Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Centrum sociálnych služieb Bôrik je v karanténe: Klienti čakajú na očkovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NITRIANSKE PRAVNO - Centrum sociálnych služieb (CSS) Bôrik v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza) je naďalej v karanténe. Nový koronavírus potvrdili testy viac ako 50 klientom, väčšina z nich má ľahké, prípadne žiadne príznaky ochorenia. Ochoreniu COVID-19 podľahlo doposiaľ deväť ľudí.

"Situácia je momentálne z pohľadu zdravotného stavu klientov uspokojivá. Vážne stavy riešime tak, že pokiaľ už nestačí oxygenoterapia, ktorú podávame, a ani základná liečba v spolupráci s doktorkou z oddelenia COVID-19, voláme rýchlu zdravotnú pomoc," povedal v stredu riaditeľ CSS Bôrik Róbert Orság s tým, že pacientov s ťažším stavom vždy hospitalizovali v jednej z nemocníc.  

Prvú osobu s novým koronavírusom zachytili na Bôriku 24. februára, od nej sa pravdepodobne nakazili ďalší ľudia. V karanténe sa CSS nachádza od 3. marca. U zamestnancov v čase prvého prípadu nový koronavírus testy nepotvrdili. "Ochorenie COVID-19 má momentálne 52 klientov, sú bez teplôt, s veľmi ľahkým, uspokojivým priebehom ochorenia. Takmer 32 z nich je absolútne bez príznakov. Dokonca sme ich pretestovali aj RT-PCR testami, kde nám vychádzali CT čísla - nálož s približnou hodnotou 30, čo vlastne ukazuje, že títo ľudia už nie sú pravdepodobne infekční pre svoje okolie," priblížil ďalej Orság.

Zariadenie ich podľa neho naďalej necháva v izolácii z preventívnych dôvodov, až kým nedosiahnu 14 dní v karanténe a bezpríznakovosti, potom ich dávajú naspäť na klasické oddelenie. Klientov z CSS Bôrik doposiaľ ešte nezaočkovali prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Zásadný problém v rámci sociálnych služieb vidí Orság podľa svojich slov v pomalom systéme očkovania. Klienti zariadení sociálnych služieb s novým koronavírusom totiž môžu podľa neho spôsobiť zahltenie lôžok v nemocniciach. "Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR prišlo s usmernením k očkovaniu až 20. januára. My sme na to okamžite zareagovali, ale keďže máme klientov nespôsobilých na právne úkony, museli sme riešiť byrokraciu s ich opatrovníkmi," spomenul riaditeľ CSS.

Administratíva podľa neho trvala zariadeniu približne dva týždne, následne sa 3. februára prihlásilo cez formulár do poradovníka čakateľov na skupinovú vakcináciu. "To bolo 3. februára a odvtedy v podstate čakáme na vakcináciu klientov," dodal. Záujem o vakcínu proti ochoreniu COVID-19 prejavilo 53 percent zamestnancov, k strede je z nich zaočkovaných 45 percent. Zvyšná časť dostane vakcínu počas týchto dní.

Viac o téme: OčkovanieKaranténnaKoronavírusCentrum sociálnych služieb Bôrik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu