Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Klimatickú petíciu sa na rokovanie parlamentu zatiaľ nepodarilo zaradiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Klimatickú petíciu, ktorú podpísalo viac ako 127.000 ľudí, sa na rokovanie parlamentu zatiaľ nepodarilo zaradiť. Národná rada (NR) SR nesmie v tejto veci ignorovať občanov, tvrdí iniciatíva Klíma ťa potrebuje.

Prerokovanie petície navrhol doplniť do programu aktuálnej 25. schôdze v jej úvode poslanec Ján Szőllős (OĽANO). Urobil tak v zmysle odporúčania výboru pre životné prostredie a pôdohospodárstvo. Poslanci však o zaradení bodu nehlasovali. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vysvetlil, že návrh mal podať poslanec ešte pred otvorením, čo neurobil, preto o ňom nedal hlasovať.

Vo februári minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) deklaroval prerokovanie klimatickej petície na marcovej schôdzi. Petícia má podľa neho podporu v klube OĽANO a Sme rodina. Iniciatíva verí, že poslanci dodržia svoj sľub a petícia prerokovaná bude.

"Uvedomujeme si, že sme uprostred vážnej krízy spôsobenej pandémiou, ktorá vyústila aj do vládnej krízy. Klimatická zmena však nečaká, a preto politici musia konať. Sme úprimne rozčarovaní tým, že napriek všetkým sľubom a verejným vyjadreniam podpory je veľkej časti slovenského politického spektra táto téma ľahostajná," povedal iniciátor petície Jakub Hrbáň.

Aktivista Michal Sabo zároveň hovorí, že koaličná strana SaS mala voči požiadavkám petície dlhodobo odmietavý postoj. To však podľa neho nemôže byť dôvodom, aby NR SR ignorovala "výraznú spoločenskú objednávku". "Na Slovensku sú to desaťtisíce signatárov petície Klíma ťa potrebuje a mnohí ďalší, ktorým nie je klimatická kríza ľahostajná. Slovenské poslankyne a slovenskí poslanci majú jedinečnú šancu sa pridať na ich stranu," poznamenal Hrbáň.

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu Za klímu, za budúcnosť koncom septembra minulého roka. Žiada v nej poslancov, aby vyhlásili klimatickú núdzu s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Zároveň chce, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán, ako neutralitu dosiahnuť. Posledným bodom je žiadosť, aby vláda podporila najvyššie sprísnenie klimatických cieľov EÚ. Klimatickú petíciu podpísalo viac ako 127.000 ľudí. Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100.000 občanov, prerokuje parlament.

Viac o téme: PetíciaRokovanie ZaradenieParlamentKlimatická
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu