Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smrť po očkovaní? Na Slovensku zomrela učiteľka Antónia (†38): Súvislosť s vakcínou nebola potvrdená

Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca Zobraziť galériu (2)
Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca (Zdroj: SITA/Gareth Fuller/Pool via AP, File)

BRATISLAVA - Necelé dva týždne po zaočkovaní vakcínou AstraZeneca zomrela na Slovensku 38-ročná učiteľka Antónia. Jej otec je presvedčený, že jej smrť zapríčinila vakcína. Priamy súvis však nebol potvrdený.

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU na Slovensku podporuje prezidentka a ďalšie osobnosti (Zdroj: MZ SR)

Stredoškolská učiteľka Antónia sa dala zaočkovať, aby mohla učiť maturantov. Ako mnohí ďalší ľudia, aj ona a približne 30 jej kolegov malo nežiadúce účinky, akými sú napríklad horúčka, bolesť hlavy či triaška. Väčšina z nich nemohla ísť ani do práce. Antónia o tom povedala aj RTVS, ktorá priniesla informáciu aj o jej smrti. 

KORONAVÍRUS AstraZeneca reaguje: Neexistujú dôkazy o spojitosti vakcíny s krvnými zrazeninami

Podľa RTVS bola 38-ročná Antónia očkovaná vakcínou AstraZeneca. Niektoré krajiny ako Dánsko, Nórsko, Island a Bulharsko pozastavilo očkovanie touto vakcínou. Urobili tak po správach o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých pacientov a po úmrtiach v Dánsku a v Bulharsku. Svetová zdravotnícka organizácia či Európska liekova agentúra však uviedli, že táto vakcína nezvyšuje riziko krvných zrazenín a odporučili ju ďalej používať.

Škandál?

Pre portál prehovoril aj otec zosnulej Antónie. Ten je presvedčený, že za smťou jeho dcéry je práve táto vakcína. "Moja dcéra milovala svoju prácu nadovšetko. Očkovaná bola vakcínou AstraZeneca 13.2.2021. 27.2., t.j. po štrnástich dňoch zomrela, bola plná života," povedal otec nebohej. "Som si istý, že príčinou smrti bola vakcína AstraZeneca a ako zdrvený otec chcem predísť podobným tragédiam súvisiacich s týmto divokým očkovaním," dodal.

Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein)

Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca patrí k jednej z mála vakcín spĺňajúcich tie najprísnejšie kritériá. Bola schválená Európskou liekovou agentúrou a bola odskúšaná v praxi masívnym očkovaním všetkých vekových skupín vo Veľkej Británii, ale aj očkovaním v ďalších krajinách EÚ. Svetová zdravotnícka organizácia zase ľudí ubezpečila, že vakcína AstraZeneca je excelentná a spĺňa tie najvyššie zdravotnícke štandardy.

Viac o téme: SmrťVakcínaUčiteľkaKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu