Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Prezidentka adresovala Hegerovi otázky o vakcínach: Žiada odpovede

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová žiada od zastupujúceho ministra zdravotníctva Eduarda Hegera (OĽANO) odpovede na otázky v súvislosti s plánovanými dodávkami vakcín proti ochoreniu COVID-19. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Aby ľudia mohli dôverovať štátnym orgánom, musia rozumieť dôvodom, na základe ktorých prijímajú rozhodnutia a konajú. Pre budovanie dôvery občanov voči štátu je veľmi dôležitá transparentnosť jeho krokov," spresnila v liste, ktorý adresovala dočasnému šéfovi rezortu zdravotníctva.

Prezidentku zaujíma, na základe odporúčania ktorého subjektu, z akého dátumu a s akým odôvodnením bolo prijaté rozhodnutie, že SR podľa medializovaných informácií nevzniesla nárok na 1,2 milióna vakcín a neskôr na 1,8 milióna vakcín od Pfizer/BioNTech. "Aký je dosah tohto rozhodnutia na dodávky vakcín v období január až jún 2021?" pýta sa.

Tiež ju zaujíma, aký je aktuálny očakávaný harmonogram dodávok jednotlivých vakcín na jednotlivé kalendárne mesiace roka 2021 a či je možné vzhľadom na rozdiely medzi zazmluvnenými a skutočnými dodávkami vakcín informovať o aktualizovanom harmonograme dodávok vakcín na pravidelných tlačových konferenciách o aktuálnej epidemickej situácii. Strižinec doplnil, že prezidentka ponúkla ministrovi svoje zahraničné kontakty a pomoc pri snahe o včasné zabezpečenie dostatočného množstva vakcín pre obyvateľov SR.

Slovensko má momentálne podľa ministerstva zdravotníctva objednaných 5,8 milióna vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, uviedla v utorok (16. 3.) štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková. Odmietla medializované informácie, že by sa Slovensko vzdalo troch miliónov vakcín. Rovnako, že by množstvo objednaných dávok súviselo s nákupom vakcíny Sputnik V.

Viac o téme: OdpovedeDodávkyVakcínyKoronavírusZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu