so vzdaním sa premiérskej stoličky dlho váhal.

Prezidentka v rozhovore pre denník SME otvorene priznala, že Matoviča musela vymenovať za ministra financií, inak by dohoda o riešení krízy vo vládnej koalície padla.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vláda, minister práce zatiaľ chýba

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu, minister práce zatiaľ chýba (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

No i tak je Zuzana Čaputová v histórii prvou hlavou štátu Slovenska, ktorá si dovolila verejne vyzvať premiéra, aby odstúpil z funkcie. Ako sama v rozhovore vysvetľuje, k tomuto kroku ju donútila daná napätá situácia.

„Prebiehala pandémia, nemocnice boli plné a ľudia v nich umierali. Koaliční partneri podmienili svoje zotrvanie vo vláde odchodom premiéra,“ dokresľuje situáciu prezidentka Čaputová v rozhovore pre SME. Po šiestich demisiách ministrov, 23. marca, vyzvala vtedajšieho šéfa vládneho kabinetu Igora Matoviča, aby sa vzdal funkcie.

Ako je známe zo svojich postov vtedy odstúpili ministri Milan Krajniak, Marek Krajčí, Mária Kolíková, Richard Sulík, Branislav Gröhling a Ivan Korčok. Kvôli tejto dramatickej situácii predseda parlamentu Boris Kollár pozastavil jeho rokovanie.

Ako povedala prezidentka, bolo jej jasné, že ide jednoducho o "nevyhnutnú skutočnosť".

Po dňoch plných napätého očakávania, 28. marca Matovič oznámil svoju demisiu. Zároveň uviedol, že v záujme vyriešiť krízu vo vládnej koalícii je ochotný si vymeniť stoličku so svojím kolegom Eduardom Hegerom. Tak isto sa tiež vzdal svojich požiadaviek voči koaličným partnerom.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala budúceho premiéra Eduarda Hegera

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala budúceho premiéra Eduarda Hegera (Zdroj: Topky/Maarty)

Prečo prezidentka vymenovala Matoviča?

Pre prezidentku bola výmena Matoviča s Hegerom prijateľným kompromisom, ktorý umožnil novej vláde fungovať.  „Vnímala som ju nie ako odbornú, ale ako politickú nomináciu a ako súčasť politickej reality – v tom zmysle, že ak by som ho odmietla vymenovať, celá koaličná dohoda by padla,“ povedala jasne prezidentka.

Po tomto všetkom viacerí predstavitelia koalície ocenili Matovičovo odstúpenie ako štátnické gesto.

Aj Heger ocenil Matovičov prístup a poďakoval mu za „veľké gesto, ktoré v slovenskej politike nemá obdobu“.

Čo od Matoviča nikto nečakal, na tlačovke požiadal verejnosť o odpustenie, za všetky chyby, ktoré urobil a svoj príhovor zakončil optimistickými slovami: "Nebojte sa, bude dobre". Podotkol, že ľudia môžu "Edovi" veriť.

K možnej zmene Matoviča

Prezidentka v rozhovore uviedla, že i keď už nie je v pozícii premiéra, neočakáva, že by sa zmenila jeho osobnosť. Myslela tým na rôzne roztržky a konflikty.

Vysvetlila, že v istom veku už nie je pre človeka ľahké sa zmeniť.

„Týka sa to aj mňa, týka sa to všetkých ľudí, čiže nepredpokladám, že človek v dospelom veku nejakým zásadnejším spôsobom prebuduje svoju osobnosť,“ dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu