Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo spravodlivosti sa chce v rámci novely trestných kódexov zaoberať aj dezinformáciami

Mária Kolíková
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V súčasnosti platná právna úprava dostatočne nereflektuje aktuálny rozmach a rozsah šírenia dezinformácií na internete. Preto sa chce rezort spravodlivosti zaoberať témou dezinformácií v rámci najbližšej komplexnej novely trestných kódexov. Tá je v legislatívnom pláne na druhý polrok 2021. Potvrdil to hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

"Platný stav umožňuje postihovať dezinformácie len v limitovanom rozsahu, a to v rámci trestného činu šírenia poplašnej správy podľa paragrafu 361 Trestného zákona, eventuálne trestného činu ohovárania podľa paragrafu 373 Trestného zákona," spresnil. Zdôraznil, že trestné právo je krajný prostriedok regulácie spoločenských vzťahov a jeho využitie je možné až vtedy, ak regulácia spoločenských vzťahov inými menej represívnymi právnymi normami nie je dostatočná alebo možná.

Rezort vníma, že je v tejto oblasti dôležitá väčšia miera osvety a vzdelávania aj v spolupráci s mimovládnym, ale aj podnikateľským sektorom. "Napokon aj prevádzkovatelia internetových sietí, ktoré sú dnes významným nástrojom ovplyvňovania života verejnosti, nesú veľkú mieru zodpovednosti za reguláciu a obmedzovanie predovšetkým škodlivého obsahu dezinformačného či extrémistického charakteru," doplnil s tým, že sú dôležité aj jasné politické kroky a postoje.

Bubla spresnil, že v rámci trestného činu šírenia poplašnej správy bola v roku 2018 vyvodená trestnoprávna zodpovednosť v 24 prípadoch, o rok neskôr v 17 prípadoch. Štatistiky o trestaní šírenia dezinformácií v súvislosti s ochorením COVID-19 ministerstvo nevedie.

Viac o téme: NovelaKódexDezinformácieMinisterstvo spravodlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu